«Ομάδα δράσης» για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής

ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2020 21:15

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας παραγωγών και επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και πώληση τοπικών αγροτικών προϊόντων, για να διευρύνουν τις γνώσεις τους στους τρόπους κατά τους οποίους μπορούν να

επεκταθούν σε άλλες αγορές της Ευρώπης, υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων.

Με όχημα το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «URBACT IIΙ», όπου συμμετέχει ως εταίρος, μαζί με άλλες επτά πόλεις της Ευρώπης με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, δρομολογεί και μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην επαφή των παραγωγικών ομάδων και των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά του όρια, με αντίστοιχους των άλλων χωρών, προκειμένου να διευρύνουν τις επαφές τους, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες για τα κοινά αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιούνται.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος αναμένεται να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής (το ερχόμενο φθινόπωρο) για τη δημιουργία μιας τοπικής «Ομάδας δράσης», που θα απευθύνεται σε παραγωγούς και επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη ο στόχος που έχει θέσει.
Την ευθύνη υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος έχει αναλάβει το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων.
Η υπεύθυνη του Γραφείου κ. Λία Γκουντρουμπή αναφέρει αναλυτικότερα στην «Ε» : «Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος και στο πλαίσιο της πρότασης με τίτλο «Rurban Food -Food Corridors», πραγματοποιήθηκε από ειδικό εμπειρογνώμονα μία καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον αγροτοδιατροφικό τομέα κάθε πόλης-εταίρου, καθώς και επισκέψεις αντίστοιχα σε παραγωγούς κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων.
Στη δεύτερη φάση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα προωθηθούν δράσεις που θα αποσκοπούν στην ανάδειξη καλών πρακτικών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, στη διάχυση πληροφοριών και εμπειριών σχετικών με το αντικείμενο δραστηριότητας των παραγωγών και των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη συνεργασιών».
Στους στόχους της πρότασης «Rurban Food -Food Corridors» είναι «να προωθήσει τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων με κύριο στόχο να οργανώσει ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα διευρύνεται σε όλες τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, μέσω ενός άξονα που θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη διασύνδεση των αστικών και αγροτικών περιοχών.
Αυτή η προσέγγιση ενισχύει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος παραγωγής και κατανάλωσης που θα βασίζεται σε μια βάση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, μέσω της σύνδεσης διατροφή» αναφέρει η κ. Γκουντρουμπή.
Ο προϋπολογισμός στην εγκριθείσα πρόταση του προγράμματος για την α’ και β’ φάση υλοποίησης είναι συνολικά 749.956,00 ευρώ για όλους τους εταίρους από τα οποία τα 611.760,10 ευρώ είναι χρηματοδοτούμενα. Ο συνολικός προϋπολογισμός (α’ και β’ φάση) του Δήμου Λαρισαίων ανέρχεται στο ποσό 80.750 ευρώ, από τα οποία 68.637 ευρώ είναι η απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ενώ τα 12.112 ευρώ είναι η εθνική συμμετοχή (ΠΔΕ).
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον αγροτοδιατροφικό τομέα κάθε πόλης-εταίρου, εντύπωση του προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των καταστημάτων πώλησης τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων που προέρχονται από τη μεταποίησή τους στην πόλη της Λάρισας.
Όπως δήλωσαν στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων «πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο, που εμφανίζει η Λάρισα, κατά το οποίο αναδεικνύεται ένα οργανωμένο και ευρύ τοπικό δίκτυο προώθησης των τοπικών προϊόντων στον καταναλωτή. Αυτό μπορεί να μεταφερθεί ως καλή πρακτική σε άλλες πόλεις της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Της Λένας Κισσάβου

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass