Υπό προϋποθέσεις φιλοξενία μεταναστών στη Θεσσαλία

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ -ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ- ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2019 22:18

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν επιπλέον μετανάστες στη Θεσσαλία, όπως το κατέστησε σαφές και στη χθεσινή σύσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα στην Αθήνα, επανέλαβε το βράδυ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Άρτι αφιχθείς από την πρωτεύουσα ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα για τις κυβερνητικές προθέσεις, αλλά και γι΄αυτές της Περιφερειακής Αρχής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης «στην Υπουργική Σύσκεψη έγινε γνωστό πως οι μετανάστες στη χώρα μας ανέρχονται σε 48.000 άτομα και το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Όπως φάνηκε, το Υπουργείο έχει σχεδιασμό και στις προθέσεις του είναι να μεταφερθούν περίπου 10 με 12.000 μετανάστες σε διάφορες δομές φιλοξενίας, περισσότεροι σε Αττική και Μακεδονία. Σχετικά με αυτή του Κουτσοχέρου, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 1.430 μετανάστες, έχουν τοποθετηθεί 430 οικίσκοι και υπάρχουν μετανάστες 20 εθνικοτήτων, ενώ στο κτίριο «Mόζαρ» στον Βόλο υπάρχουν άλλοι 150 μετανάστες. Υπάρχει και το πρόγραμμα «Εστία» που διαχειρίζονται οι δήμοι μέσω του οποίου κοινωφελούνται φιλοξενίας σε σπίτια 400 μετανάστες στη Λάρισα, 430 στα Τρίκαλα και 270 στην Καρδίτσα. Το πρόγραμμα θα παραταθεί και τη νέα χρονιά».

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην παρουσία των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού και ζήτησε να υπάρχει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο από την κυβέρνηση για να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη, να γίνουν πιο γρήγορα οι επαναπροωθήσεις, διότι φαίνεται ότι «ως χώρα δεχτήκαμε μία “λευκή επιταγή” για τη φιλοξενία τους, χωρίς να εξασφαλίσουμε την προώθησή τους σε άλλες χώρες». Ζήτησε να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων και να σταματήσουν οι νέες δομές φιλοξενίας. «Εάν πρόκειται να φιλοξενηθούν κάπου οι μετανάστες, αυτό θα πρέπει να γίνει με τη χρήση ανενεργών ξενοδοχείων, όπως έγινε στα Γρεβενά ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων».

Ενδιαφέρον είχε και η αιχμή του κ. Αγοραστού για τη «συνέπεια των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων στο προσφυγικό, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπηρετούν την κοινωνία και όχι τα κόμματα».

Στην εισήγησή του ο κ. Τσιαπλές αναφέρθηκε στα αίτια του προβλήματος της μετανάστευσης που είναι οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα κράτη των προσφύγων, ζήτησε να κλείσουν οι απαράδεκτες δομές, τα απαράδεκτα hotspot και να διασφαλιστούν -ενόψει του χειμώνα- οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Τέλος, ζήτησε να βρεθεί λύση με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνται στα κρατητήρια. Μαζί του συμφώνησε και ο περιφερειάρχης στη δευτερολογία του.

Από την πλευρά της η κ. Μπίλλη από την «Ελληνική Λύση» απαίτησε «οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ. Ντούρος χαρακτήρισε «το νέο σχέδιο που πάει να δημιουργήσει το Υπουργείο με τις δομές φιλοξενίας, ως την έναρξη του νέου πολέμου προς τους μετανάστες».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Σχετικά με τη θέση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στην επέκταση της λειτουργίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Βόλο, στο πλαίσιο της νέας «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» και το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.κ. Τσιαπλές, Μπακάση, Νάνος και Γκαραλιάκος ανέφεραν τα εξής: «Με δεδομένο ότι η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνη για τον λαό μας και η ανανέωσή της θα ενισχύσει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει, αν τάσσεται ενάντια στην ανανέωσή της, αν τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 Π.Μ. της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, στη Σούδα, κ.ά., στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορά μας, και αν ναι, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση επισήμως;».

Αναφορικά με το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή είναι για πολλούς δυσβάσταχτη έως και απαγορευτική για τη διαμονή τους στην πόλη όπου σπουδάζουν, ο επικεφαλής της Λ.Σ. Τάσος Τσιαπλές τόνισε πως «πρέπει να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν στις σχολές των ΑΕΙ και των 4 θεσσαλικών πόλεων και κατάγονται από άλλους νομούς».

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός απάντησε πως και για τα δύο θέματα η Περιφερειακή Αρχή είναι αναρμόδια. Αναγνώρισε πως «οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Θεσσαλία είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο χρήζει εμπεριστατωμένης και ρεαλιστικής προσέγγισης». Για δε τη στέγαση των φοιτητών, επίσης αναγνώρισε πως «υφίσταται ως πρόβλημα, όπως και η τιμή του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις τους». Διευκρίνισε όμως πως όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να κοινοποιηθούν στις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ, οι οποίες είναι αρμόδιες για να δώσουν λύση.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των κ. Τσιαπλέ και Κουρέτα, όταν ο τελευταίος, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου, απευθυνόμενος και σε αντιπροσωπεία σπουδαστών που τοποθετήθηκαν σχετικώς, τους υπενθύμισε πως «κάθε χρόνο έρχεται στη Συνέλευση της Πρυτανείας προς έγκριση ο 4ετής στρατηγικός σχεδιασμός του Ιδρύματος, την οποία όμως ουδέποτε οι σπουδαστές έχουν επισκεφτεί. Υπάρχει αυτοδιοίκητο στο Πανεπιστήμιο και σίγουρα η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει. Και επειδή είμαι οπαδός της αστικής δημοκρατίας πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν μπορεί να απαιτεί ο λαός γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσιαπλέ, ο οποίος επίπληξε τον κ. Κουρέτα για τις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «ο λαός έχει δικαίωμα να διεκδικεί προς κάθε κατεύθυνση». Παρεμβαίνοντας στη λογομαχία ο κ. Αγοραστός πρότεινε στον κ.Τσιαπλέ να του παραχωρήσει τα 7 εκατ. που διαθέτει η Περιφέρεια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να δρομολογήσει την ολοκληρωμένη μελέτη για τις φοιτητικές εστίες που απαιτείται. «Για να μην είμαστε μόνο των λόγων αλλά και των έργων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass