Κατάνυξη στην Αναστάσιμη αγρυπνία

ΣΤΗ ΜΟΝΗ «ΒΑΛΕΤΣΙΚΟ» ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 15:51

«Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».


Ακούστηκε για τελευταία φορά φέτος με μια φωνή από κληρικούς, ιεροψάλτες και πιστούς, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στην Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα, που τελέσθηκε στην Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.
Δεκάδες άτομα, παρά τον φθινοπωρινό και άστατο καιρό, ανηφόρισαν στο ιστορικό μοναστήρι και κάτω από τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, παρακολούθησαν μέσα σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κατάνυξης την Αναστάσιμη Αγρυπνία, την επανάληψη της Ιερής Ακολουθίας της Αναστάσεως.
Χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Μποτσουάνας και Φρη Στέητ, υπέρτιμος και Έξαρχος Καλαχάρι (του Πατριαρχείου Αλαξανδρείας) κ. Γεννάδιος και συλλειτούργησε ο «οικοδεσπότης» καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ενώ έψαλε χορός ντόπιων ιεροψαλτών.
Ο μητροπολίτης της μακρινής Μποτσουάνας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Γεννάδιος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ευχαρίστησε από καρδιάς τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τον ηγούμενο της Μονής «Βαλέτσικο» - αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου για τη φιλοξενία στο ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης, ενώ έκανε αναφορά στο θρησκευτικό κομμάτι της εορτής της Αποδόσεως του Πάσχα.
«Η Ανάσταση συνεχίζεται. Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ίδια γράμματα της νύχτας της Αναστάσεως ακούγονται και κατά την Απόδοση του Πάσχα. Το Πάσχα είναι γιορτή ευφροσύνης. «Πανήγυρις έστι πανηγύρεων». Όλοι χαιρόμαστε για τον θρίαμβο του Αναστάντος Κυρίου.
Ειδικά φέτος δίδεται η ευκαιρία στους πιστούς μας να αναβιώσουν την Πασχάλια χαρά, να ανάψουν τις πασχαλινές λαμπάδες, χαρές που στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού...» τονίστηκε με νόημα.
Στο τέλος της Αγρυπνίας, κληρικοί, λαϊκοί, προσκυνητές και πιστοί αντάλλαξαν ευχές, ενώ στο Αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκαν πασχαλινά κόκκινα αβγά, ροφήματα και εδέσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανάλογες Αγρυπνίες της Αποδόσεως του Πάσχα τελέσθηκαν στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας και στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Ανήμερα, το πρωί της Τετάρτης, σε ιερούς ναούς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος τελέσθηκαν Θείες Λειτουργίες.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ.: Γιώργος Μπαμπάλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass