Αχελώος και μεγάλοι οδικοί άξονες τα «στοιχήματα»

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2019 22:10

Τον προγραμματισμό για την εκτέλεση των μεγάλων έργων που σκοπεύει να εκτελέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα θητεία, γνωστοποίησε στο κυβερνητικό επιτελείο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, προκειμένου να γίνει εγκαίρως η προετοιμασία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης στα εθνικά-κοινοτικά προγράμματα.

Ο μεγάλος στόχος που φαντάζει ανέφικτος, αλλά όχι αδύνατος για την περιφερειακή αρχή, είναι το έργο του Αχελώου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, ο Κ. Αγοραστός θεωρεί πως δικαιούται να διεκδικήσει ένα ακόμη μεγάλο έργο για τον αγροτικό πληθυσμό, αυτό της μεταφοράς νερού στη Θεσσαλική πεδιάδα από τον Αχελώο.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο Κώστας Αγοραστός στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια «το έργο μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου "προς τη Θεσσαλία" δεν αποτελεί έργο εκτροπής, αλλά μεταφοράς υδάτων κατά μικρό τμήμα τους, θεσσαλικής προέλευσης εντός αυτού τούτου του θεσσαλικού διαμερίσματος. Δεν είναι επίσης έργο μεταφοράς, αλλά σύνθετο έργο εθνικής εμβέλειας, περιβαλλοντικής προστασίας λόγω δημιουργίας αξιοποιήσιμων τα μέγιστα τριών λιμνών επί ορεινών οικονομικώς νεκρών εδαφών. Πρόκειται για κατασκευή δύο φραγμάτων, τριών τεχνητών λιμνών, τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών και δύο σηράγγων. Η κατασκευή του άρχισε σχεδόν προ 30ετίας. Το έως τώρα κόστος έχει υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ και το έργο είναι σχεδόν περατωμένο. Το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ασκεί αποφασιστική σημασία διαχρονικά αλλά και ιδιαίτερα στην παρούσα φάση. Αυτή η χώρα πληρώνει γιγαντιαία ποσά ρύπων από την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων. Την ίδια ώρα πολλοί και κατά τρόπο μη ευχερώς κατανοητό αγνοούν θεμελιώδεις παραμέτρους του εγχειρήματος : "Έργο Αχελώος" και μάχονται για τη ματαίωσή του. Η τυχόν παραδοχή και της τελευταίας αιτήσεως ακυρώσεως και η κατ’ ακολουθία ματαίωση των έργων του Αχελώου θα επιβαρύνει τα μέγιστα το περιβάλλον, θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, θα ματαιώσει την αξιοποίηση του περιβάλλοντος των τεχνητών λιμνών (ιδανικό παράδειγμα η λίμνη Πλαστήρα, όπου προ αυτής υπήρχε ερήμωση του τόπου) και ισχυρό οικονομικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Ένα εγκαταλελειμμένο έργο αυτού του μεγέθους δημιουργεί οικονομικώς και περιβαλλοντικώς ισόβια και ανυπέρβλητα εμπόδια ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας. Εν τέλει: Μεταξύ ολοκληρώσεως και εγκαταλείψεως των έργων ποια είναι η σχέση ζημίας και οφέλους; Ζητούμε επισήμως να αναλάβουμε την ολοκλήρωση του ως άνω έργου ως οι πλέον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ διότι πιστεύουμε ότι αποτελεί έργο επιβίωσης αλλά και πνοής για τη Θεσσαλία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα».

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ: ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Όπως αναμένεται και σ' αυτή τη θητεία η περιφερειακή αρχή θα επενδύσει στην αναβάθμιση των οδικών δικτύων, αφού ο Κ. Αγοραστός θεωρεί πως αυτά τα έργα είναι πολλαπλής ωφελιμότητας, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, όσο και για την τοπική οικονομία, αφού στις εργολαβίες ασχολούνται πολλοί ντόπιοι εργάτες.

*Έτσι από το Διευρωπαϊκό Δίκτυο η περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί χρηματοδότηση για:

1. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ- ΚΟΖΑΝΗΣ από Τύρναβο έως όρια Νομών Λάρισας/Κοζάνης μήκους 60χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000.000 ευρώ (από έγγραφο του υπουργείου), ενώ ήδη εκπονείται μελέτη από το Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ.

2. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ- ΚΟΖΑΝΗΣ από Λάρισα έως Τύρναβο, μήκους 12 χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 60.000.000 ευρώ. Οι μελέτες θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.

3. Ε.Ο. ΒΟΛΟΥ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ. Η βελτίωση του άξονα θα γίνει με την κατασκευή του παράπλευρου δικτύου, για να γίνει κλειστός αυτοκινητόδρομος και κατασκευή Α/Κ Σέσκλου. Προϋπολογισμός έργου 25.000.000 ευρώ (οι μελέτες θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ).

*Από το Εθνικό Δίκτυο της Περιφέρειας τα επιδιωκόμενα έργα είναι:

1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ε.Ο ΛΑΡΙΣΑΣ – ΦΑΡΣΑΛΩΝ, Προϋπολογισμός έργου 150.000.000 ευρώ, μήκος αρτηρίας 33 χλμ. (το υπουργείο δηλώνει κόστος κατασκευής 63.000.000 ευρώ), εκπονείται μελέτη από το Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ.

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΕΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΒΟΛΟΥ, Προϋπολογισμός 100.000.000 ευρώ, μήκος αρτηρίας 34 χλμ. Η μελέτη θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ).

3. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΒΟΛΟΥ από Α/Κ ΛΑΡΙΣΑΣ έως Ι/Κ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ. Προϋπολογισμός έργου 32.000.000 ευρώ, μήκος αρτηρίας 3,7 χλμ. (από έγγραφο του υπουργείου). Εκπονείται μελέτη από το Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ.

 

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass