Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόβαση Αμερικανών στο Στεφανοβίκειο

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΜΑΧΗΣ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2019 22:00
Η υποδοχή των ελικοπτέρων Kiowa στο Στεφανοβίκειο, τον περασμένο Ιούνιο, είχε γίνει παρουσία της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΘΑ αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ Η υποδοχή των ελικοπτέρων Kiowa στο Στεφανοβίκειο, τον περασμένο Ιούνιο, είχε γίνει παρουσία της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΘΑ αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ

Τον ελλιμενισμό, αύριο στο λιμάνι του Βόλου, πλοίου που μεταφέρει ελικόπτερα αναμένει η διοίκηση της 3ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Μάχης (Combat Aviaton Brigade - CAΒ) του Αμερικανικού Στρατού στο πλαίσιο της άσκησης του NATO «Atlantic Resolve», αναπτύσσοντας δυνάμεις και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας με την «ομπρέλα» της συνεκπαίδευσης αμερικανικών και ελληνικών δυνάμεων.

Η αναβαθμισμένη πλέον, στον χάρτη του Αμερικανικού Στρατού, βάση της 1ης Ταξιαρχίας της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο θα φιλοξενήσει έως και τον ερχόμενο Μάρτιο, περισσότερους από 510 πεζοναύτες και τεχνικό προσωπικό που θα υποστηρίζει περισσότερα από 35 ελικόπτερα (Apache, Black Hawk και Chinook) που φθάνει αύριο το μεσημέρι στο λιμάνι του Βόλου.

Στο ίδιο πλαίσιο, 220 Αμερικανοί αφίχθησαν προχθές στο Στεφανοβίκειο προετοιμάζοντας υποδομές για τη φιλοξενία των ειδικών δυνάμεων και των ελικοπτέρων. Στην 1η ΤΑΞΑΣ βρέθηκε προχθές και για μια επίσκεψη - αστραπή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκ. Στεφανής, καθώς η βάση ελικοπτέρων του Στεφανοβικείου είναι μια από τις στρατιωτικές περιοχές που θα αναβαθμιστούν πρόσθετα μετά και τη (νέα) Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα, Ελλάδα και ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση της βάσης του Στεφανοβίκειου και η αξιοποίησή της από τον Αμερικανικό Στρατό που εδρεύει στην Ευρώπη (U.S. Army Europe) έχει αποφασισθεί επί υπουργίας Παν. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ, προβλέποντας μεταξύ άλλων και τη δημιουργία «Κέντρου Εκπαίδευσης και Ασκήσεων» της αεροπορίας στρατού με απώτερο σκοπό την «επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων» και την «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο πεδίο επιχειρήσεων».

Όπως είναι γνωστό στο Στεφανοβίκειο εγκαταστάθηκαν τα ελικόπτερα αναγνώρισης Kiowa Warrior που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας. Μάλιστα κατά την τελετή παραλαβής, τον περασμένο Ιούνιο στο Στεφανοβίκειο, πέραν της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας είχε παραστεί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ

Πεζοναύτες της 3ης Combat Aviaton Brigade (CAΒ) των στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα εκπαιδευτούν από κοινού με ελληνικές δυνάμεις, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο χειμώνα με τη φιλοξενία πεζοναυτών της 4ης CAΒ, επίσης στο Στεφανοβίκειο, ενώ για τις συνεκπαιδεύσεις ελικοπτέρων και πεζοναυτών έχουν ήδη επιλεγεί -μεταξύ άλλων- τα πεδία βολής σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Χειριστές ελικοπτέρων και στελέχη της 3ης CAΒ αφίχθησαν ήδη στο Στεφανοβίκειο μαζί με τεχνικό προσωπικό που προετοιμάζει τις υποδομές, έτσι ώστε τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα να ξεκινήσουν άμεσα τις πτήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις τόσο με την 1η ΤΑΞΑΣ όσο και με ελληνικές μονάδες πεζοναυτών.

ΕΥΡΩΠΗ

Να διευκρινισθεί ότι όπως έχει ανακοινώσει το Επιτελείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, στο πλαίσιο της «άτυπης άσκησης» του NATO «Atlantic Resolve», στρατιωτικές δυνάμεις αντικαθιστώντας άλλα στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία με σκοπό να ενισχυθεί η στρατιωτική ισχύ και παρουσία του NATO, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα