«Οδικός χάρτης» προς την κάλπη

ΓΙΑ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2019 23:00

Αυτή τη φορά η εκλογική διαδικασία είναι πιο «μακρά» και περίπλοκη απ΄ όσες γνωρίσαμε στο παρελθόν. Διπλές εκλογές, τετραπλές κάλπες (ως επί το πλείστον) περιμένουν τους εκλογείς.

Θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία προς την κάλπη. Για τι θα ψηφίσουμε και πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι διπλάσια προηγούμενων εκλογών, ωστόσο η αρίθμησή τους δεν θα διαφέρει πολύ. Απλά οι 4 κάλπες για τις ψηφοφορίες των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών θα κατανεμηθούν σε δύο εκλογικά τμήματα (άρα σε ισάριθμες αίθουσες) με τον ίδιο αριθμό αλλά με τη διάκριση «Α» και «Β».

Στα τμήματα με την ένδειξη «Α» θα ψηφίσουμε για τις Ευρωεκλογές και για την Περιφέρεια.

Ενώ σε εκείνα με την ένδειξη «Β» θα ψηφίσουμε για τις Δημοτικές (εκλογή δημοτικών συμβουλίων) και τις Κοινοτικές (εκλογή συμβουλίων κοινότητας και προέδρων κοινοτήτων).

Υπάρχουν όμως και ορισμένα τμήματα, όπου δεν υπάρχει εκλογή προέδρου κοινότητας και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι μικρός, οπότε και οι 3 κάλπες θα φιλοξενηθούν στην ίδια αίθουσα.

Στην πρώτη περίπτωση, της εκλογικής διαδικασίας των δύο αιθουσών, ο σχεδιασμός είναι να ενταχθούν έως 540 ψηφοφόροι και στη δεύτερη των 3 καλπών σε ένα ε.τ. έως 480 εκλογείς (χωρίς στον ανώτατο αυτό αριθμό να υπολογίζονται ψηφοφόροι ειδικών κατηγοριών, όπως ετεροδημότες, στρατιωτικοί, πολίτες της Ευρ. Ένωσης).

Ας δούμε όμως ποια είναι τα βήματα προκειμένου να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

 

Βήμα 1ο

Μπαίνοντας λοιπόν στο εκλογικό τμήμα με την ένδειξη «Α» και αφού γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων μας, θα λάβουμε τον φάκελο και τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών (κομμάτων και ανεξάρτητων, καθώς και το λευκό) για τις Ευρωεκλογές (*). Στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής μας μπορούμε να βάλουμε έως και 4 σταυρούς, δίπλα στο όνομα του υποψηφίου της επιλογής μας (είτε αριστερά, είτε δεξιά αυτού). Σε περίπτωση που θέσουμε περισσότερους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο αλλά λογίζεται μόνο υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Ακολούθως θα ρίξουμε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη των ευρωεκλογών.

 

Βήμα 2ο

Χωρίς να φύγουμε από το εκλογικό τμήμα θα επιστρέψουμε στην εφορευτική επιτροπή για να λάβουμε τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές. Οι εκλογείς της Λάρισας θα λάβουν το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Μπορούμε να σταυρώσουμε έως 4 από αυτούς (αντίστοιχα οι εκλογείς της Μαγνησίας μπορούν να βάλουν επίσης έως 4 σταυρούς, των Τρικάλων και της Καρδίτσας έως 3 και των Σποράδων έως 1). Ο επικεφαλής του συνδυασμού, υπ. περιφερειάρχης, δεν χρειάζεται σταυρό. Αν όμως τεθεί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό.

 

Βήμα 3ο

Έχοντας ολοκληρώσει τον μισό «δρόμο» του εκλογικού αυτού «μαραθωνίου», θα περάσουμε στο τμήμα (συνήθως σε διπλανή αίθουσα), με την ένδειξη «Β».

Θα χρειαστεί και εδώ να ξαναδώσουμε την ταυτότητά μας για την πιστοποίηση των στοιχείων. Στη συνέχεια θα λάβουμε από την εφορευτική επιτροπή τα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

Ο Δήμος Λαρισαίων απαρτίζεται από τρεις εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν στους ισάριθμους «Καποδιστριακούς» Δήμους που συνενώθηκαν, δηλαδή της Λάρισας, της Γιάννουλης και της Κοιλάδας.

ΛΑΡΙΣΑ - ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ 3+1 ΣΤΑΥΡΟΙ

Οι ψηφοφόροι της Λάρισας θα λάβουν το ψηφοδέλτιο για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, το οποίο θα περιλαμβάνει: στο πάνω μέρος (μετά το όνομα του επικεφαλής του συνδυασμού) όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Λάρισας, όπου μπορούν να βάλουν έως και 3 σταυρούς.

Ακολούθως θα αναγράφονται οι υποψήφιοι των δύο άλλων εκλογικών περιφερειών Γιάννουλης και Κοιλάδας, όπου ο ψηφοφόρος μπορεί να «σταυρώσει» έναν υποψήφιο της αρεσκείας του.

Αντίστοιχα, ο ψηφοφόρος της Γιάννουλης (εννοείται και της Φαλάνης, αφού ανήκει στην ίδια εκλογική περιφέρεια), θα λάβει ψηφοδέλτιο, το οποίο στο πάνω μέρος θα είναι οι υποψήφιοι της εκλογικής αυτής περιφέρειας, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να θέσει έως 3 σταυρούς. Και δύναται να θέσει έναν σταυρό, ακολούθως στους υποψήφιους των εκλογικών περιφερειών Λάρισας και Κοιλάδας που έπονται.

Αντίστοιχα ο εκλογέας του πρώην Δήμου Κοιλάδας (εκλογική περιφέρεια τώρα), θα δει στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου τους υποψηφίους αυτής, όπου όμως μπορεί να θέσει μόνον 1 σταυρό, όπως επίσης και 1 ακόμη –αν θέλει- στους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών Λάρισας και Φαλάνης που ακολουθούν.

Η διαφορά στη σταυροδοσία έχει να κάνει με το ότι οι εκλογικές περιφέρειες Λάρισας και Γιάννουλης κατέχουν πάνω από 3 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο (η Λάρισα εκλέγει 44 δημοτικούς συμβούλους και η Φαλάνη 4), ενώ η Κοιλάδα μόνον 1 (οι έδρες συναρτώνται άμεσα με πληθυσμιακά κριτήρια).

Εννοείται ότι και εδώ δεν απαιτείται σταυρός στον επικεφαλής υπ. δήμαρχο, όπως επίσης ότι μεταξύ των ψηφοδελτίων πρέπει να σας δοθεί και «λευκό».

Η ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ανάλογη είναι η διαδικασία και στους άλλους δήμους του νομού Λάρισας. Οι εκλογικές περιφέρειες, όπου ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να «σταυρώσει» μόνο έναν υποψήφιο της αρεσκείας του είναι εκείνες που εκλέγουν από 1 έως 3 δημοτικούς συμβούλους. Τέτοιες (μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές) εκλογικές περιφέρειες είναι οι:

-Λακέρειας του Δήμου Αγιάς (τριεδρική): οπότε οι ψηφοφόροι των Κοινοτήτων Αμυγδαλής, Ανατολής, Δήμητρας, Καστρίου και Μαρμαρίνης, μπορούν να σταυρώσουν μόνον έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας, καθώς και έως έναν ακόμη των άλλων δύο (Ευρυμενών και Μελιβοίας) του δήμου.

- Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας (μονοεδρική), για τους ψηφοφόρους των Κοινοτήτων Καρυάς, Κρυόβρυσης και Συκαμινέας.

- Βερδικούσας (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους της Κοινότητας Βερδικούσας.

- Λιβαδίου (τριεδρική) για τους ψηψοφόρους του Λιβαδίου και της Δολίχης.

- Σαρανταπόρου (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους της Αζώρου, των Γερανίων, των Γιαννωτών, του Λυκουδίου, της Μηλέας, του Σαρανταπόρου και της Τσαπουρνιάς.

- Τσαριτσάνης (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους της κοινότητας Τσαριτσάνης.

- Αρμενίου του Δήμου Κιλελέρ (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους του Αρμενίου, του Μεγ. Μοναστηρίου, της Νίκης και του Σωτηρίου.

- Κιλελέρ (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους της Αγναντερής, του Καλαμακίου, του Κιλελέρ, της Μέλισσας και του Ν. Περιβολίου.

- Κραννώνα (τριεδρική) για τους ψηφοφόρους του Κραννώνα, της Κυπαρίσσου, του Μαυροβουνίου, του Μ. Βουνού και του Ψυχικού.

- Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών (μονοεδρική) για τους ψηφοφόρους των Αμπελακίων και των Τεμπών,

- Ναρθακίου του Δήμου Φαρσάλων (διεδρική), για τους ψηφοφόρους του δήμου των Δένδρων, του Διλόφου, της Καλλιθέας, του Ναρθακίου και της Σκοπιάς.

* Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες των δήμων του νομού οι εκλογείς μπορούν να θέσουν έως τρεις σταυρούς σε υποψηφίους της περιφέρειάς τους.

Εξυπακούεται ότι και εδώ ισχύει ότι ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

 

Βήμα 4ο

Έχοντας τελειώσει και με τους δήμους απομένει η διαδικασία ψηφοφορίας για τις κοινότητες και τα συμβούλια Κοινότητας. Εδώ ο εκλογέας θα λάβει τα ψηφοδέλτια της Κοινότητάς του. Αν είναι εγγεγραμμένος και ψηφίζει σε Κοινότητα κάτω των 300 κατοίκων, τότε ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός μόνο υποψηφίου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Λαρισαίων, αυτός απαρτίζεται από 14 κοινότητες, όπου θα εκλεγούν ισάριθμα Κοινοτικά Συμβούλια. Ήτοι: Οι 4 κοινότητες της Λάρισας (1ο, 2ο, 3ο και 4ο δημοτικά διαμερίσματα), 1 της Τερψιθέας, 2 της Γιάννουλης και Φαλάνης και 7 του πρώην Δήμου Κοιλάδας (δηλαδή της Κοιλάδας, της Ραχούλας, της Αμυγδαλέας, του Κουτσοχέρου, της Μάνδρας, των Ελευθερών και του Λουτρού). Ο ψηφοφόρος της κάθε κοινότητας θα λάβει μόνο τα ψηφοδέλτια αυτής (ανεξάρτητων συνδυασμών ή συνδυασμών συγκεκριμένων υποψηφίων δημάρχων) έχοντας τη δυνατότητα να θέσει έως 2 σταυρούς.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες Κοινότητες των Δήμων του νομού.

Στις Κοινότητες αυτές (άνω των 300 κατοίκων), θα εκλεγούν σύμβουλοι, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τον πληθυσμό της Κοινότητας. Έτσι για Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους εκλέγονται 5 σύμβουλοι, από 2.001 έως 10.000 εκλέγονται 7, από 10.001 έως 50.000 εκλέγονται 11, ενώ από 50.001 και άνω εκλέγονται 15. Στη συνέχεια τα νεοεκλεγέντα αυτά συμβούλια Κοινοτήτων θα εκλέξουν με εσωτερική διαδικασία τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας.

 

(*) Η σειρά της ψηφοφορίας καθορίζεται από την εφορευτική επιτροπή.

 

Επιμέλεια: Δημ. Χατζηευθυμίου

 

 

---------------------------------------

 Οι εκλογές με αριθμούς

Στις περιφερειακές εκλογές εκτίθενται 8 υπ. περιφερειάρχες Θεσσαλίας και συνολικά 526 υποψήφιοι περ. σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 204 εκτίθενται στη Λάρισα.

Στις δημοτικές εκλογές του ν. Λάρισας «κατεβαίνουν» 33 υποψήφιοι δήμαρχοι, 1.523 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στα 7 δημοτικά συμβούλια του νομού, 2.000 υποψήφιοι σύμβουλοι σε 186 συμβούλια κοινοτήτων και 149 υποψήφιοι πρόεδροι Κοινοτήτων.

Συνολικά λοιπόν στον ν. Λάρισας διεκδικούν την ψήφο των πολιτών 212 υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές και 3.705 στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Οι πιο πολυπληθείς συνδυασμοί αφορούν στα ψηφοδέλτια της Π.Ε. Λάρισας. Οι συνδυασμοί των υπ. περιφερειαρχών Κ. Αγοραστού, Ν. Τσιλιμίγκα και Τ. Τσιαπλέ, απαρτίζονται από 78 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους. Τους λιγότερους έχει ο συνδυασμός του Κ. Δελημήτρου με 52.

Στις δημοτικές οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι για το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων: συνολικά 376, έναντι 260 του Δήμου Ελασσόνας, 230 του Δήμου Φαρσάλων, 205 του Δήμου Τυρνάβου, 172 του Δήμου Αγιάς, 158 του Δήμου Κιλελέρ και 122 του Δήμου Τεμπών.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων τα ψηφοδέλτια – πετραχείλια είναι των συνδυασμών Καλογιάννη, Καραλαριώτου και Κρίκη (με 74 υποψηφίους έκαστο), με «μικρότερο» εκείνο του Ν. Γαμβρούλα (50 υποψήφιοι).

«Πρωταθλητής» σε υποψηφίους ο Δήμος Ελασσόνας με 810 για τις κάλπες των δημοτικών εκλογών, εκ των οποίων οι 518 για τα 35 συμβούλια κοινοτήτων. Ενώ για το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας όλοι οι συνδυασμοί «κατεβάζουν» τον ίδιο αριθμό (65) υποψηφίων. Το ίδιο συμβαίνει και για το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου με 41 υποψήφιους για καθένα από τους πέντε συνδυασμούς. Οι περισσότεροι όμως συνδυασμοί για συμβούλια κοινοτήτων, 38 τον αριθμό (με μόλις όμως 286 υποψήφιους), απαντώνται στον Δήμο Τυρνάβου.

Μόνο στις 4 δημοτικές κοινότητες της Λάρισας και σε εκείνη του Τυρνάβου θα εκλεγούν 11μελή Συμβούλια Κοινότητας καθώς ο πληθυσμός τους είναι μεταξύ 10.001 και 50.000 κατοίκων. Μεγαλύτερη πληθυσμιακά κοινότητα η 2η της Λάρισας με 42.135 κατοίκους, μικρότερη του νομού εκείνη του Νέσσωνα με 52.

Μετά την Ελασσόνα, στον Δήμο Λαρισαίων εκτίθενται συνολικά 752 υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, 501 στον Δήμο Κιλελέρ, 491 στον Δήμο Τυρνάβου, 422 στον Δήμο Φαρσάλων, 371 στον Δήμο Αγιάς και 325 στον Δήμο Τεμπών.

Από όλους αυτούς όμως 4 υποψήφιοι έχουν ήδη εκλεγεί: Είναι οι κ. Θεόδωρος Σκρίμπας, Χαράλαμπος Σωτάκης, Δημήτριος Ζαϊρές-Καρανάσιος και Ιωάννης Σακκαβός μοναδικοί υποψήφιοι στις «μικρές» κοινότητες (κάτω των 300 κατοίκων) της Αγναντερής και των Ναμάτων του Δήμου Κιλελέρ, του Κυψελοχωρίου και του Νέσσωνα του Δήμου Τεμπών, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα ο Δίλοφος του Δήμου Κιλελέρ, όπου εκτίθενται 5 υποψήφιοι πρόεδροι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι Πρόεδροι (38 τον αριθμό) απαντώνται στα χωριά των Φαρσάλων, ενώ δεν θα συναντήσει κάποιος καμία τέτοια υποψηφιότητα σε Λάρισα και Τύρναβο καθώς δεν υφίστανται κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300.

Σε 55 συνολικά κοινότητες θα εκλεγούν μόνο Πρόεδροι, καθώς ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 300 κατοίκους.

Είναι οι εξής:

-10 του Δήμου Αγιάς (Γερακαρίου, Ελάφου, Μεγαλοβρύσου, Νερομύλων, Ποταμιάς, Παλαιοπύργου, Ανατολής, Καστρίου, Μαρμαρίνης και Σκλήθρου).

-11 του Δήμου Ελασσόνας (Άκρης, Κεφαλοβρύσου, Παλαιοκάστρου, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας, Κοκκινογείου, Φλάμπουρου, Μαγούλας, Γερανίων, Γιαννωτών και Λυκουδίου).

-13 του Δήμου Κιλελέρ (Αγναντερής, Αγίου Γεωργίου, Δοξαρά, Κραννώνα, Κυπαρίσσου, Μαυροβουνίου, Μ. Βουνού, Ψυχικού, Διλόφου, Μοσχοχωρίου, Ν. Λεύκης, Χαράς και Ναμάτων).

-7 του Δήμου Τεμπών (Τεμπών, Ιτέας, Κρανέας, Ευαγγελισμού, Παραποτάμου, Κυψελοχωρίου, Νέσσωνος) και,

-14 του Δήμου Φαρσάλων (Αγ. Γεωργίου, Πολυνερίου, Δένδρων, Διλόφου, Καλλιθέας, Σκοπιάς, Αμπελειάς, Δασολόφου, Ζ. Πηγής, Κ. Βασιλικών, Νεράιδας, Πολυδαμείου, Ρευματιάς και Αχιλλείου).

 

---------------------------------------

Παραιτήσεις

Οι 3 παραιτήσεις και ισάριθμες αντικαταστάσεις υποψηφίων από τον συνδυασμό του Ν. Τσιλιμίγκα δεν ήταν οι μόνες: Ακόμη 3 παραιτήσεις, οι δύο υπ. δημοτικών συμβούλων (του συνδυασμού «Δώτιο Πεδίο) και ενός υπ. συμβούλου Κοινότητας (του συνδυασμού «Νέοι Μπροστά» Αετολόφου) κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές για τον Δήμο Αγιάς. Μία ακόμη παραίτηση υπήρξε στην Κοινότητα Τυρνάβου από υποψήφια σύμβουλο του συνδυασμού «Η πόλη που θέλουμε».

Τέλος, δεν ανακηρύχθηκε υποψήφια σύμβουλος Κοινότητας στο Μεταξοχώρι, καθώς δεν κατέθεσε έγκαιρα πιστοποιητικό ότι είναι δημότης Αγιάς.

 

Και το όνομα αυτού

«Ανεξάρτητος»

Ποικιλία ονομάτων στους συνδυασμούς. Με εξαίρεση εκείνους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι εμφανίζονται παντού με τον ίδιο τίτλο, αλλά και στα Συμβούλια Κοινοτήτων του Δήμου Τυρνάβου, όπου η πλειοψηφία των συνδυασμών ταυτίζονται με τους αντίστοιχους του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συναντά κανείς μια πανσπερμία ονομάτων.

«Ανεξάρτητος», «ανεξάρτητη» και «Κίνηση» οι πλέον «φορεμένες» λέξεις, απαντώνται σε 30 σχεδόν συνδυασμούς έκαστη. Ακολουθούν οι «Νέα», «Νέος» και «Ενωμένη», «Ενωτική» σε 17 περιπτώσεις, η «Ανάπτυξη» σε άλλες 10 και σε λιγότερες οι λέξεις «Μπροστά», «Μαζί», «Δημιουργία», «Όραμα».

 

Σύζυγος…

Περί τις 30 υποψήφιες (σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές), οι 11 εκ των οποίων στα ψηφοδέλτια των Φαρσάλων, επιλέγουν το ονοματεπώνυμο του συζύγου τους, αντί του πατρώνυμού τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass