«Θύμα» του κορονοϊού το καρναβάλι

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ * ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ * ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΑΤΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2020 22:30

Το ελληνικό καρναβάλι έπεσε «θύμα» του κορονοϊού. Με κοινή υπουργική απόφαση την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος αντίστοιχα, αποφασίστηκε η ματαίωση του καρναβαλιού στην Ελλάδα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Υγείας έναντι του κορονοϊού, COVID-19.

Οι Δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Τεμπών, Φαρσάλων, Ελασσόνας και Κιλελέρ, μέσα σε λίγη ώρα από την ανακοίνωση αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ακύρωση των εκδηλώσεων, βάζοντας ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις και γκρίνια, αφού το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο, μιας και οι Δήμοι έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά για τη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όπως και οι επαγγελματίες εστίασης που περίμεναν το τριήμερο για να δουλέψουν. Στη Λάρισα αναβάλλονται τα «Μπουλούκια» που είχαν προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Λεσχών Πολιτισμού αλλά και τα κούλουμα στον πολυχώρο "Θεσσαλία".

Οι Δήμοι Αγιάς και Ελασσόνας αναμένεται να πάρουν σήμερα απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, αν και προσανατολίζονται στην ακύρωση αυτών.

Αρκετοί κάτοικοι και επιχειρηματίες του Τυρνάβου εξέφρασαν και μέσω του διαδικτύου τη δυσαρέσκειά τους για τη ματαίωση των εκδηλώσεων, καθώς πολλοί προμηθεύτηκαν προϊόντα για το μπουρανί τα οποία θα μείνουν αδιάθετα, ενώ πολλά ουζερί και μεζεδοπωλεία είχαν παραγγείλει προμήθειες σε μεγάλες ποσότητες καθώς είθισται την Καθαρά Δευτέρα ο Τύρναβος λόγω των εθίμων του να είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Πάντως μπορεί οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Δήμους (παρελάσεις-κούλουμα) να ακυρώνονται, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες αποκριάτικα πάρτι που διοργανώνουν σύλλογοι και καταστήματα τα οποία και προφανώς θα πραγματοποιηθούν, αφού διοργανώνονται από ιδιώτες.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι και οι πολίτες, μιας και ποτέ άλλοτε δεν είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, απαγόρευση συναθροίσεων δηλαδή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης χθες, στα πηγαδάκια γονέων έξω από τα σχολεία με τις απόψεις να διίστανται.

«Θεωρώ υπερβολική την απόφαση καθώς έτσι εντείνεται η ανησυχία του κόσμου. Από τη μια συστήνουν ψυχραιμία και από την άλλη παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Για εκδηλώσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους να το καταλάβω, εκείνες όμως σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούσαν να γίνουν και για ψυχολογικούς λόγους» αναφέρει η κ. Αλεξάνδρα.

«Η κυβέρνηση σωστά πράττει, όμως θα πρέπει να το προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα. Δεν είναι μονάχα το καρναβάλι που συγκεντρώνει κόσμο, ίσως θα πρέπει να εξετάσει το θέμα των συγκοινωνιών, τις συναθροίσεις σε εκκλησίες, γήπεδα, κινηματογράφους, θέατρα. Έτσι μόνο θα περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού» αναφέρει η κ. Δήμητρα Μ., που παραδέχεται ότι ανησυχεί πολύ και ανήκει στην κατηγορία εκείνη των πολιτών που μόλις άκουσαν για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έτρεξε στο φαρμακείο για μάσκες, σταμάτησε το μικρό της παιδί από τον Παιδικό και αγωνιά για το μεγάλο της που πάει Δημοτικό.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κόστος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό και το πώς θα αντιμετωπιστούν, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ

Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ΚΥΑ ισχύουν τα εξής ενόψει κορονοϊού:

Ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27/2/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Υγείας έναντι του κορονοϊού, COVID-19.

Καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α’ ΚΑΙ Β’ ΒΑΘΜΟΥ) και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται να συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμός της διάδοσης κορονοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42).

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

* Τη ματαίωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων ανακοίνωσε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής: «Μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Δήμος Λαρισαίων ακυρώνει για προληπτικούς λόγους όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί ως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Ειδικότερα, αναβάλλονται:

-Οι εκδηλώσεις «Μπουλούκια» και η συναυλία που είχαν προγραμματιστεί στο κέντρο της πόλης για το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

-Όλες οι αποκριάτικες δράσεις των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου.

-Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο «Θεσσαλία».

-Όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει οι δημοτικές και τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι έτοιμος να συνδράμει, εάν χρειαστεί, στην υλοποίηση των μέτρων προστασίας που σχεδιάζουν τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας».

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Δήμος Τυρνάβου αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη ΚΥΑ για προληπτικούς λόγους έναντι του συγκεκριμένου ιού. Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας κάλεσε στο δημαρχείο τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και τους εξήγησε ενδελεχώς τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Τυρνάβου ματαιώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας χθες βράδυ στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ι. Κόκουρας τόνισε: «Το οικονομικό πλήγμα τόσο για τον Δήμο όσο και για τους επαγγελματίες της περιοχής μας είναι τεράστιο. Όμως αυτό που προέχει για την Δημοτική Αρχή είναι η υγεία τόσο των συνδημοτών όσο και των χιλιάδων επισκεπτών. Μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο η απόφαση που λάβαμε για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον δήμο μας όσο δύσκολη και επίπονη και αν είναι, αποτελεί μονόδρομο.

Τέλος, αποφασίστηκε, μετά το πέρας των κρίσιμων πρώτων ημερών, σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου να σχεδιάσουμε τις επικείμενες κινήσεις και δράσεις μας προς την κεντρική εξουσία ώστε να αντιμετωπίσουμε δραστικά και αποτελεσματικά το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν οι επαγγελματίες του Δήμου μας».

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για τη ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων με αφορμή τα τρία κρούσματα του κορονοϊού στη Ελλάδα, ο Δήμος Φαρσάλων ανακοινώνει πως ματαιώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν στην προετοιμασία αυτών των εκδηλώσεων και προπαντός τους εθελοντές.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών «Ματαιώνονται – και στον Δήμο Κιλελέρ - οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα λόγω κινδύνου δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19», ανακοίνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

«Μετά την κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών καθώς επίσης και με γνώμονα την προστασία του πληθυσμού ματαιώνουμε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τεμπών. Ο Δήμος Τεμπών ευχαριστεί τους συλλόγους, αλλά και όλους όσοι έλαβαν μέρος στην προετοιμασία των εκδηλώσεων», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass