Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» σε ζευγάρι που έσωσε οικογένεια Εβραίων

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ YAD VASHEM»

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2019 18:31

Ο Τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» απονεμήθηκε μετά θάνατον, από το παγκόσμιας εμβέλειας Ινστιτούτο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem σε ζευγάρι Καρδιτσιωτών, οι οποίοι στα «μαύρα» χρόνια της Γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας, έσωσαν την οικογένεια (γυναίκα και ανήλικο τέκνο) του Δαυίδ Μπονφίλ.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο και τη Βασιλική Γούλα από την Κοινότητα Απιδιά του Δήμου Καρδίτσας, που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν τους Εβραίους συνανθρώπους τους δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος και μεγαλείο ψυχής.

Η επίσημη εκδήλωση διοργανώθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας από το Μουσικό σχολείο της πόλης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και το Υπουργείο Παιδείας.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ κ. Γιώργος Καλαντζής, η Σύμβουλος της Ισραηλινής Πρεσβείας κ. Σαουσάν Χασόν, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Εκπρόσωπος της Ισραηλινής Κονότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, ο διασωθείς της Κοινότητας των Εβραίων της Καρδίτσας κ. Βίκτωρ Βενουζίου και ο Ρόμπερτ Μπονφίλ.

Το δίπλωμα παρέλαβε από τη Σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στη χώρα μας, Σαουσάν Χασόν, ο γιος του ζευγαριού των ηρώων κ. Φώτης Γούλας, παρουσία και άλλων απογόνων.

Μεσολάβησαν ωστόσο και μουσικά δρώμενα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.

Η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ στη χώρα μας, Σαουσάν Χασόν, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων σημείωσε πως «σήμερα εκφράζουμε την μεγάλη εκτίμηση αλλά και την ευγνωμοσύνη μας στην οικογένεια του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής Γούλα, οι οποίοι διέσωσαν τον Δαυίδ Μπονφίλ, τη γυναίκα του Μπιζού Μπονφίλ και τον γιο τους Ρομπέρ Ρεουβέν Μπονφίλ. Ο Ρόμπερτ είναι μαζί μας σήμερα από το Ισραήλ μαζί με όλη την οικογένειά του».

Ο διασωθείς Ρόμπερτ Μπονφίλ, γιος του Ντέιβιντ Μπονφίλ, μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, τόνισε πως η οικογένεια Κωνσταντίνου και Βασιλικής Γούλα, έθεσαν σε κίνδυνο την δική τους ζωή αλλά και των παιδιών τους, όταν δέχθηκαν στο σπίτι τους άγνωστους Εβραίους, διότι οι Γερμανοί θα σκότωναν και αυτούς αν έπεφταν στα χέρια τους, όπως σκότωναν καθένα που βοηθούσε Εβραίους. Να σημειώσουμε πως ο Ρόμπερτ Μπονφίλ, διαμένει σήμερα με την οικογένειά του στο Ισραήλ, ενώ 13 άτομα από την οικογένεια Μπονφίλ ταξίδεψαν από το Ισραήλ στην Καρδίτσα, ειδικά για την εκδήλωση.

Τέλος ο κ. Μώρις Μαγρίζος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και μέλος του ΚΙΣΕ, μίλησε για φωτεινή εξαίρεση στην Ελλάδα της κατοχής και για ανθρώπινη υπέρβαση με πολλαπλά μηνύματα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Tου ανταποκριτή μας Φ. Καραγιάννη)

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα