Τίμησαν τους εκτελεσθέντες πατριώτες του «Ορμάν Μαγούλα»

ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2020 16:25

Με δύο διαφορετικές εκδηλώσεις τιμήθηκαν φέτος οι σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, που έγινε στις 31 Μαΐου 1944, στη θέση «Ορμάν Μαγούλα», στον οικισμό Κάτω Δασολόφου, από τον Δήμο

Φαρσάλων την παραμονή της εορτής και από την ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων ανήμερα της εορτής.
Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΦΟΥ
Η τελετή για την επέτειο των 76 ετών ξεκίνησε στις 11 το πρωί του Σαββάτου, παρουσία συγγενών των θυμάτων, του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, του πρώην δημάρχου Πορταριάς Πηλίου κ. Βασιλείου Κοντορίζου, των αντιδημάρχων κ.κ. Σοφίας Χατζηπλή, Νίκου Γκατζόγια, Δέσποινας Συροπούλου και Σταύρου Κουκουλιού, του προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κώστα Μπαλατσού, του προέδρου της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστου Βασιλόπουλου, του πρώην προέδρου της Κοινότητας Δασολόφου κ. Γεωργίου Σπανού και κατοίκων της περιοχής Δασολόφου. Στον τόπο της θυσίας παρευρέθηκαν επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) με έδρα τον Βόλο κ. Αγγελική Νικολάου, ο γραμματέας και ταμίας του Συλλόγου κ. Απόστολος Αποστολάκης και Ααρών Αβδελάς, καθώς και τα μέλη κ.κ. Γεωργία Μαραϊδώνη, Γιάννης Μελιτζανάς, Ευθύμης Τσάμης (πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας) και ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, εγγονός του απαγχονισθέντος Σωτήρη Χαλκιά (ετών 56 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου).
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου και τον πρώην δήμαρχο Πηλίου κ. Βασίλειο Κοντορίζο. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φαρσάλων, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι: «...η εδραίωση της ειρήνης που απολαμβάνουμε σήμερα έγινε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες ηρώων και αυτό που πρέπει να ευχηθούμε σήμερα είναι να επικρατήσει η ειρήνη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη...», ενώ ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου μεταξύ των άλλων ανέφερε «...και καθώς σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 40 εθνομαρτύρων σε τούτον τον Σ.Σ. προσευχόμαστε ευλαβικά για την ανάπαυση των ψυχών τους. Η καρδιά μας αφουγκράζεται τις κραυγές του πόνου, από τον τόπο του μαρτυρίου τους, να ηχούν, όχι μόνον ως μια διαρκής καταγγελία και καταδίκη κάθε είδους φασισμού, αλλά και ως επιτακτική αξίωση και εντολή προς τους νεότερους Έλληνες για αδιάρρηκτη και αδιάσπαστη εθνική ενότητα. Διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε ως λαός να αντιπολεμήσουμε επιτυχώς τους ορατούς κινδύνους και τις απειλές, που ζώνουν την Πατρίδα μας...».
Στα γεγονότα της ημέρας αναφέρθηκε εκτεταμένα ο γενικός γραμματέας του ΣΙΜΕΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «Η σημερινή εκδήλωση γίνεται προκειμένου οι αρχές του τόπου και οι συγγενείς των εκτελεσμένων να τιμήσουν τη θυσία τους και να θυμηθούν τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο. Αξίζουν έπαινοι στον Δήμο Φαρσάλων και στην τοπική κοινότητα για τη διοργάνωση... Οφείλουμε όμως τα γεγονότα να τα θυμόμαστε πάντα, να τα αναφέρουμε και να τα εξιστορούμε στις νεότερες γενιές προκειμένου να μην ξεχαστούν στο διάβα του χρόνου.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων και την κατάθεση στεφάνων από τους κατοίκους της Πορταριάς Πηλίου εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δασολόφου, τον Δήμαρχο Φαρσάλων, το μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Ααρών Αβδελά, ενώ από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), στεφάνι κατέθεσε η Γεωργία Μαραϊδώνη, ανιψιά του απαγχονισθέντος Γεωργίου Μαραϊδώνη (ετών 23 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου).
Η ΚΟΒ ΤΟΥ ΚΚΕ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Η πολιτική εκδήλωση ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί με ομιλία του γραμματέα της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων κ. Βασίλη Γρίβα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης των 40 πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα στις 31 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για την ανατίναξη του τρένου της γραμμής Βόλου – Καλαμπάκας που μετέφερε εχθρικό υλικό.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία του μέλους του γραφείου της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων Παπάζογλου Κων/νου, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση των εκτελεσμένων με το ΚΚΕ, το οποίο και καθοδήγησε τον αντιστασιακό αγώνα και τις αιτίες του ξεσπάσματος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση των ονομάτων των απαγχονισθέντων πατριωτών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από την ΠΕΑΕΑ και την ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass