Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιολογικά σχολικά γεύματα

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2019 17:00

ΤΡΙΚΑΛΑ

Βιολογικά σχολικά γεύματα; Γιατί όχι. Όταν μάλιστα σχετίζονται με την ύπαρξη και λειτουργία πράσινων και υγιεινών τοπικών συστημάτων διατροφής τότε τα αποτελέσματα είναι σημαντικά με πολλαπλές ωφέλειες στη διατροφή και υγεία των παιδιών.

Το Δίκτυο «BioCanteens SUSTAINABLE SCHOOL MEALS for green and healthy local food systems» στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Τρικκαίων, είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών που στοχεύει στην παροχή βιολογικών σχολικών γευμάτων και είναι ένα από τα 25 Δίκτυα Μεταφοράς που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος URBACT.

Το Δίκτυο BioCanteens συντονίζεται, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη δημοτική αρχή σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, από την πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία), ενώ εκτός του Δήμου Τρικκαίων που προσκλήθηκε να συμμετάσχει, συμμετέχουν η πόλη Troyan (Βουλγαρία), το Rosignano Marittimo (Ιταλία), η πόλη Pays des Condruses(Βέλγιο), η Torres Vedras (Πορτογαλία) και η Vaslui (Ρουμανία).

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΗ

Από το 1998 η πόλη του Mouans-Sartoux, μία πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, έχει συνδέσει τη διατροφή, με την υγεία και το περιβάλλον. Για να ξεπεράσει την έλλειψη παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Τρικκαίων, ο Δήμος της γαλλικής πόλης, δημιούργησε ένα δημοτικό αγρόκτημα και δύο καλλιεργητές προσλήφθηκαν για να καλλιεργήσουν και να παράγουν βιολογικά λαχανικά για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται στα 3 σχολεία της πόλης (1.000 γεύματα/ημέρα).

Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών.

Σχετικά Άρθρα