Πώς «υποδέχονται» οι Λαρισαίοι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο περί συναθροίσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΚΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 21:05
Από τη φετινή συγκέντρωση-πορεία  του ΕΚΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά Από τη φετινή συγκέντρωση-πορεία του ΕΚΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά στις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά πλέον πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, προβλέπει ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους προκαλούν επεισόδια και στους οργανωτές συναθροίσεων. Ιδρύεται «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» και «Κέντρο Αριστείας». Προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, αλλά και αστικές κυρώσεις σε βάρος των οργανωτών για αποκατάσταση των ζημιών.
Με το νέο σχέδιο νόμου καθιερώνεται η έγκαιρη γνωστοποίηση μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και ο ρόλος του οργανωτή, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση μιας συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές, καθορίζονται οι λόγοι απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων, περιορισμών, αλλά και η διάλυσή τους από την αστυνομία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η «Ε» ζήτησε την άποψη τριών προσώπων σχετικά με το νομοσχέδιο. Του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννη Σκόκα, του γενικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρη Παπαποστόλου και του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας κ. Θανάση Νταβούρα.
ΣΚΟΚΑΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Νομοσχέδιο – έκτρωμα το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας και το αιτιολογεί ως εξής: «Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό και ουσιαστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι ακόμη ένα βήμα στην ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με συνεχή νέα μέτρα την τελευταία περίοδο χτυπιέται το δικαίωμα στην απεργία, μπαίνουν νέα εμπόδια στη συλλογική λειτουργία των Σωματείων, δοκιμάζονται νέα μέσα για την καταστολή (π.χ. πλαστικές σφαίρες κ.ά.). Συνολικά δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο («πλαίσιο κανόνων») για να προχωράει η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς κανένα εμπόδιο. Είναι η υλοποίηση στην πράξη του δόγματος «νόμος και τάξη» με στόχο να μπει το κίνημα στον γύψο. Είναι μια μόνιμη στόχευση για όλες τις κυβερνήσεις κατά παραγγελία των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο-έκτρωμα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει εποχές αλήστου μνήμης, αξιοποιώντας χουντικά διατάγματα, καθώς πια η αστυνομία θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις κάθε διαδήλωσης θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς, ενώ θα μπορεί να αποφασίζει μέχρι και τη διάλυσή της. Και βέβαια ανάγει σε «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή σε αυτή που απαγορεύτηκε για όποιον «δεν συνεμμορφώθειν προς τας υποδείξεις»! Προβλέπει ακόμη τη δημιουργία μηχανισμού κατά της ριζοσπαστικοποίησης («Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας») που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την καθιστά πρακτικά ποινικά κολάσιμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκόκας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΛ «με διάφορα επιχειρήματα προσπαθεί να νομιμοποιήσει όλα αυτά μιλώντας «για λίγους που δημιουργούν πρόβλημα στους πολλούς» κ.ά. Όμως αν η κυβέρνηση θέλει να μιλά δήθεν για μειοψηφίες που ταλαιπωρούν πλειοψηφίες, ας σταθεί στη δική της, καθώς κυβερνά εκφράζοντας τη θέληση της μειοψηφίας (με το 36% του εκλογικού σώματος) -όπως αντίστοιχα προηγούμενες και με την αντιλαϊκή πολιτική της κυριολεκτικά βασανίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.
Τα μικρομάγαζα στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων δεν κλείνουν από τις διαδηλώσεις αλλά από τον άνισο και αδυσώπητο ανταγωνισμό με τους πολυεθνικούς ομίλους και την πολιτική των κυβερνήσεων που τους υπηρετεί. Η ζωή μας «διαταράσσεται», «διασαλεύεται», κυριολεκτικά διαλύεται από τη διαρκή μείωση στους μισθούς, τα μεροκάματα, το εισόδημα, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, την έλλειψη μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την ανεργία, την άγρια φοροληστεία» τονίζει ο κ. Σκόκας και καταλήγει συμπερασματικά στο εξής: «Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα βάλουν στα δικά τους καλούπια το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Την ίδια στιγμή που αφήνουν εντελώς αχαλίνωτη τη δράση και την τρομοκρατία της μεγαλοεργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, χτυπώντας και καταργώντας κατακτήσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους από αυτήν.
Η κυβέρνηση ματαιοπονεί αν νομίζει πως θα καταφέρει, κουνώντας μας μάλιστα το δάχτυλο, ενώ συνθλίβεται η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας, να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Μπροστά μάλιστα στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που εξελίσσεται. Ότι θα σκύψουμε το κεφάλι και θα συμβιβαστούμε μ’ αυτήν τη βαρβαρότητα. Ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτό που απαιτούν οι δικές μας ανάγκες.
Είναι χρέος όλων μας, κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου να μην επιτρέψουμε μια τέτοια μεθόδευση. Να οργανώσουμε άμεσα την αντίδρασή μας, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Να μας βρουν μπροστά τους, αποφασισμένους. Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν κάθε σκέψη και προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο και τους αγώνες τους σε γυάλα».
ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λάρισας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας» αλλά και γενικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρη Παπαποστόλου «είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα για τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια.
Είναι όμως δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας να διαδηλώνει και των εργαζομένων να απεργούν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά πρόθεση να ‘’ταλαιπωρούν’’ άλλες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις βγάζουν τους εργαζόμενους στους δρόμους για να διεκδικήσουν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ένας κορυφαίος θεσμός, που κατοχυρώθηκε μέσα από πολύχρονους, μαζικούς και σκληρούς αγώνες του κόσμου της εργασίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε μεγάλες κοινωνικές νίκες, εργασιακές κατακτήσεις.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ήταν, είναι και θα είναι το ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα» καταλήγει ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός.
ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ: ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ...
Ιδιαίτερο βάρος έχει και η άποψη ενός συνδικαλιστή αστυνομικού που βλέπει το νομοσχέδιο από δύο πλευρές. Η άποψη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας που αριθμεί περί τα 850 ενεργά μέλη, κ. Αθανάσιου Νταβούρα, είναι η εξής: «Το Αστυνομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι κατά κάθε περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων είτε αυτό λέγεται αγώνας διεκδίκησης στο πεζοδρόμιο, είτε αυτό λέγεται δικαίωμα της απεργίας. Από την άλλη πλευρά είμαστε και κατά της εκμετάλλευσης αυτών των δικαιωμάτων από μερικά άτομα, τα οποία προσπαθούν να αναστατώσουν τη ζωή των συμπολιτών μας. Δεν γίνεται από δέκα άτομα να κλείνουν κεντρικές αρτηρίες για παράδειγμα της πρωτεύουσας. Δυστυχώς τα τόσα χρόνια ανοχής της ελληνικής Πολιτείας, φέρνουν κάποια αποτελέσματα, τα οποία ελπίζουμε να μην θίξουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και σ’ αυτό θα σταθούμε συμπαραστάτες ως συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους συμπολίτες μας» σημειώνει ο κ. Νταβούρας.

Του Κώστα Γκιάστα

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass