«Προίκα» 6 εκατ. ευρώ με το «Εξοικονομώ ΙΙ»

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια * Οι προθεσμίες για υποβολή αιτήσεων * Στόχος μας να επωφεληθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες, λέει ο Κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2019 20:07

Επιπλέον οικονομική στήριξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ενεργοποιήσει τον Σεπτέμβριο, παρέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα συνεισφέρει από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΠΕΠ Θεσσαλίας με επιπλέον κονδύλι 6 εκατ. ευρώ.


Με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφηκε από τους Θεσσαλούς, στο πρώτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», μέσω του οποίου επιδοτήθηκαν αρκετοί συμπολίτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων τής Περιφέρειάς της, προσφέροντας στον αρχικό προϋπολογισμό, άλλα 6 εκατ. ευρώ.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που θα «βγει στον αέρα» σε λίγες μέρες και προέρχεται από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών», αναφέρει πως «προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης, η οποία αφορά είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο δάνειο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της δράσης έχει προκύψει από την εκ των προτέρων αξιολόγηση χρηματοδοτικού μέσου για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προγράμματος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη. Ειδικά κίνητρα έχουν καθοριστεί επίσης για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.
Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης κ.λπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έχει τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων».

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις μέσω του ΟΠΣ. – ΕΣΠΑ 2014-2020 (εφεξής ΟΠΣ ΕΣΠΑ). Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ, αφ’ ενός τα στελέχη του Δικαιούχου για συμπλήρωση δελτίων και αφετέρου ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δικαιούχου ή του κύριου Δικαιούχου (στην περίπτωση υλοποίησης της πρότασης έργου (πράξης) από πολλαπλούς Δικαιούχους) για υποβολή προτάσεων, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει χρήστη του συστήματος για τον σκοπό αυτό. Οδηγίες για απόκτηση λογαριασμού χρήστη στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική δ/νση http://logon.ops.gr/. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:// logon.ops.gr/ από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Σε σχετική του δήλωση προς την «ΕτΔ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρει πως «μετά την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας, βάζουμε πλώρη για την αντίστοιχη αναβάθμιση των κατοικιών των Θεσσαλών, ενισχύοντας το κονδύλι του Υπουργείου, ώστε ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας να απολαύσουν τη σχετική επιδότηση».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass