Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο παπα-Ρίζος στην εκκλησιά, ο Χρ. Γελλαλής στην Περιφέρεια

ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 21:08

Νέα δεδομένα στη σύνθεση της παράταξης του καρδιοχειρουργού Νικ. Τσιλιμίγκα («Η Θεσσαλία στην καρδιά μας») στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας δημιουργεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας που – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» -

κηρύσσει έκπτωτο τον ιερέα και σύμβουλο Ρίζο Κομήτσα και συνεπώς τη θέση του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών και προσφεύγων στη Δικαιοσύνη Χρήστος Γελλαλής.
Η απόφαση (295/2020) του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας που δημοσιεύτηκε χθες, κηρύσσει έκπτωτο τον κ. Κομήτσα από την 25η Ιανουαρίου 2020, ημέρα που χειροτονήθηκε ιερέας στον ι.ν. του Αγίου Γεωργίου στην Ανατολή Αγιάς.
«Εξ’ αρχής» δηλώνουν στην «Ε» με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη οι νομικοί παραστάτες του κ. Γελλαλή, Μαρία Γαλλιού και Σωτήρης Κυβέλος «είχαμε εμπιστοσύνη στην κρίση του αρμοδίου Δικαστηρίου και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου».
Να διευκρινισθεί πως η χθεσινή δικαστική απόφαση προκλήθηκε μετά από προσφυγή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γελλαλή, ο οποίος με το σκεπτικό «της ασυμβίβαστης ιδιότητας του θρησκευτικού λειτουργού» ζήτησε την έκπτωση του π. Ρίζου Κομήτσα από το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου με δεδομένο ότι ο π. Ρίζος παρότι χειροτονήθηκε ιερέας διατηρούσε τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η δικαστική απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς τις παραμονές της εκδίκασης της προσφυγής του κ. Γελλαλή, από την παράταξη Τσιλιμίγκα ανακοινώθηκε πως όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκφράζουν «τη στήριξη στην επιλογή της απόφασης του συναδέλφου μας Ρίζου Κομήτσα να παραμείνει στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και να τιμήσει όλους αυτούς που τον ψήφισαν, παρότι παράλληλα επέλεξε και τον δρόμο της ιεροσύνης» με τον κ. Χρ. Γελλαλή με δήλωσή του στην Ε» να υπογραμμίζει τότε πως «η δήλωση στήριξης του Συνδυασμού προς τον κ. Ρίζο Κομήτσα θα έπρεπε να είναι περισσότερο συγκρατημένη εν αναμονή της δικαστικής κρίσης, διότι σε περίπτωση διαπίστωσης κωλύματος, μετά τη δήλωση αυτή ο εκλογικός συνδυασμός εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε όσους τον στήριξαν και τον πίστεψαν».
Η πρωτοβουλία Γελλαλή να προσφύγει στη Δικαιοσύνη απασχόλησε τις ηγεσίες των τοπικών οργανώσεων, του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ως προς το σκέλος αν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τα περί προσφυγής που θα κοστίσουν τελικά τη θέση, στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο και παλιού στελέχους του ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) π. Ρίζου Κομήτσα. Υπενθυμίζεται πως τα δύο κόμματα, με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό Νίκ. Τσιλιμίγκα κατήλθαν με κοινό ψηφοδέλτιο στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Πέρα από τον πολιτικό απόηχο της απόφασης μένει επίσης να φανεί η στάση –ως προς το νομικό σκέλος- που θα τηρήσει πλέον ο π. Ρίζος και οι συνήγοροί του και ειδικότερα εάν θα προσβάλουν τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας. Μέχρι τότε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στα έδρανα της παράταξης Τσιλιμίγκα, θα καθίσει ο κ. Γελλαλής.
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Αναλυτικότερα οι νομικοί παραστάτες του κ. Γελλαλή, Μαρία Γαλλιού και Σωτήρης Κυβέλος σε δήλωσή τους την «Ε» τονίζουν πως «δημοσιεύτηκε η υπ’αριθμ. 295/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για την έκπτωση του Κομήτσα Ρίζου από το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου, με την οποία και αποκαταστάθηκε η νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη έκπτωση του κ. Ρίζου Κομήτσα από την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Λάρισας και μάλιστα από την 25η.1.2020, οπότε και απέκτησε την ιδιότητα του θρησκευτικού λειτουργού. Τη θέση αυτού αναμένεται να την καλύψει ο εντολέας μας, Χρήστος Γελλαλής, ως πρώτος αναπληρωματικός περιφερειακός σύμβουλος. Εξ’ αρχής, είχαμε εμπιστοσύνη στην κρίση του αρμοδίου Δικαστηρίου και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου» καταλήγουν οι δύο νομικοί.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου