Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς πανηγύρι και Γιορτή Μήλου φέτος η Αγιά

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2020 20:08

Το ιστορικό πανηγύρι της και τη Γιορτή Μήλου χάνει για φέτος η Αγιά. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βασικό γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κόσμου από την πανδημία του κορονοϊού.


Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Νικόλαος Ντάγκας, θέτοντας υπόψη των συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων, του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, αλλά και προέδρων χωριών της περιοχής που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, τα ως σήμερα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και τις κυβερνητικές αποφάσεις περιορισμού της, προτείνοντας τη ματαίωση για το 2020 της ετήσιας εμποροπανήγυρης της Αγιάς λόγω Covid-19.
Η εισήγηση είχε ως εξής: «Τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μετά το άνοιγμα των συνόρων με την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, αλλά και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προκαλούν ανησυχία στους λοιμωξιολόγους που έχει εκφραστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένες τις επιστημονικές εκτιμήσεις για πιθανή εκδήλωση δεύτερου γύρου διάδοσης του κορονοϊού και το γεγονός ότι η ετήσια εμποροπανήγυρη της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς διάρκειας επτά ημερών, ήτοι από 31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου, προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση και δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού, χωρίς να είναι δυνατή η διασφάλιση της τήρησης ακόμα του βασικότερου μέτρου πρόληψης της κοινωνικής απόστασης, καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη διοργάνωσή της ή όχι. Τη λήψη της σχετικής απόφασης επιβάλλει η λογική και το αίσθημα ευθύνης του Δήμου και όλων των δημόσιων αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Ενημερωτικά, πρόσφατα ψηφίστηκε η υπ’ αριθμ. απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 44457/1372020 περί επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 31.7.2020 προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με πολύ πιθανή την παράτασή της».
ΤΟ ΜΑΚΡΑΙΩΝΟ ΑΓΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ
Το Αγιώτικο πανηγύρι έχει ζωή αιώνων. Ανέκαθεν, κέντρο και κατά κάποιον τρόπο αφορμή σύναξης των ανθρώπων ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Αντωνίων που αποτελεί τη μητρόπολή της. Τις πρώτες ημέρες κάθε Σεπτέβρη, από την εποχή της τουρκοκρατίας ακόμη, συγκεντρώνονταν χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές απ’ όλη τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Αυτήν η ιδιόμορφη σύναξη των ανθρώπων, αν και ξεκινούσε από την ανάγκη της κοινής λατρείας, γινόταν η αιτία για μια άλλη διάσταση στη ζωή, αντίθετη της καθημερινότητας. Ανανεώνονταν φιλίες, συνάπτονταν κοινωνικές σχέσεις, ευφραίνονταν η ψυχή των επισκεπτών με τον χορό, τη μουσική, τις συνεστιάσεις και τα αθλήματα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτές τις ημέρες περίμενε ο κάθε ντόπιος παραγωγός, τεχνίτης, έμπορος, να ξοδέψει τη σοδειά του χρόνου ολόκληρου. Εξίσου προετοιμασμένοι ήταν όλοι να ανταλλάξουν μέρος του εισοδήματός τους με προμήθειες από τους εμπόρους του χώρου του πανηγυριού.
Μεγάλη δόξα το πανηγύρι γνώρισε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, οπότε και η περιοχή ζούσε περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης (γεωργία – σηροτροφία – βυρσοδεψία). Μετά την απελευθέρωση της Αγιάς από τους Οθωμανούς το 1881, ένας σημαντικός αριθμός προσκυνητών από τη Μακεδονία και την Ήπειρο έπρεπε να περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, και επειδή η δυσκολία κινήσεως εμπόρων και πανηγυριστών μέσω συνόρων διήρκησε 31 χρόνια (ως το 1912), επήλθε η αναμενόμενη κάμψη. Επιπρόσθετος λόγος παρακμής του πανηγυριού, από το 1892 και μετά, ήταν και η επικράτηση της Λαρισαϊκής εμποροπανήγυρης. Μετά το 1912 μεταλλάχθηκε ο εμπορικός χαρακτήρας του πανηγυριού (μεταπωλήσεις ειδών τοπικής παραγωγής) με την προβολή αρχικά της σηροτροφίας ως το 1930 και μεταπολεμικά με την πλούσια παραγωγή του τόπου. Το 1956 δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Τάκη Καρδάρα, κοινοτάρχη τότε και μετέπειτα βουλευτή, ο θεσμός των γεωργοκτηνοτροφοδασικών και λαογραφικών εκθέσεων που κράτησαν για πάρα πολλά χρόνια με τεράστια επιτυχία και απήχηση στον κόσμο.
Το 1996, η Αγιά, με δήμαρχο τον Αντώνη Μαυρογιάννη, θέλοντας να προβάλει το μήλο ως κύριο προϊόν βιοπορισμού της περιοχής, θέσπισε τη Γιορτή Μήλου, που προστέθηκε κι αυτή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις και που φέτος, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα ήταν η 25η συνεχόμενη.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα