Οι 4 πρόεδροι …χωρίς εκλογές!

ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ * Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΜΙΚΡΑ-ΜΕΓΑΛΑ» ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:45

Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων θα εκλέξουν (μόνο) πρόεδρο στις εκλογές της 26ης Μαΐου και μάλιστα σε ξεχωριστή κάλπη.

Πρόεδρος θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς, ενώ οι υπόλοιποι λογίζονται ως αναπληρωματικοί κατά φθίνουσα σειρά με κριτήριο τους σταυρούς προτίμησης που έλαβαν.

Σε 4 χωριά όμως του ν. Λάρισας, οι πρόεδροι έχουν ήδη «εκλεγεί», διότι είναι οι μοναδικοί υποψήφιοι! Για τους Χαράλαμπο Σωτάκη, Θεόδωρο Σκρίμπα, Δημήτριο Ζαϊρέ και Ιωάννη Σακκαβό, υποψήφιους σε Νάματα και Αγναντερή –Αγροκήπιο, του Δήμου Κιλελέρ, του Κυψελοχωρίου και του Νέσσωνα του Δήμου Τεμπών αντίστοιχα, η εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής έχει απλά τυπικό χαρακτήρα.

 

Ας τους γνωρίσουμε:

 

* Χαράλαμπος Σωτάκης: 12 χρόνια πρόεδρος

Δώδεκα χρόνια πρόεδρος είναι ήδη ο κ. Χαράλαμπος Γ. Σωτάκης στα Νάματα του Δήμου Κιλελέρ. Και είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα «κλείσει» τα 16, αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος!

Ως εκ τούτου, τα ψηφοδέλτια στο εκλογικό τμήμα του χωριού, θα έχουν μόνο το όνομά του και σίγουρα δεν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα.

Ο κ. Σωτάκης μιλώντας στην «Ε», προσεγγίζει το γεγονός στην κωμική του διάσταση, ως ο μοναδικός υποψήφιος που δεν χρειάζεται να κάνει προεκλογικό αγώνα, αλλά συνάμα το αντιμετωπίζει και με μια απογοήτευση και στεναχώρια, καθώς εκτιμά πως υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος ατόμων για τη μοίρα του χωριού.

«Μην νομίζετε ότι είναι ευχάριστο να διαπιστώνεις ότι το χωριό εγκαταλείπεται και δεν ενδιαφέρεται κανένας να αγωνιστεί για να την καθημερινότητα των κατοίκων του, στα βασικά λειτουργικά θέματα, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των δρόμων του κ.ά. Κατά βάθος στεναχωριέμαι…» λέει στην «Ε» και σημειώνει επίσης: «Τον χειμώνα, τα Νάματα έχουν λιγότερους από 28 μόνιμους κατοίκους και ως επί το πλείστον είναι χήρες, που ζουν μόνες τους.

Οι υπόλοιποι εγγεγραμμένοι κάτοικοι, μένουν στις πόλεις και έρχονται το καλοκαίρι, κυρίως για αγροτικές εργασίες και έτσι γεμίζει το χωριό. Τον χειμώνα είναι απογοήτευση…».

Δώδεκα χρόνια πρόεδρος, ο 59χρονος Χαράλαμπος, έχει γίνει για τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού «ο άνθρωπός τους», καθώς είναι εκεί για όλους, όταν χρειάζονται κάτι.

Χαρακτηριστικά μας λέει: «Έχω βάλει ένα γραμματοκιβώτιο στο καφενείο του χωριού, όπου ο ταχυδρόμος αφήνει την αλληλογραφία των μόνιμων κατοίκων.

Οι περισσότεροι είναι μεγάλοι άνθρωποι και έτσι τους πάω την αλληλογραφία στο σπίτι…» δηλώνει με συμπάθεια για τους ηλικιωμένους εναπομείναντες στο χωριό.

Ο κ. Σωτάκης είναι δραστήριο άτομο, με θετική σκέψη και καλοπροαίρετη διάθεση.

Οι 196 εγγεγραμμένοι κάτοικοι και ψηφοφόροι στα Νάματα, τον εμπιστεύονται πολλά χρόνια και τον στηρίζουν από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα στο τριμελές συμβούλιο του χωριού, το 2006, με τον συνδυασμό του Αλέκου Χονδρονάσιο στον τότε Δήμο Πλατυκάμπου.

Αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους μεταξύ των συνυποψηφίων του στις εκλογές και ως εκ τούτου πήρε τη θέση του προέδρου.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ρίζου Κομήτσα -«Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών» -Δήμου Κιλελέρ, ο κ. Σωτάκης συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος Ναμάτων, της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου, όπως και στις εκλογές του 2016.

Σήμερα, ήδη σχεδιάζει τα επόμενα έργα στο χωριό: «Κάποιοι αγροτικοί δρόμοι χρειάζονται συντήρηση για να πηγαίνουμε άνετα στα χωράφια, ενώ μέσα στα σχέδιά μου είναι να ζητήσω από τον Δήμο να ξαναφτιάξει την παιδική χαρά του χωριού, με τις νέες απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε να παίζουν τα παιδιά που έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες με τους γονείς τους».

* Θεόδωρος Σκρίμπας: 8 χρόνια πρόεδρος

Ο Θεόδωρος Σκρίμπας είναι από τις περιπτώσεις των νέων που επέστρεψαν, μετά από τις σπουδές τους στα πάτρια εδάφη, για να ασχοληθούν με τη γεωργία. Σπούδασε δασολόγος και σήμερα είναι αγρότης και κτηνοτρόφος, διατηρώντας τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μόλις 35 χρονών, μετρά ήδη δύο θητείες στη θέση του προέδρου στην Κοινότητα Αγναντερής και στον οικισμό της Αγροκήπιο.

Από την πρώτη απόπειρά του να ασχοληθεί με τα κοινά, βάζοντας υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Θανάση Κοκκινούλη στις εκλογές του 2010, οι ψηφοφόροι του έδωσαν το πράσινο φως.

Η κάλπη τον ανέδειξε πρώτο σε ψήφους στην Αγναντερή-Αγροκήπιο και πήρε τη θέση του προέδρου.

Το 2014, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Θανάση Νασιακόπουλου «Νέο Κιλελέρ» στον Δήμο Κιλελέρ, επανεκλέγεται και πάλι πρώτος σε ψήφους.

Είναι από τους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και θέλουν να προσπαθήσουν για την ανάπτυξή του.

«Αγαπώ το χωριό μου… Από μικρή ηλικία, ήθελα να ασχοληθώ με τα κοινά για να βοηθήσω να διατηρηθεί η ζωντάνια του» δηλώνει στην «Ε». Όσον αφορά στους στόχους του, μας είπε: «Η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη σε αυτό το ορεινό χωριό. Όλες οι δράσεις και οι προσπάθειές μου, αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της Αγναντερής και του οικισμού Αγροκήπιου, για να ζουν σε ένα περιβάλλον όμορφο και φιλικό» και σχεδιάζει για το μέλλον τα εξής: «Μία από τις προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση υπάρχουσας πηγής, με τη δημιουργία φράγματος, για την άρδευση των καλλιεργειών, κυρίως δέντρων, που υπάρχουν στην έκταση αρμοδιότητας της κοινότητας». Τέλος, ευχαριστεί τους κατοίκους που τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Στον Δήμο Τεμπών σε δύο μικρά χωριά υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για την προεδρία στο Τοπικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον Νέσσωνα και το Κυψελοχώρι. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους συγχωριανούς να ασχοληθούν με τα κοινά. Αντίθετα μάλιστα αξιοποιώντας τον εκλογικό νόμο δίνεται η δυνατότητα να εκλεγούν ανεξάρτητοι πρόεδροι χωρίς να έχουν συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο κάποιου υποψήφιου δημάρχου.

Στην Τ.Κ. Νέσσωνος ένα χωριό με 70 περίπου κατοίκους, μοναδικός υποψήφιος είναι ο 57χρονος Γιάννης Σακαβός, αγρότης στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Ασχολείται με τα κοινά από το 2002 και οι συγχωριανοί συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται και για την επόμενη τετραετία. Ο κ. Σακαβός μιλώντας στην «Ε» σημειώνει ότι μεγάλα προβλήματα δεν υπάρχουν παρά μόνο της καθημερινότητας.

Το ίδιο θετικό κλίμα και στην Τ.Κ. Κυψελοχωρίου, με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους. Εκεί μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του χωριού είναι ο 53χρονος Δημήτρης Ζαϊρές, αγρότης παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο κ. Ζαϊρές ασχολείται ήδη με τα κοινά δύο τετραετίες ενώ διετέλεσε σύμβουλος στη ΔΕΥΑ. Μετά από συνεννόηση με τους συγχωριανούς του αποφασίστηκε από κοινού να μην είναι άλλο άτομο υποψήφιος παρά να στηριχθεί ο ίδιος ως ανεξάρτητος πρόεδρος και όχι μαζί με κάποιον υποψήφιο δήμαρχο. Για τον κ. Ζαϊρέ το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού είναι το μεταναστευτικό με τη δομή στο στρατόπεδο «Ζώγα», αλλά και της καθημερινότητας όπως αγροτική οδοποιία, καθαριότητα κ.λπ.

 

Ρεπορτάζ: Λένα Κισσάβου, Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass