«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τελείως για να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ BREXIT

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2019 17:00

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τελείως, να ανεβάσει ταχύτητα, να ξαναανακαλύψει και να επαναπροσδιορίσει τα μεγάλα όπλα της, που είναι ο πολιτισμός, η παραγωγή, το επίπεδο ζωής. Να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον, να βγει μπροστά.

Πρέπει να είμαστε καλύτεροι και πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Πρέπει να μας ξαναεμπιστευτούν και να ξαναεμπνεύσουμε τους Ευρωπαίους και ιδίως τους νέους ανθρώπους».

Αυτό ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) στις Βρυξέλες, σε μια ιστορική συνεδρίαση, αμέσως μετά την καθαρή νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές, που άνοιξε τον δρόμο για να ολοκληρωθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «σε εποχή αναθεωρητική. Και κάθε αναθεωρητική εποχή υποκρύπτει αναδυόμενους κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος για την Ευρώπη ήρθε χθες. Μπορεί να είναι και ευκαιρία. Είναι στο χέρι της Ευρώπης, στο χέρι όλων των Ευρωπαίων, πώς θα μπορέσουμε στις δύσκολες καταστάσεις, στις κρίσιμες στιγμές, να βγούμε μπροστά και να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της κρίσης». Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός «η κρισιμότητα των καταστάσεων και η ιστορικότητα της στιγμής χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ταχύτητα. Με ταχύτητες μεγάλες, έτσι μόνο η γη αλλάζει. Είμαστε εδώ για όλους τους ανθρώπους, γι’ αυτούς που ζουν σήμερα αλλά και γι’ αυτούς που θα ζήσουν αύριο πάνω στον πλανήτη και την Ευρώπη. Και γι’ αυτούς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας. Οι Περιφέρειες μπορούν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί. Η μεγάλη δύναμη σήμερα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί εφαρμόζει τη συλλογική ηγεσία. Γιατί σε μια εποχή μη πειθαρχίας στους νόμους, συλλογική ηγεσία σημαίνει ότι καλούνται να αποφασίσουν εκείνοι που καλούνται και να υλοποιήσουν. Και υπακούει καλύτερα κάποιος, σ αυτό που θεωρεί ότι είναι δικό του. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της επιτυχίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Εμπορικές συναλλαγές» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «βεβαίως και θα γίνονται και το εμπόριο πάντα θα προχωρά. Βρίσκομαι στο τιμόνι μιας Περιφέρειας που έχει το μεγαλύτερο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στην Ελλάδα, με πλεόνασμα εισαγωγών 545 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι υπάρχει και εφαρμόζεται ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο. Αν μια Περιφέρεια μπορεί, δεν γίνεται να μην μπορεί η Ευρώπη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 50% επιδότηση περισσότερες από 4.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα σώσουν τη χώρα από την ανεργία. Το μεγάλο όπλο της Ευρώπης είναι ο πολιτισμός, η ποιοτική παραγωγή, το επίπεδο ζωής. Και τώρα με το Brexit, -αν και εφόσον υλοποιηθεί γιατί και στην πατρίδα μου το δημοψήφισμα έβγαλε όχι αλλά στην πορεία έγινε ναι- είπε ο κ. Αγοραστός, «αν υλοποιηθεί αλλάζει τα δεδομένα του παγκόσμιου εμπορίου. Και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο αυτό» κατέληξε ο Κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass