Στα τυφλά ο τουρισμός στις Σποράδες

«Σωσίβιο» οι Ελληνες τουρίστες *Πώς διαμορφώνεται, έως τώρα, η κατάσταση σε Σκιάθο και Σκόπελο *Εκτιμήσεις για μειωμένο τζίρο έως 70%

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2020 21:09
Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, σύμφωνα με την πρόεδρό τους κ. Μαίρη Διαμάντη Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, σύμφωνα με την πρόεδρό τους κ. Μαίρη Διαμάντη

Αβέβαιη προδιαγράφεται η φετινή τουριστική περίοδος στη νησιωτική, αλλά και στην ηπειρωτική Θεσσαλία, με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού να μην αφήνουν χώρο για αισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες από τον χώρο του

τουρισμού, στην καλύτερη των περιπτώσεων οι φετινοί τζίροι θα κυμανθούν στα επίπεδα του ενός τρίτου εκείνων της περσινής χρονιάς.
Ο κ. Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος ελέγχου, επιθεώρησης και τουριστικής ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει στην «ΕτΔ» πως «στην ηπειρωτική και νησιωτική Θεσσαλία, τα μηνύματα δεν είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξα και υπάρχει βαθύς προβληματισμός. Το ποσοστό των μέχρι τώρα κρατήσεων, παρότι μικρό, αλλάζει γρήγορα και σχετίζεται με την ειδησεογραφία της κάθε χώρας και την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτές. Στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζουμε σε ένα ποσοστό 30%-35% της περσινής κίνησης, ενώ μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θα ήταν το 40% - 45%, σε ορισμένες περιοχές». Ειδικότερα, για την περιοχή των Σποράδων, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη Μαγνησία και ειδικά το Πήλιο, που έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα σε μερικές εβδομάδες, περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
«ΣΩΣΙΒΙΟ» Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Σαρούκο, η φετινή τουριστική περίοδος δεν είναι εντελώς χαμένη αφού «φέτος η χρονιά εστιάζει στον εσωτερικό τουρισμό, στους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μεγάλη ποσόστωση σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία υπολογίζεται ένα τριπλάσιο ποσοστό παρόχων σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Ακόμα, παρατηρείται μετριασμός των ζημιών σε περιοχές που διαθέτουν οδική πρόσβαση, όπως για παράδειγμα στα παράλια της Λάρισας, όπου σημειώνεται αύξηση του ενδιαφέροντος από τους παραθεριστές και υπάρχει περίπτωση οι κρατήσεις να φτάσουν στο 40%-45% σε σχέση με πέρυσι». Κατά τον ίδιο, βοηθά η γεωγραφική θέση της Θεσσαλίας, αλλά η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού συνεχίζει να παραμένει ρευστή και απρόβλεπτη.
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Συνεχίζει λέγοντας πως «τα όποια θετικά σημάδια υπάρχουν, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, καθώς και την αποτελεσματική επικοινωνιακή πρακτική και προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας μας». Αναφορικά με τις καμπάνιες που κάνουν διάφοροι φορείς για προβολή του τόπου τους, συμβουλεύει τους αρμόδιους να κάνουν την απαραίτητη αναφορά στα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει για την προστασία των ταξιδιωτών, αλλά να μην δίνουν υπερβολική έμφαση σε αυτά, αφού κάτι τέτοιο προκαλεί άγχος και κούραση στους εν δυνάμει επισκέπτες. Κλείνοντας, ο κ. Σαρούκος καλεί τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να κρατήσουν μια «τιμολογιακή αξιοπρέπεια», εξηγώντας πως «εφόσον το μπορούν, να μην γειώσουν τις τιμές τους και κατρακυλήσουν πέρα από κάποια λογικά όρια, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι εκάστοτε tour operators, ενδέχεται να ζητήσουν περαιτέρω μειώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές του 2019 θα κάνουν επανεμφάνιση το 2025 ή 2026...».
ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται από τις Σποράδες και συγκεκριμένα από το νησί της Σκοπέλου, όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, κ. Μαίρη Διαμάντη: «Η τουριστική σεζόν στο νησί μας, λέει, είναι παραδοσιακά 4 με 5 μήνες, ενώ οι επισκέπτες είναι κυρίως Έλληνες από όλην τη χώρα. Φέτος, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών, το 90% περίπου των εποχικών ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου και μετά». Βέβαια, η κ. Διαμάντη σπεύδει να συμπληρώσει πως αυτό θα γίνει στα...τυφλά και με όχημα την ελπίδα, αφού οι μέχρι τώρα κρατήσεις είναι ελάχιστες, έως μηδενικές.
«Ξεκινάμε τη σεζόν προσδοκώντας σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και φυσικά βασιζόμαστε, όπως μεγάλο μέρος του τουριστικού κλάδου της χώρας, σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, καθώς και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Πάντως, τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για κέρδος φέτος και το καλύτερο που ελπίζουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου είναι να κρατηθούν στο 20% περίπου του περσινού τζίρου». Σύμφωνα με την κ. Διαμάντη, τα όποια έσοδα υπάρξουν θα κατανεμηθούν για τη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες και για ελάχιστα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. «Ο σκελετός των επιχειρήσεων σαν τις δικές μας, είναι το εργατικό μας δυναμικό και θέλουμε να παραμείνουν στις θέσεις τους», επισημαίνει η πρόεδρος. Σε γενικές γραμμές, οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού ελπίζουν σε αυξημένη επισκεψιμότητα από τις αρχές Αυγούστου, ακόμα και από τουρίστες από το εξωτερικό και αυτή να συνεχιστεί, με σύμμαχο τον καιρό, μέχρι και τον Σεπτέμβρη. «Παρ’όλο που δεν διαθέτουμε αρκετό προϋπολογισμό για κάποια μεγάλη προβολή του νησιού μας, συνεχίζουμε με συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες μέσω των social media, άλλα και του ιστότοπού μας skopeloshotelsassociation.com, ενώ συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο για να αναδεικνύουμε το νησί μας. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αφού αυτό είναι ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό του λαού μας, απλώς αυτή την φορά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έχει πλήξει τόσους τομείς της ζωής μας, επιλέγουμε να είμαστε...συγκρατημένα αισιόδοξοι», αναφέρει η κα. Διαμάντη.
Ν. Μουλόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass