Η πορεία του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ Α. ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΙ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 15:24

Στοιχεία για την αξιοποίηση κονδυλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την περίοδο 2014 έως και σήμερα, παρέχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των βουλευτών Λάρισας Άννας Βαγενά και Ν. Παπαδόπουλου, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τη σχετική απάντηση δίχως ωστόσο να σχολιάσουν την εικόνα που προκύπτει εξ αυτής.

Σε σχετικό πίνακα αναφέρεται ότι συνολικά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία 3.078 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό εντάξεων 1,31 δισ. ευρώ, σύνολο ολικών δεσμεύσεων 557 εκατ. ευρώ και πληρωμών 238 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησαν οι δύο βουλευτές στην απάντηση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και συγκεκριμένα στο Εθνικό Σκέλος είναι ενταγμένα έργα και μελέτες που αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 502,7 εκατ. ευρώ, ετήσιες πιστώσεις 70 εκατ. ευρώ για το 2018 και έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές 203,58 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα (192,3 εκατ. μέχρι 31-12-2017 και 11,3 εκατ. το 2018).

Στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, το ΕΣΠΑ 2014-2020 με προγραμματικούς πόρους συνολικού ύψους 25,8 δισ. ευρώ συνιστά το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Οι πόροι των ΕΔΕΤ συμβάλλουν στην αύξηση της εγχώριας παραγωγικότητας μέσω της συγχρηματοδότησης δράσεων έρευνας και καινοτομίας, ανάπτυξης ΤΠΕ, στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κατασκευής κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών υποδομών και δικτύων, προσαρμογής εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, περιορισμού της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιούνται δράσεις (έργα υποδομών και κρατικές ενισχύσεις) από οκτώ συνολικά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Η πορεία εξέλιξης όλων των προγραμμάτων μέχρι σήμερα αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Τα έργα αφορούν στο σύνολο των 11 Θεματικών στόχων της Προγραμματικής Περιόδου, ήτοι Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας, Βελτίωση της πρόσβασης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με εξοικονόμηση ενέργειας δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης των κινδύνων όπως αντιπλημμυρικά –προμήθεια πυροσβεστικών, Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος με έργα υδρεύσεων-υγρών λυμάτων-βιοποικιλότητας, Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και δικτύων με οδοποιία και οδική ασφάλεια –σιδηροδρομικά έργα - φυσικό αέριο, Προώθηση της απασχόλησης, Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης, Επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, Ενίσχυση της ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων καθώς και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Συνολικά η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014 -2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι σήμερα ανέρχεται ως προς τις υπογραφείσες συμβάσεις στο 43% και ως προς τις πληρωμές στο 18%. Ειδικότερα όσον αφορά στην ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το 2014-2020 (ΠΕΠ Θεσσαλία 2014-2020), αυτή αποτυπώνεται σε επισυναπτόμενο πίνακα (σ.σ. εντάξεις 71,7%, νομικές δεσμεύσεις 27,4% και δαπάνες 14,8%).

Επιπλέον, όμως, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτούνται δράσεις από αλλά 5 Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, για την εξέλιξη των οποίων παρέχονται επίσης τα ανάλογα στοιχεία (σ.σ. εντάξεις συνολικά 38 εκατ. ευρώ, νομικές δεσμεύσεις 16 εκατ. ευρώ και πληρωμές 11,7 εκατ. ευρώ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass