Κατεδαφίσεις 131 κτισμάτων σε Θεσσαλία, Στ. Ελλάδα

ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΓΙΑ 4 ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ ΚΑΙ 27 ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 15:05
Συνεργείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας κατεδαφίζει αυθαίρετα  σε ρέμα στη Μάνδρα Αττικής Συνεργείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατεδαφίζει αυθαίρετα σε ρέμα στη Μάνδρα Αττικής

Στις 1.108 αναμένεται να φθάσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα, όπου έδωσε το «παρών» στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην Αττική.


«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «από εδώ, από τη Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το ΥΠΕΝ δεν ανέχεται την αυθαιρεσία».
Η χθεσινή κατεδάφιση, μάλιστα, έρχεται μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών, που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.
 Όπως έγινε γνωστό, απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:
- 361 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
- 377 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
- 131 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας
- 108 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης
- 81 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου
- 40 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
- 10 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας.ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» πριν από 20 ημέρες, με την υπογραφή της διακήρυξης για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Ντίτορα άνοιξε ο δρόμος για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, κυρίως σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με αμετάκλητες αποφάσεις.
Το έργο υποδιαιρείται σε 4 τμήματα με κριτήρια τη θέση – περιοχή εκτέλεσης της κατεδάφισης (Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας), την κατηγορία και το είδος των αυθαιρέτων κατασκευών με βάση την Υπηρεσία καταγραφής των προς κατεδάφιση κατασκευών (αυθαίρετα σε δασικές αναδασωτέες εκτάσεις, αυθαίρετα σε αιγιαλό και παραλία), ως ακολούθως:
- Εκτέλεση 31 αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτιμώμενης αξίας 136.290 ευρώ.
- Εκτέλεση 27 αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», εκτιμώμενης αξίας 77.419 ευρώ.
- Εκτέλεση 27 αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτιμώμενης αξίας 149.193 ευρώ.
- Εκτέλεση 41 αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκτιμώμενης αξίας 149.193 ευρώ.
Οι προς κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές είναι κυρίως κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομές, κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία και στέγη από μπετόν, ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές (πέργκολες, στέγαστρα, στέγες κ.λπ.), περιφράξεις - περιτοιχίσεις - διαμορφώσεις εδάφους - επιχωματώσεις και κατασκευές από μπετόν (διαμορφώσεις, τοιχεία, βάσεις κ.λπ.).
Οι 31 αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αφορούν σε κατασκευές στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Οι 4 αποφάσεις αφορούν αυθαίρετες κατασκευές στον οικισμό των Μεσαγγάλων, που έχουν καταγραφεί από το 1992 και αφορούν ακίνητα με τούβλα και μπετόν, κτίσματα, οίκημα με βεράντα και πλήθος κατασκευών μεταξύ των οποίων εστιατόριο, καφετέρια και χώροι αναψυχής.
Οι υπόλοιπες 27 αποφάσεις αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές στον νομό Μαγνησίας και συγκεκριμένα προβλήτες στη Σκόπελο, αλλά και διάφορες κατασκευές στις περιοχές της Σούρπης, της Αργαλαστής του Βόλου, του Πτελεού, της Αρτέμιδας, της Ζαγοράς, του Μουρεσίου και του Νοτίου Πηλίου.
Μεταξύ των 27 αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν συμπεριλαμβάνονται κτίσματα σε περιοχές του νομού Λάρισας αλλά σε περιοχές των υπολοίπων τριών νομών της Περιφέρειας.
Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 634.997,80 ευρώ (με ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass