Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Κ. Κολλάτου για τα αμύγδαλα

ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β. ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 2019

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2020 15:52

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Με αφορμή την έντονη ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, αλλά και τη δημοσίευση επιστολής του πρώην βουλευτή-προέδρου ΕΛΓΑ συνδημότη κ. Βασίλη Έξαρχου, κλιμάκιο της παράταξης του πρ. δημάρχου Τεμπών κ. Κολλάτου επισκέφθηκε το

υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, «έγινε ενημέρωση από τον προϊστάμενο κ. Μ. Λιόντο για το μεγάλο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αμυγδάλου κατά το 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Η αρμόδια επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας και του Υποκαταστήματος του Οργανισμού ΕΛΓΑ Λάρισας συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία παραγωγής του 2019 η ζημία ανέρχεται σε ποσοστό μείωσης 80%.
Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάρτισης προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 με βάση το πόρισμα της επιτροπής. Αξίζει να αναφερθεί ότι , οι αμυγδαλοπαραγωγοί εισέπραξαν το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα ως ενίσχυση de minimis, ενώ η ζημία με γνώμονα τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η επιτροπή εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη. Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα και επειδή οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών στα 3 από τα τελευταία 4 χρόνια έχουν πληγεί βάναυσα, οφείλει η Κυβέρνηση τάχιστα να διορθώσει τα λάθη της και την πολιτική των χορηγήσεων διότι δεν νοείται από τη μία να μιλάει το αρμόδιο υπουργείο για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του εισοδήματος των αγροτών και ταυτόχρονα από την άλλη να επαναπαύεται στο ευτελές ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους βουλευτές, τον κ. περιφερειάρχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες να σταθούν αρωγοί στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και προτρέπουμε τη Δ. Αρχή του Δήμο Τεμπών να αναστείλει τη διαρκή απραγία της και να επιδείξει μεγαλύτερη κινητικότητα ασκώντας πίεση προς το ΥΠΑΑΤ για την επίσπευση των ενισχύσεων από τη στιγμή που γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τον Δήμο Τεμπών».
Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά την παράταξη του κ. Κολλάτου «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» τα στελέχη της δήλωσαν αλληλέγγυοι των παραγωγών και υπέρμαχοι της πρότασης για την άμεση κατάρτιση προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 από το Αρμόδιο Υπουργείο, τονίζοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη άμεσων ενεργειών μιας και η μείωση της παραγωγής ξεπερνά τα επίπεδα του 80% σύμφωνα με το πόρισμα που κοινοποίησε η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή».
Στην επίσκεψη στον κ. Μ. Λιόντο παρευρέθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μιχάλης Καρατέγος και Ιωάννης Αργυρίου .

Σχετικά Άρθρα