Αγοραστός: Να «ξεπαγώσουν» έργα πνοής για τη Θεσσαλία

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΒΑΛΤΩΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 22:07

Να ξεμπλοκάρουν τα βαλτωμένα έργα της Θεσσαλίας και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης των έργων ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τα παραγωγικά υπουργεία της νέας κυβέρνησης, ενώ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συζήτησε λεπτομέρειες του νέου Νομοσχεδίου, που παρέχει τη δυνατότητα αυτοδυναμίας σε περιφέρειες και δήμους.

Αν και ο ίδιος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, εν τούτοις χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας σε περιφερειακές-δημοτικές αρχές.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Σχολιάζοντας τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της τωρινής για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ε»: «Αν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουμε πρόβλημα κυβερνησιμότητας, μιας και ο κόσμος μάς έδωσε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, οφείλω ωστόσο να επισημάνω το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν άλλοι συνάδελφοί μου στην πράξη. Για παράδειγμα, αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, μια σειρά από έργα και δράσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη θα «παγώσουν». Μεταφορά μαθητών σε σχολεία, μη παροχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, μη διενέργεια εξετάσεων διπλώματος κ.λπ.

Η κυβερνησιμότητα σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη, δεν είναι ένα πολιτικό πρόβλημα του εκάστοτε περιφερειάρχη και δημάρχου. Και η προηγούμενη κυβέρνηση έβλεπε το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας και προσπαθούσε να το λύσει (γι’ αυτό και αποφάσισε να μην προσμετράται το λευκό στις ψηφοφορίες), αλλά για ιδεολογικούς λόγους προφανώς δεν προχώρησε σε ριζικές τομές. Για παράδειγμα, προέβλεπε, μέσω του Κλεισθένη, να υπάρχουν δύο αντιπεριφερειάρχες στην οικονομική επιτροπή για να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία. Τώρα το νέο Νομοσχέδιο προβλέπει τρεις αντιπεριφερειάρχες. Ακόμη, δίνει στους δήμους την πλειοψηφία στις κρίσιμες επιτροπές, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία δύναται να περάσει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα».

ΣΤΟ ΥΠΕΣ

Στη συνάντηση με τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστός ζήτησε τα εξής: Το Τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζεται όλο μαζί και όχι κομμάτι - κομμάτι. Να υπάρχει αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου και όχι ένα ξερό όχι. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εντεταλμένων συμβούλων, ενώ η είδηση είναι ότι σε δύο απ’ αυτούς θα προβλέπεται μια συμβολική αντιμισθία.

ΣΤΟ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Στη συνάντηση με τον υπουργό Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός ζήτησε τα εξής: Να αλλάξει ο νόμος περί δημοσίων έργων, μιας και παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη ενός έργου (μέχρι και ένα χρόνο). Γρήγορες απαλλοτριώσεις και γρήγορες διαδικασίες όταν εμπλέκονται υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το Δασαρχείο και η Αρχαιολογία. «Ζήτησα να έρθει στην περιφέρεια η υπηρεσία ΕΥΔΕ, όπως συνέβη με την αντίστοιχη της Κάρλας, για να «τρέξουμε» πιο γρήγορα τις διαδικασίες και φυσικά να μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε εμείς την εκτροπή του Αχελώου, όπως έγινε και με την Κάρλα. Φυσικά ανέφερα το πρόβλημα που υπάρχει με τη μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, που ανήκει στο Υποδομών και θα πρέπει κάποια στιγμή να την ολοκληρώσουν, να μάθουμε το κόστος κατασκευής του δρόμου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Ζήτησα ανάλογες διαδικασίες και για τη μελέτη της παράκαμψης της Ελασσόνας, δηλαδή του δρόμου Τύρναβος-Κοζάνη. Τέλος, ζήτησα να «τρέξει» πιο γρήγορα η ηλεκτροκίνηση Λάρισα-Βόλο.

ΣΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τον Άδωνη Γεωργιάδη και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ο Κ. Αγοραστός ενημέρωσε για την πορεία του ΕΣΠΑ και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με τον υπουργό Κ. Τσιάρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συζήτησε την αναβάθμιση των Δικαστικών Μεγάρων σε όλη τη Θεσσαλία.

ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τέλος, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός ζήτησε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου, ενώ σχεδίασαν από κοινού τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass