Λάβρος κατά των αιολικών στα Αγραφα ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2019 15:29

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την ανάκληση των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων θα ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σχετικό υπόμνημα που θα καταθέσει σύντομα η Διοίκηση του Δήμου λίμνης Πλαστήρα.
Η απόφαση πάρθηκε την Τρίτη το βράδυ κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση του δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου.


Ενωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Τσιαντής είχε καταθέσει αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος προκειμένου να διερευνηθεί εάν μπορεί νομικά να γίνει η ανάκληση των αδειών.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του έργου εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή Αγράφων – Ευρυτανίας, τονίζοντας πως «οι όποιες παρεμβάσεις στις βουνοκορφές γίνονται με τρόπο παράνομο και ανήθικο διότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «Νατούρα» και οι κατασκευαστές του αιολικού πάρκου δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης που ζητάει και το ΣτΕ. Παράλληλα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν απαντά στα γεωλογικά δεδομένα και στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Αγράφων».
Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ποτέ το συγκεκριμένο έργο δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για να εκφράσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους οι δημότες και οι τοπικοί φορείς.
«Υπάρχουν βαριές διοικητικές και πολιτικές ευθύνες, οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν» υπογράμμισε.
Ακολούθως ο κ. Νάνος επισήμανε πως το 2018 ιδρύθηκε με τον νόμο 4519 (ΦΕΚ25) Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων με έδρα τα Ιωάννινα.
Όπως τόνισε, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιοχή ευθύνης, η οποία δυσκολεύει αφάνταστα τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου Φορέα. Έτσι πρότεινε την απόσπαση της περιοχής Ευρυτανικών Αγράφων – Καρδίτσας και την ένταξή της σε νέο αυτοτελή Φορέα Διαχείρισης στα πρότυπα των Πρεσπών, του Ολύμπου και του Παρνασσού. Ως έδρα πρότεινε τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος θα διαθέσει και χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Φορέα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Ελευθερίου τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του έργου επισημαίνοντας πως γίνεται για λόγους κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου που δεν υπολογίζει την τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Είπε πως οι ευθύνες όλων είναι πολύ μεγάλες και κάλεσε το Δ.Σ. να στηρίξει την προσπάθεια ανάδειξης «του ξεπουλήματος της φύσης που συντελείται στην περιοχή»!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass