Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Θεσσαλίας

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:06
Από το χθεσινό συνέδριο του Ενεργειακού Βήματος ΝΑ Ευρώπης και του περιφερειακού ΤΕΕ για την αγορά ενέργειας Από το χθεσινό συνέδριο του Ενεργειακού Βήματος ΝΑ Ευρώπης και του περιφερειακού ΤΕΕ για την αγορά ενέργειας

Τεχνικά και στρατηγικά ζητήματα, εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς του φυσικού αερίου σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν προσβάσιμες από το δίκτυο και σημαντικά οικονομικά και νομικά θέματα στην αγορά ενέργειας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε χθες το Ενεργειακό Βήμα Ν.Α. Ευρώπης σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

Αυτοδιοικητικά στελέχη, εταιρείες διανομής και διαχείρισης του φυσικού αερίου, εταιρείες προμήθειας ενέργειας, εταιρείες μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μελετητικές εταιρείες και εκπρόσωποι του Τεχνικού Κλάδου ανέλυσαν και παρουσίασαν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τις νέες πρακτικές – τεχνολογίες για τη μεταφορά και την περαιτέρω διείσδυσή του αερίου, ανέδειξαν τις περιοχές τροφοδότησης που δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση του και αντήλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σε ζητήματα κρίσιμα για την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

 Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, τα οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου είναι πλέον γνωστά. Εύχρηστο, φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικότερο σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας και πάνω απ’ όλα ασφαλές ως προς τη χρήση του. «Το όφελος από τη διείσδυση του αερίου είναι πολλαπλό και μέσω της χρήσης καινοτόμων πρακτικών, όπως το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG ή και το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο LNG απομακρισμένες περιοχές μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣ του "Ενεργειακού Βήματος" Βασίλης Λάζαρης που μαζί με τη γ.γ. του ΤΕΕ κα Παναγιώτα Μπίσκα είχαν τον συντονισμό του συνεδρίου, επισημαίνοντας πως η αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της Θεσσαλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών προσδίδοντάς τους οικονομικά οφέλη, προσελκύονται νέοι επενδυτές και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Νικ. Παπαγεωργίου δίνοντας μια άλλη διάσταση. Η διείσδυση του φυσικού αερίου, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές συμβάλλει οριζόντια στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχουν και γενικότερα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο που βρίσκονται σε συμφωνία με τις επιδιώξεις για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η στρατηγική και επεκτατική πολιτική των εταιρειών διανομής αερίου, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη δράση των δικτύων του φυσικού αερίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι μηχανικοί μέσα από το γνωστικό τους επίπεδο συμβάλλουν και αυτοί ενεργά στα νέα δεδομένα, εξελίσσονται πνευματικά και πρωτοπορούν τεχνολογικά και το Τεχνολογικό Επιμελητήριο μέσα από τον επιστημονικό του ρόλο είναι διαθέσιμο να συνδράμει στη δημιουργία νέων θεσμικών και νομοθετικών πλαισίων καθώς και στην επικαιροποίηση παλαιότερων νομοθεσιών".

Να σημειωθεί πως στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο Στέφανος Οικονομίδης , διευθυντής Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, η κα Ευθυμία Καλογήρου, διευθύντρια Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας ΕΔΑ ΘΕΣΣ που μαζί με τον διευθυντή Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων της εταιρείας μίλησαν για το 5ρτές επενδυτικό πλάνο 93 εκατ. ευρώ, ο Κων. Διονυσόπουλος - διευθυντής της ΔΕΔΑ, ο Δημ. Παπακώστας - γεν. διευθυντής ΕΔΑ Αττικής, ο Δημ. Σαμαράς διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου Ομίλου, ο κ. Marco Piccini πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος PicciniPaoloSpA, ο κ. Αθ. Θεοδωρόπουλος διευθυντής Ανάπτυξης CNG Thessaly S.A., ο κ. Ανέστης Αγγελίδης -διευθύνων σύμβουλος Promethan S.A., ο Μάνος Εξαρχουλάκος διευθυντής Marketing της ΖΕΝΙΘ, ο Ιωάννης Μητρόπουλος γενικός διευθυντής της Φυδικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ΑΕ, ο Σταύρος Μούντελος διευθύνων Σύμβουλος EFA ENERGY, ο Στάθης Βωβός – Commercial Director της Elpedison και ο Δημ. Κόκκαλης - σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR/RID).

 Στο συνέδριο απηύθυναν μεταξύ άλλων χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Βασ. Πινακάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Τάχος, οι Δήμαρχοι Τυρνάβου και Σοφάδων Παναγιώτης Σαρχώσης και Αθανάσιος Σκάρλος, ο διευθυντής του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Λάρισας και μέλος της Διοίκησης του Ενεργειακού Βήματος Θωμάς Μπακούρας κ.ά.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Gallery άρθρου