Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κοινωνική πρόσκληση, χωρίς κομματικές γραμμές και διακρίσεις»

Απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκ. Τσιλιμίγκας μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 18:12

«Σ’ αυτή την κοινωνική πρόσκληση δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές, διακρίσεις και οριοθετήσεις. Πρόκειται για την πιο ανοιχτή και καθολική πρόσκληση προς το σύνολο των πολιτών που συμμερίζονται τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας» τόνισε ο καρδιοχειρουργός και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Νίκος Τσιλιμίγκας, απευθύνοντας κάλεσμα στους Θεσσαλούς ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Ο κ. Τσιλιμίγκας μιλώντας χθες βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αφού άσκησε κριτική στη σημερινή περιφερειακή αρχή, κατέθεσε τις προτάσεις του για την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπογραμμίζοντας πως «η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν είναι εργαλείο του κεντρικού κράτους, με αποστολή απλώς να εφαρμόζει τις κεντρικές πολιτικές, αλλά πρέπει να παράγει και η ίδια πολιτική» καλώντας τους συνυποψηφίους, όλοι μαζί να ξυπνήσουν «τον κοιμούμενο Καναδά που ακούει στο όνομα θεσσαλική γη».

Η συγκέντρωση άνοιξε με την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο, Νικολέττα Μπουρνόβα, να παρουσιάζει τη διαδρομή του κ. Τσιλιμίγκα καλώντας τους πολίτες «να δώσουν στη Θεσσαλία τη μοναδική ευκαιρία να διοικηθεί από τον άνθρωπο που ξέρει όσο κανείς άλλος να υπηρετεί τον άνθρωπο».

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο κ. Τσιλιμίγκας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «δύο τετραετίες είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει κανείς το έργο, για το οποίο ψηφίστηκε» και πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται ανανέωση με κάτι καινούριο και αχρωμάτιστο πολιτικά».

Αναφερόμενος στο έργο της περιφερειακής αρχής αντέτεινε τις «εύλογες απορίες των πολιτών» σημειώνοντας πως «μα χιλιάδες έργα και ακόμη να υλοποιηθεί η παράκαμψη λ.χ. Ελασσόνας, ακόμη να διαπλατυνθεί ο δρόμος Ελασσόνας – Κοζάνης που ενώνει τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία;

Ακόμη να μας ακολουθεί το φάντασμα του Φράγματος Αγιονερίου! Ακόμη να υλοποιηθεί το οδικό έργο Λάρισας – Φαρσάλων! Ας δούμε όμως και τη μεγάλη εικόνα: Χιλιάδες έργα λέει η περιφερειακή αρχή και ακόμη να ολοκληρωθεί το εσωτερικό οδικό δίκτυο ανά νομό, ακόμη να αρθούν βασικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες, ακόμη να συνταχθεί έστω ένα στοιχειώδες σχέδιο για τη διαπεριφερειακή επικοινωνία».

Με τον ομιλητή να προσθέτει πως «οι πολίτες της Θεσσαλίας αρνούνται να συμβιβαστούν με την προτελευταία θέση που καταλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, και με την κατάταξή μας ως η πέμπτη φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας, με βάση στοιχεία της Eurostat».

ΠΟΡΟΙ

Ο κ. Τσιλιμίγκας υπογράμμισε την ανάγκη των «περισσότερων πόρων, των χρησιμότερων έργων, των γρηγορότερων ρυθμών υλοποίησης και την υποβοήθηση του κόσμου της παραγωγής».

Αναφορικά με τους πόρους πρότεινε «την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, προκειμένου η Θεσσαλία να αξιοποιεί πέραν των δεδομένων πόρων, πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Για τα «χρησιμότερα έργα» τόνισε ότι «δεν αρκεί να γίνονται μόνο έργα, αλλά επιβάλλεται να επιλεγεί το κατάλληλο πλέγμα έργων, με συνεκτική λογική για να καλυφτούν τα αναπτυξιακά κενά χρόνων» ενώ για τους ρυθμούς υλοποίησης, τόνισε ότι «η Περιφέρεια διαθέτει αξιόλογα στελέχη στις αρμόδιες υπηρεσίες, λείπει όμως η άνωθεν καθοδήγηση».

Για την υποβοήθηση του κόσμου της παραγωγής με νέες δομές, ο κ. Τσιλιμίγκας υποστήριξε ότι «εκτός από τα έργα υποδομής, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας φορέας “Προώθησης και Εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων”, καθώς και μια Συμβουλευτική δομή επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεταποίηση, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα «εργαλεία», αφού η αναζήτηση αγορών πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, καθώς και η στόχευση για δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Για να προσθέσει ότι «η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία -όπως μας διδάσκει το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου- για να ιδρύσει περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, το οποίο έχει επιτυχημένα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη της Γερμανίας εδώ και 200 χρόνια».

Ο κ. Τσιλιμίγκας σημείωσε την αναγκαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ορεινών όγκων ενώ κάνοντας τέλος εκτενή αναφορά στον τομέα της Υγείας, χαρακτήρισε αυτονόητη την ανάγκη ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού, καθώς και των άλλων Νοσοκομείων, για την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής καθώς και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κάνοντας επίσης αναφορά στην προοπτική ενός «Τουρισμού Υγείας».

Στην εκδήλωση, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές, Αννα Βαγενά, Νικ. Παπαδόπουλος και Κων. Μπαργιώτας, ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, οι πρώην βουλευτές Φίλ. Σαχινίδης και Βασ. Εξαρχος και αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ, Θωμά Τσούπο.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα