Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επτά απορριμματοφόρα στη Λάρισα το τελευταίο δώρο του «Φιλόδημου»

ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ ΠΟΣΟ 1.155.000 ΕΥΡΩ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *«Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2020 17:01

Με το ποσό του 1.155.000 ευρώ, θα επιχορηγηθεί ο Δήμος Λαρισαίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την προμήθεια επτά απορριμματοφόρων, στο πλαίσιο του άξονα «H τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος», του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».


Πριν την έναρξη του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης», ο Δήμος Λαρισαίων είναι από αυτούς που τυγχάνουν να λάβουν από τις τελευταίες οικονομικές ενισχύσεις του «Φιλόδημου» και μάλιστα στον τομέα της καθαριότητας, όπου εντοπίζονται ελλείψεις και μεγάλες ανάγκες.
Σύμφωνα με στελέχη της δημοτική αρχής «η χρηματοδότηση με 1.155.000 ευρώ για την αγορά 7 απορριμματοφόρων, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» συνιστά θετική εξέλιξη», σημειώνουν ότι «Η δρομολόγησή της ήταν αναμενόμενη στη δημοτική αρχή...», αλλά παράλληλα υποστηρίζουν πως: «Προφανώς η συγκεκριμένη απόφαση δεν καλύπτει την επιτακτική ανάγκη για την ανανέωση των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία πρέπει να προχωρήσει στη βάση των επιλογών που έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η μοναδική λύση για την αναβάθμιση της καθαριότητας στον Δήμο».
ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΙ
Το υπουργείο κατανέμει 54.450.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στους Δήμους, για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
Η επιλογή των Δήμων που θα χρηματοδοτηθούν έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια και συγκεκριμένα «Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι οι Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό από 50.000 και άνω κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού της χώρας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι Θήρας, Γρεβενών, Ευρώτα, Θάσου, Ανατολικής Μάνης και Σπάρτης».
Επίσης το ποσό της χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (δήμο), διαμορφώθηκε βάσει του πληθυσμού του.
Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31/12/2022 με δυνατότητα παράτασης.
Στην περίπτωση που ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας κάθε δήμου είναι μεγαλύτερος του ποσού χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, τη διαφορά καλύπτει ο δήμος δικαιούχος με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Οι δικαιούχοι- δήμοι, υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότησης στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συντάσσει ακολούθως αίτημα χρηματοδότησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των δικαιούχων Δήμων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου οι Δήμοι οφείλουν να τοποθετούν φωτογραφία της ειδικής πινακίδας με τα στοιχεία του
προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στα οχήματα / απορριμματοφόρα που θα προμηθευτούν.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Σχετικά Άρθρα