Σε έξαρση οι απάτες με αναλήψεις από ΑΤΜ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΤΜ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2020 22:00

Ευφυέστατοι αποδεικνύονται απατεώνες, οι οποίοι, παριστάνοντας τους αγοραστές ή τους πελάτες εξαπατούν ανυποψίαστα θύματα μέσω τραπεζικής υπηρεσίας, που δημιουργήθηκε για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών, σηκώνοντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς με τη… συγκατάθεση του θύματος.

Η απάτη βασίζεται στην άγνοια των υποψήφιων θυμάτων για το πώς λειτουργεί η τραπεζική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, ενώ το θύμα πιστεύει πως πληκτρολογεί το ποσό που υποτίθεται θα λάβει από την αγορά, στην πραγματικότητα δίνει εντολή χρέωσης του δικού του λογαριασμού. Με τον απατεώνα, έχοντας τον Κωδικό Ανάληψης που του κοινοποίησε το ίδιο το… θύμα, να σηκώνει χρήματα από ΑΤΜ και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η χρήση κάρτας.

Οι απατεώνες σκαρφίζονται διάφορα προσχήματα, ενώ συχνά με παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθών επικαλούνται ακόμη και ονόματα υπαρκτών προσώπων, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απατηλά μηνύματα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, επιτυγχάνοντας έτσι την οικονομική τους… «διευκόλυνση».

Υποθέσεις τέτοιας απάτης καταγράφει ήδη η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία, με πρόσφατο θύμα μια 60χρονη Λαρισαία που έχασε 1.200 ευρώ από άγνωστο ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για αγορά προϊόντος που η ίδια διέθετε προς πώληση στην ιστοσελίδα «car.gr». Η ανάληψη των κλεμμένων χρημάτων, όπως αποδείχθηκε από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, έγινε από τραπεζικά ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της Αργολίδας, ενώ ανάλογα κρούσματα απάτης καταγράφονται σε όλη τη χώρα. Από τα δίχτυα των απατεώνων γλίτωσε πρόσφατα Λαρισαίος επαγγελματίας, καθώς γνώριζε εξίσου καλά με τους δράστες τη λειτουργία της τραπεζικής υπηρεσίας…

«ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ»

Η τραπεζική υπηρεσία «λεφτά στο λεπτό» δημιουργήθηκε προς διευκόλυνση των πελατών της τράπεζας, οι οποίοι για παράδειγμα χρειάζονται άμεσα χρήματα, όμως βρίσκονται στον δρόμο και έχουν ξεχάσει τη χρεωστική κάρτα αλλά πρέπει να κάνουν ανάληψη ή έχουν χάσει το πορτοφόλι και χρειάζονται επειγόντως μετρητά κ.λπ.

Ανάληψη των μετρητών μπορεί να κάνει ακόμη και παραλήπτης που δεν είναι πελάτης της Τράπεζας, αρκεί να διαθέτει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών που για λόγους ασφαλείας η Τράπεζα κοινοποιεί μόνο στον αποστολέα των χρημάτων, συνήθως στο κινητό του τηλέφωνο.

Δηλαδή μόνο ο αποστολέας γνωρίζει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών μίας χρήσης, και έτσι γίνεται το λάθος από τα θύματα, αφού τα ίδια γνωστοποιούν τον κωδικό στον παραλήπτη που δεν είναι άλλος από τον απατεώνα, ο οποίος εισπράττει αμέσως τα χρήματα καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία της τραπεζικής υπηρεσίας, τα χρήματα δηλαδή να είναι άμεσα διαθέσιμα.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Υποτιθέμενος φαρμακοποιός επικοινώνησε πρόσφατα με Λαρισαίο, που διατηρεί εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων, για να του ζητήσει τη μίσθωση ΙΧ, καθώς το Σαββατοκύριακο θα ερχόταν στη Λάρισα για να μετάσχει σε ιατρικό συνέδριο ένας φίλος του ιατρός από την Αθήνα και προκειμένου να μετακινηθεί στη Θεσσαλία θα χρειαζόταν αυτοκίνητο.

Ο «φαρμακοποιός» ζήτησε το κόστος μίσθωσης ενός αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού για 3 ημέρες, ο Λαρισαίος επαγγελματίας τού κατέθεσε προσφορά, ο δράστης συμφώνησε και ζήτησε τον τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέσει χρήματα μέσω της τραπεζικής υπηρεσίας «λεφτά στο λεπτό».

Η συναλλαγή έδειχνε καθ’ όλα φυσιολογική ως την ώρα που ο «φαρμακοποιός» επικοινώνησε «αγχωμένος» με τον Λαρισαίο λέγοντας πως έκανε λάθος και αντί να καταθέσει, για παράδειγμα, 500 ευρώ που ήταν το κόστος της μίσθωσης του αυτοκινήτου, από… λάθος κατέθεσε 1.500 ευρώ.

Ζήτησε έτσι από τον Λαρισαίο επαγγελματία να του επιστρέψει τα 1.000 ευρώ που… κατά λάθος υποτίθεται πως κατέθεσε στον λογαριασμό. Πράγμα που δεν συνέβη τελικά, καθώς ο επαγγελματίας γνώριζε εξίσου καλά πώς λειτουργεί η τραπεζική υπηρεσία.

Σημειώνεται πως οι δράστες συχνά επικοινωνούν απογευματινές ώρες με τα υποψήφια θύματά τους για να εκμεταλλευθούν τα οφέλη της τραπεζικής υπηρεσίας.

Απόγευμα επικοινώνησαν προχθές και με την 60χρονη κάτοικο χωριού του Δήμου Τεμπών. Ο άγνωστος άνδρας προφασίσθηκε ενδιαφέρον για αγορά προϊόντος που η 60χρονη Λαρισαία διέθετε προς πώληση μέσω της ιστοσελίδα «car.gr».

Ο απατεώνας κατάφερε να αποσπάσει 1.200 ευρώ από την 60χρονη αφού εκμεταλλευόμενος την άγνοιά της για την υπηρεσία «λεφτά στο λεπτό», της έδινε τηλεφωνικά οδηγίες. Ετσι ενώ η 60χρονη πίστευε πως το χρηματικό ποσό που πληκτρολογούσε είναι αυτό που θα λάβει ως αντίτιμο για την πώληση στην πραγματικότητα έδωσε εντολή χρέωσης στον δικό της τραπεζικό λογαριασμό.

Από την έρευνα προέκυψε στη συνέχεια πως οι αναλήψεις των κλεμμένων 1.200 ευρώ πραγματοποιήθηκαν από ΑΤΜ διαφορετικών περιοχών στον νομό Αργολίδας.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass