Κυρίαρχος στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός

ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ * Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2019 22:00

Κυρίαρχο πολιτικό αυτοδιοικητικό πρόσωπο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδεικνύεται ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μετά τη χθεσινή ευρείας έκτασης επικράτησή του στις περιφερειακές εκλογές.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας καταγράφοντας εντυπωσιακές αυξήσεις των ποσοστών του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες κατόρθωσε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή κερδίζοντας κατά κράτος τον αντίπαλό του καθηγητή Νίκο Τσιλιμίγκα παρότι υποστηριζόταν τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια επικράτηση, που πέραν των εντυπώσεων για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή μαζί με τους συναδέλφους του περιφερειάρχες Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Κεντρ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη και Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, αποδεικνύεται επωφελής καθώς ο κ. Αγοραστός θα διαθέτει και την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με 28 από τις 49 έδρες.

Το χθεσινό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις προγνώσεις των τελευταίων ημερών για μεγάλη νίκη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ενώ παράλληλα αποτύπωσε και τις τάσεις στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές για τις πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν τους υποψήφιους περιφερειάρχες και στη Θεσσαλία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός με ενσωματωμένο το 35% των εκλογικών τμημάτων της Θεσσαλίας και έχοντας τη διαβεβαίωση της SingularLogic ότι δεν αμφισβητείται η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή αύξησε τα ποσοστά του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και πάντως πάνω από το 50% την ώρα που ο αντίπαλός του δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις που είχε εξασφαλίσει τόσο ο ίδιος όσο και η υποψήφια περιφερειάρχης Ηρώ Διώτη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πτώση καταγράφουν επίσης και οι υποστηριζόμενοι υποψήφιοι τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τη Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, στη 1.30 το πρωί και με ενσωματωμένα τα 566 από τα 1.625 εκλογικά τμήματα (ποσοστό 34,83%) ο κ. Αγοραστός εξασφαλίζει 78.968 ψήφους και ποσοστό 54,55% έναντι 42,90% του πρώτου γύρου των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατέγραψε στις Βόρειες Σποράδες με 58,10% έναντι 47,24% και έπονται η Καρδίτσα με 57,23% έναντι 45,88%, τα Τρίκαλα με 57,14% έναντι 53,8%, η Λάρισα με 53,56% έναντι 39,66% και η Μαγνησία με 52,01% έναντι 36,21%.

Αντίθετα, ο καθηγητής Νίκος Τσιλιμίγκας εξασφάλισε 36.400 ψήφους και ποσοστό 25,14%, που υπολείπεται 5,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των ποσοστών τόσο του ίδιου όσο και της υποστηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη των προηγούμενων εκλογών(30,6%). Απώλειες των δυνάμεων των δύο πολιτικών χώρων αθροιστικά κατέγραψε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα στη Λάρισα 27,22% έναντι 35,8%, στη Μαγνησία 24,83% έναντι 29,5%, στην Καρδίτσα 23,75% έναντι 28,72%, στα Τρίκαλα 24,24% έναντι 25,4% και στις Σποράδες 20,32% έναντι 17,23%. Η πτώση των ποσοστών του καθηγητή, που αποτέλεσε την έκπληξη των προηγούμενων εκλογών ερμηνεύεται από το πολιτικό κλίμα της συρρίκνωσης των εκλογικών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος αλλά και από κλίμα σύγχυσης και εκνευρισμού, που είχε προκληθεί στο εσωτερικό της περιφερειακής παράταξης εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου της προεκλογικής περιόδου έναντι της εντυπωσιακής προεκλογικής καμπάνιας του περιφερειάρχη και της ανάδειξης των χιλιάδων έργων του στη Θεσσαλία.

Συρρικνωμένα εμφανίζονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ποσοστά του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ Τάσου Τσιαπλέ, που με 10.666 ψήφους εξασφάλισε ποσοστό 7,37% μειωμένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του Βαγγέλη Μπούτα (10,43%) στις προηγούμενες εκλογές. Η παράταξη εξασφάλισε 6,85% στην Καρδίτσα έναντι 11,73% το 2014, στη Λάρισα 8,11% έναντι 10,96%, στη Μαγνησία 6,39% -το μικρότερο ποσοστό στη Θεσσαλία- έναντι 8,67%, στις Σποράδες 9,73% έναντι 19,98% και στα Τρίκαλα 7,87% έναντι 9,45% των προηγούμενων εκλογών.

Εντυπωσιακή είναι και η πτώση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλία καθώς η Ελληνική Αυγή της Μαρίας Μπίλλη με 3.875 ψήφους και ποσοστό 2,68% έμεινε στην πέμπτη θέση και πολύ κάτω από το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος (6,91%). Μειωμένα είναι τα ποσοστά της στη Λάρισα -2,62% έναντι 6,79%- στη Μαγνησία -3,81% έναντι 8,79%- και στα Τρίκαλα, Καρδίτσα, ενώ στις Σποράδες κατέγραψε μείωση μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας. Τα ιδιαίτερα χαμηλά ερμηνεύονται από τη γενικότερη μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, η οποία στις Ευρωεκλογές έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση της σειράς κατάταξης πίσω από το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Με βάση τα αποτελέσματα η Συμμαχία υπέρ των Πολιτών εκλέγει 28 έδρες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Θεσσαλία στην καρδιά μας του Νίκου Τσιλιμίγκα 13 έδρες, η Λαϊκή Συσπείρωση του Τάσου Τσιαπλέ 4 έδρες, η Πρωτοβουλία του Δημ. Κουρέτα 3 έδρες και από μία έδρα η Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία της Μαρίας Μπίλλη, η Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια του Αθανάσιου Ακρίβου και η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία του Στάθη Ντούρου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass