«Τον Όλυμπο δεν τον περιγράφεις, του αφιερώνεσαι»

Δημοσίευση: 12 Νοε 2019 21:51

Μας λέει κάπου ο Ηλίας Βενέζης! 

Κι εμείς ανακαλύπτοντας όλο τον Πολιτισμικό και Περιβαλλοντικό του πλούτο μέσα από τις επισκέψεις μας, νοιώσαμε δέος, συμφωνήσαμε μαζί του και υποκλιθήκαμε μπροστά στο μεγαλείο του!

Αφορμή για αυτό το ταξίδι ήταν το έργο:

«Επιστροφή στον Όλυμπο: Αναδεικνύοντας τη Σημασία του μέσα από τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τον Εθελοντισμό»

 

Είναι ο τίτλος του έργου που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός, με Φορέα Χρηματοδότησης: το Πράσινο Ταμείο, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στο μέτρο: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2018», Yπο - μέτρo A: Δράσεις Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Κατάρτισης του Ευρύτερου Κοινού ή/και Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού, με Θεματικό Πεδίο A.3.9. «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πολιτικών ή Δράσεων για την Προστασία και Αναβάθμιση του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο λοιπόν των Πιλοτικών Διαδραστικών Δράσεων που περιλαμβάνει η Δράση 3, είχαμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε τον Όλυμπο πολύπλευρα και πολυδιάστατα. Να καταγράψουμε υπέροχα Πολιτιστικά μνημεία, εκκλησιές και μοναστήρια, γεφύρια και παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και μοναδικά Περιβαλλοντικά μνημεία, όπως την πολυμορφία του τοπίου, τις χαράδρες, τα μονοπάτια, τους καταρράκτες και μαζί την ποικιλόμορφη βλάστηση που λόγω εποχής με τα υπέροχα χρώματα της συνέθετε έναν απίθανο καμβά.

Και αυτό το όμορφο ταξίδι ξεκίνησε από τα Τρίκαλα όπου ανακαλύψαμε κρυμμένες ομορφιές και μυστικά της φύσης ταξιδεμένα στο χρόνο και στο χώρο γύρω μας. Και όλα αυτά με τα παιδιά που θέλουμε να γίνουν κοινωνοί αλλά και συνεχιστές στο αύριο, αυτής της ομορφιάς του τόπου μας!

Γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να ξαναφέρουμε στο φως αρχές, αξίες και κανόνες που ξεχάστηκαν στο διάβα του χρόνου και που επιβάλλεται να κάνουμε ξανά κτήμα μας. για να δώσουμε νόημα στις έννοιες περίθαλψη, προστασία, σεβασμός, συνύπαρξη, συντήρηση… και να αλλάξουμε συμπεριφορές εμείς και να υπηρετήσουν καινούργιους δρόμους τα παιδιά, αφού μάθουν να ξεχωρίζουν και να προστατεύουν την αρμονία που υπάρχει γύρω μας.

Στην 1η Πιλοτική Διαδραστική δράση λοιπόν, ήρθε η ομάδα των φοιτητών μας από Λάρισα στα Τρίκαλα για να πάρει μέρος στην δράση «Ανακαλύπτοντας το δάσος» στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα φορέα, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Το ΚΠΕ Μουζακίου με την πολύπλευρη δραστηριότητά του δεν μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την ελπιδοφόρα προσπάθειά μας για ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, άλλωστε μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, συντονίζει και Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων για το ΔASOS.!!! Η εμπειρία τεράστια, το υλικό και τα προγράμματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα οφέλη για τα παιδιά, τη σχολική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες πάρα πολλά! Ένα τέτοιο πρόγραμμα για το δάσος, το «Δάσος Πηγή Ζωής», είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, στην τάξη και στο πεδίο, ξεκινώντας το ταξίδι μας και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ μας εντυπωσίασαν, γιατί επιτελούν εξαιρετικό έργο και η εμπειρία για μας ήταν μοναδική! Η δράση αυτή έγινε σε συνεργασία με την ομάδα μαθητών από Τρίκαλα που επιλέξαμε να πάρει μέρος στην 3η Πιλοτική Διαδραστική δράση με προορισμό Τρίκαλα - Ελασσόνα.

Στη συνέχεια οι δυο ομάδες ήρθαν στην πόλη των Τρικάλων, όπου ύστερα από ένα σύντομο γεύμα, ακολούθησε η επίσκεψη σε μνημεία της πόλης των Τρικάλων και η αναχώρηση για την περιοχή του Ολύμπου.

Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε στην Ελασσόνα. Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ελασσόνας μας περίμενε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νομού Λάρισας {ΑΕΝΟΛ ΑΕ} η οποία βρίσκεται αρωγός σε δράσεις ανάδειξης του Ολύμπου, μας μίλησε για τους σκοπούς του φορέα και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε πρόγραμμα, έκθεση υλικού και ενημερωθήκαμε για τον Όλυμπο, την πανίδα, την χλωρίδα και τα πολιτιστικά του μνημεία από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας - Κισσάβου.

Ύστερα οι δυο ομάδες μαζί επισκέπτονται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Σπαρμού, και ενημερώνονται από τους γέροντες σχετικά με την μακραίωνη ιστορία του, τις καταστροφές που υπέστη και τις αναστηλώσεις που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια ακολουθεί η γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς... βλέπουν... ακούνε... μυρίζουν...και αγγίζουν την ομορφιά που απλώνεται γύρω τους. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπαιδευτές καθώς στη συνέχεια διασχίζουν με το λεωφορείο τους το πανέμορφο δασικό οικοσύστημα.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα ακολουθεί εργασία στο πεδίο.

Η κάθε ομάδα συγκεντρώνει υλικά από τη φύση όπως φύλλα, λουλούδια, καρπούς, μικρά κλαδιά και πετραδάκια ιδιαίτερα από τον ξεροπόταμο, με τα οποία σε μεγάλο χαρτόνι που κάποιοι ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους, φτιάχνει το δικό της έργο

Όλα τελειώνουν μόλις χάνεται ο ήλιος και έρχεται η ώρα του γυρισμού και μαζί του αποχωρισμού από αυτό το μεγαλείο, με τον πολύχρωμο καμβά που απλώνονταν μπροστά μας.

Ακολούθησε η 2η Πιλοτική Διαδραστική δράση που φέρνει ομάδα μαθητών από Τρίκαλα στη Λάρισα, με προγραμματισμένη επίσκεψη στον φημισμένο Μύλο του Παππά που λειτουργεί ως Μουσείο σίτου και όχι μόνο, και ως χώρος που παράγει πολιτισμό και εθελοντικές δράσεις, αφού στεγάζει την Αντιδημαρχία πολιτισμού της Λάρισας και πληθώρα εθελοντικών οργανώσεων και δράσεων.

Για την ομάδα των Τρικάλων η επίσκεψη αυτή και μαζί η υπέροχη ξενάγηση, ήταν μοναδική εμπειρία.

Δεν κουραστήκαμε να λέμε συγχαρητήρια στο Δήμο Λάρισας γι αυτό το εξαιρετικό έργο και σ αυτούς που το στηρίζουν με υποδειγματικό τρόπο και υψηλό επαγγελματισμό!

Όμως δεν σταματήσαμε εκεί μαζί με την ομάδα των φοιτητών της Λάρισας – η οποία ήρθε για να πάρει μέρος στην 4η πιλοτική δράση στο Λιτόχωρο, στήσαμε στην αυλή του Μύλου το Δένδρο των ευχών. Επιλέξαμε ένα δένδρο, και όλοι οι συμμετέχοντες γράψαμε ευχές για το Περιβάλλον, την Κλιματική αλλαγή, τον Πολιτισμό, τον Εθελοντισμό σε πολύχρωμα καρτελάκια που είχαμε ετοιμάσει οι διοργανωτές τα οποία στη συνέχεια κρεμάσαμε με κορδελάκια στο δένδρο μας.

Στον ίδιο χώρο συμπληρώσανε οι δυο ομάδες και ερωτηματολόγια σχετικά με το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τον Εθελοντισμό.

Αργά το μεσημέρι φύγαμε μετά από ένα πρόχειρο γεύμα, για μια επίσκεψη στον πιο γνωστό και καλοδιατηρημένο παραδοσιακό οικισμό στους πρόποδες του Ολύμπου, στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Περπατήσαμε στις στράτες του, αγναντέψαμε τη θάλασσα από ψηλά, φωτογραφίσαμε αξιοθέατα, μιλήσαμε με διαβάτες, ρωτήσαμε και ακούσαμε πολλές ιστορίες, παλιότερες και νεότερες.

Στη συνέχεια περάσαμε απέναντι στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Ανεβήκαμε ως επάνω, φωτογραφήσαμε και φωτογραφηθήκαμε και για ακόμα μια φορά νοιώσαμε… ψηλότεροι. Ο τόπος μας ο μοναδικός, αυτός ο Μέγας….

Σιγά σιγά πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση…

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία μέρα και στον προορισμό της 4ης Πιλοτικής Διαδραστικής Δράσης, στο Λιτόχωρο.

Εδώ αισθάνεσαι πως έρχεσαι πιο κοντά στους Θεούς του Ολύμπου!!!

 

Ξεκινήσαμε οι δυο ομάδες, με παρακολούθηση προβολής και ξενάγηση στην έκθεση χλωρίδας και πανίδας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του φορέα και συγκεκριμένα, προστασία από παράνομη υλοτομία δασικών δένδρων, παράνομη θήρα, παράνομη μεταφορά ειδών χλωρίδας και πανίδας, δασικές πυρκαγιές, ρίψη απορριμμάτων κ.λ.π.

Σε 15’ το λεωφορείο αποβίβασε τους συμμετέχοντες στον περίβολο της Μονής του Αγίου Διονυσίου σε 900 μέτρα υψόμετρο ,στη νοτιοδυτική του πλευρά του Ολύμπου όπου ο οικοξεναγός ενημέρωσε την ομάδα για την μακραίωνη ιστορία της Μονής.

Ακολούθησε πεζοπορία σε ένα προσεγμένο με ξύλινες αναβαθμίδες μονοπάτι προς τον Καταρράκτη του Ενιπέα.

Αν και είχε προγραμματιστεί δράση εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου (σύμφωνα με την πιλοτική δράση) μας εντυπωσίασε το γεγονός πως οι επισκέπτες δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό, φρόντιζαν να διατηρείται ο χώρος της διαδρομής καθαρός.

Μας αποζημίωσε για την όποια κούραση ή εικόνα του καταρράκτη του Ενιπέα!

Ένα θαύμα, ένα δημιούργημα της φύσης μοναδικό!

Εκεί καθίσαμε να θαυμάσουμε, να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε, να ακούσουμε ήχους πουλιών, να παρατηρήσουμε το μοναδικό τοπίο, να αποφορτιστούμε από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, να νοιώσουμε πιο κοντά στους θεούς του Ολύμπου, και ποτέ δεν ξέρεις… ίσως δούμε και τον Δία στο Θρόνο του!

Ταχ. Δ/νση: Μ. Μπότσαρη 2

421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

Τηλέφωνο Προέδρου : 6973005173

Ηλεκτρ. Ταχ.:prasini.kivotos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://www.prasinikivotos.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass