Εκδήλωση για τους πεσόντες στο Υψωμα 731 της Κλεισούρας

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2019 16:21

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης υπέρ των πεσόντων Καρδιτσιωτών στις μάχες που έγιναν κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στο ύψωμα 731 της Κλεισούρας Β. Ηπείρου, πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κ. Δομήνικος Βερίλλης έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση. Όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων: «Η Καρδίτσα ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη που στις 11 Μαρτίου του 1943 απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα. Για όλους αυτούς τους λόγους δίκαια η Καρδίτσα ονομάστηκε τότε «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Εδώ και πολλά χρόνια ξεκινήσαμε μία προσπάθεια για την προώθηση του αιτήματος της ταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν άταφοι από την περίοδο του πολέμου. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2001 ενώ υπήρξε προσπάθεια και από άλλους συλλόγους και φορείς. Ευτυχώς , τελευταία, η Αλβανική Κυβέρνηση συναίνεσε στην ίδρυση νέων κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας και έτσι άρχισε, επιτέλους, η αναζήτηση και η τοποθέτηση εκεί -ο ενταφιασμός με θρησκευτική τελετή- των οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο του 1940-41. Μάλιστα οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής συνεχίζονται στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας. Ελπίζουμε ότι την επόμενη τετραετία θα ολοκληρωθεί στην πόλη μας η κατασκευή του μνημείου για το ύψωμα 731 καθώς και το Μουσείο της Ιστορίας της Καρδίτσας στους αγώνες της νεότερης Ελλάδας. Το Μουσείο αυτό θα είναι μοναδικό, πανελλαδικής εμβέλειας. Θα τιμά τους αγώνες των καρδιτσιωτών και θα προβάλλει την περιοχή μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass