Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίλογος με ένταση και διαξιφισμούς για την ΑΓΕΤ

ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ- Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2019 22:00

Ένταση σημειώθηκε στη χθεσινή -τελευταία για αυτή τη θητεία- συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με αφορμή την καύση του υλικού RDF από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ, στον Βόλο μεταξύ εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής και της Επιτροπής Πολιτών της γειτονικής πόλης.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση, για μία ακόμη φορά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και η αντιπαράθεση εστιάστηκε στις ενέργειες που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για να σταματήσει τη ρυπογόνα δραστηριότητα της Βιομηχανίας.

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του ανέφερε ότι αρμόδιο για να απαγορεύσει την καύση των σκουπιδιών και του RDF είναι το Υπουργείο και προκάλεσε τους διαμαρτυρόμενος που ήρθαν μαζικά από τον Βόλο να απευθυνθούν προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και η Επιτροπή Πολιτών ζητούσαν από την περιφερειακή αρχή να μην περιορίζει τον ρόλο της στη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των προβλεπόμενων, αλλά να ηγηθεί των διαμαρτυριών ή να τις διοργανώσει η ίδια.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήδη έχει ενημερώσει αρμοδίως τον νέο υπουργό Κ. Χατζηδάκη και έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του, καλώντας ταυτόχρονα τους εκπροσώπους των παρατάξεων να παραστούν στο ραντεβού, όταν αυτό οριστεί.

Σε κάποια σημεία της συνεδρίασης υπήρξε έντονη λογομαχία του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Πολιτών Βόλου, τους οποίους κατηγόρησε ότι τα βάζουν με την αναρμόδια Περιφέρεια, γιατί δεν θέλουν να πάνε για διαμαρτυρία στο Υπουργείο». Χαριτολογώντας δε προσφέρθηκε «να τους λύσει το πρόβλημα της μετάβασης στην Αθήνα, ναυλώνοντας η Περιφέρεια τα λεωφορεία!».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δωρ. Κολυνδρίνη μίλησε για το απαράδεκτο «συναισθηματικό μπούλινγκ που έχει υποστεί από μέλη της Επιτροπής, καθώς και για επιθέσεις που σημειώθηκαν στο γραφείο της από διάφορους», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε «ενότητα και συνεργασία για να ασκηθεί αποτελεσματικά η πίεση στα κέντρα αποφάσεων».

Στον αντίποδα, τόσο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Τσαπλές, όσο και ο εκπρόσωπος των εργατικών σωματείων του Βόλου, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στεργίου υποστήριξαν ότι «η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ουδέποτε αμφισβήτησε τη νομιμότητα της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση ενέργειας. Και όχι μόνο. Αυτή τη «νομιμότητα» την επέκτεινε, δίνοντας από μεριά της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει (και ας σταματήσει τα περί «αναρμοδιότητας») τις απαραίτητες εγκρίσεις. Με τις εγκρίσεις αυτές συνέβαλε στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος.

Επιπλέον απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξακολουθεί να περιλαμβάνει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων «τα υπολείμματα των ΜΕΑ δύναται να οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες».

Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Αγοραστός τους κατηγόρησε για «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, καθώς εκτός από το γνωστό κατηγορώ, δεν έχουν προτείνει συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια». Σχολιάζοντας δε την παρουσία πανό επανέλαβε ότι «αυτά αναρτήθηκαν σε λάθος σημείο και λάθος χρόνο».

 

 

Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα