«Πράσινο φέσι» 500.000 ευρώ για το «Πάρκο Αειφορίας»

Θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Λαρισαίων για ένα έργο του 2002 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ -Εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο η αγωγή της κατασκευαστικής εταιρείας σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2020 21:04
Τμήμα της έκτασης που αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει το Πάρκο Αειφορίας και στη συνέχεια το Ερευνητικό Κέντρο  του ΙΒΕΤ. Για το πρώτο το ΕΤΕΡΠΣ διέκοψε τη χρηματοδότηση, ενώ για το δεύτερο η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας  άλλαξε τα σχέδιά της. Προς το παρόν η έκταση χρησιμοποιείται ως εξωτερικός χώρος στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει να εξοφλήσει 500.000 ευρώ στην Κοινοπραξία Τμήμα της έκτασης που αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει το Πάρκο Αειφορίας και στη συνέχεια το Ερευνητικό Κέντρο του ΙΒΕΤ. Για το πρώτο το ΕΤΕΡΠΣ διέκοψε τη χρηματοδότηση, ενώ για το δεύτερο η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας άλλαξε τα σχέδιά της. Προς το παρόν η έκταση χρησιμοποιείται ως εξωτερικός χώρος στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει να εξοφλήσει 500.000 ευρώ στην Κοινοπραξία

Ενα «φέσι» που με βάση πρόχειρους υπολογισμούς αγγίζει τις 500.000 ευρώ θα κληθεί

να πληρώσει ο Δήμος Λαρισαίων για ένα έργο που ξεκίνησε το 2002, σε μια έκταση 144 στρεμμάτων πίσω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο λόγος για το «Πάρκο Αειφορίας στο Μεζούρλο» που σχεδίασε η δημοτική αρχή του πρώην δημάρχου Λάρισας Κων. Τζανακούλη, έργο που έμεινε στα χαρτιά, διακόπηκε αφού νωρίτερα διακόπηκε και η χρηματοδότησή του από το Ειδικό Ταμείο, μόνο που 18 χρόνια μετά, η σημερινή δημοτική αρχή θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρωστούμενα από το 2002.
Οφειλή που θα εξοφλήσει υποχρεωτικά καθώς από τότε, η δημοτική αρχή, είχε αναγνωρίσει την εκτέλεση εργασιών, ενώ μένει να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό όταν το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας εκδώσει – τους επόμενους μήνες - την απόφασή του, μετά και την αγωγή που κατέθεσε η κατασκευαστική εταιρεία σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων. Η αγωγή εκδικάστηκε πρόσφατα και με δεδομένο ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δίκαιον του αιτήματος της κατασκευαστικής εταιρείας, μένει να εκδοθεί η δικαστική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζεται με ακρίβεια και το οφειλόμενο ποσό. Η αξία των εργασιών, όπως σημειώνεται και στην αγωγή της εταιρείας, σύμφωνα με τον 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών ανήλθε στις 408.708 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) γι’ αυτό και με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι η σημερινή οφειλή αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Αν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για συμβιβασμό με την κατασκευαστική εταιρεία δεν καρποφορήσουν, τότε με τους τόκους το οφειλόμενο ποσό ενδεχομένως και να διπλασιαστεί.ΠΑΡΚΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
Η δημοτική αρχή Τζανακούλη, θέλοντας να μετατρέψει την τότε χωματερή πίσω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (σ.σ. έως εκεί που σήμερα φθάνει ο εξωτερικός χώρος στάθμευσης) δημοπράτησε το έργο, «Πάρκο Αειφορίας στο Μεζούρλο» συνολικού προϋπολογισμού 839.425 ευρώ.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το έργο δημοπρατήθηκε στις 5/12/2001 και η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία υπογράφηκε στη 1/3/2002 με προθεσμία περαίωσης την 1/10/2002. Η κατασκευή του έργου άρχισε κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και, όπως αποδέχεται και ο Δήμος, κατασκευάστηκαν στο σύνολό τους οι χωματουργικές εργασίες. Στις 19 και 22/7/2002 υπογράφηκαν ο 1ο και ο 2ο λογαριασμός, έναντι των οποίων πληρώθηκε ο εργολάβος, με βάση τιμολόγιο της αναδόχου κοινοπραξίας προς τον Δήμο Λάρισας, η μοναδική πληρωμή που έγινε μέχρι σήμερα.
Στις 6/11/2002 ο ανάδοχος υπέβαλε στον Δήμο Λαρισαίων, «δήλωση διακοπής εργασιών λόγω καθυστέρησης πληρωμών του 1ου και 2ου λογαριασμού». Έχει προηγηθεί η ασυνέπεια του «Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων» (ΕΤΕΡΠΣ) (σ.σ. το σημερινό «Πράσινο Ταμείο» το οποίο διέκοψε τη χρηματοδότηση του προγράμματος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κατασκευή του έργου.
Με τον Δήμο Λαρισαίων να αποδέχεται τα στοιχεία του έργου που έχουν κατασκευαστεί και την αξία τους σύμφωνα και με τον τελικό πίνακα εργασιών.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 13/6/2006 - και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - ο Δήμος Λαρισαίων αλλάζει τον σχεδιασμό του και από τη συνολική έκταση των 144 στρεμμάτων που ήταν το έργο του Πάρκου, ενέκρινε τη δωρεάν και οριστική παραχώρηση ολικής έκτασης 121 στρεμμάτων για την ανέγερση Ερευνητικού Ινστιτούτου και της Σχολής Βιοχημείας. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων προσφέρθηκε να παραχωρήσει την έκταση για λογαριασμό του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας του ΚΕΤΕΑΘ, αλλά το κτίριο ουδέποτε κατασκευάστηκε στο Μεζούρλο, αφού στην πορεία άλλαξε ο σχεδιασμός της Πολιτείας και δη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε ωστόσο η Σχολή Βιοχημείας, δίπλα από την Ιατρική Σχολή. Η αλληλογραφία ωστόσο του Δήμου Λαρισαίων και της κατασκευαστικής εταιρείας για το «Πάρκο Αειφορίας» συνεχίζεται με την κοινοποίηση (σ.σ. στις 5- 10-2010) στον ανάδοχο, εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την οριστική διακοπή των εργασιών του έργου και τη διάλυση της σύμβασης. Στις 27/10/2010 ο ανάδοχος υπέβαλε στον Δήμο Λαρισαίων «ειδική όχληση» για «πληρωμή τόκων υπερημερίας των ανεξόφλητων ποσών», ενώ στις 16/12/2019 ο ανάδοχος υποβάλλει και έναν τρίτο λογαριασμό του έργου προς έγκριση. Ο Δήμος ωστόσο εκτιμά πως η τελική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 408.708 ευρώ και με το ΦΠΑ σε 500.437,25 ευρώ αλλά το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας – όπου κατέληξε η υπόθεση μετά από 18 χρόνια - είναι εκείνο που θα οριστικοποιήσει το ύψος της τελικής οφειλής.ΑΓΩΓΗ
Το ιστορικό του έργου περιγράφει αναλυτικά και η Κοινοπραξία που ζητά από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας να γίνει δεκτή η αγωγή της και να αναγνωριστεί ότι ο Δήμος Λάρισας της οφείλει «από την εκτέλεση του έργου «ΠΑΡΚΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ» α) το ποσό των 35.354,60 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) από το ανεξόφλητο υπόλοιπο του 1ου Λογαριασμού, νομιμότοκα από τις 27. 10. 2010 (ημερομηνία υποβολής της υπ’ αριθ. πρωτ. 15668 όχλησής μας) και έως την εξόφλησή του, β) το ποσό των 230.512,65 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) από τον ανεξόφλητο 2’ Λογαριασμό, νομιμότοκα από τις 27. 10. 2010 (ημερομηνία υποβολής της υπ’ αριθ. πρωτ. 15668 όχλησής μας) και έως την εξόφλησή του και γ) το ποσό των 97.369,02 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) από τον ανεξόφλητο τελικό Λογαριασμό, νομιμότοκα από την άσκηση της παρούσας και έως την εξόφλησή του, άλλως το ποσό των 363.236,27 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), νομιμότοκα από την άσκηση της παρούσας και έως την εξόφλησή του». Επίσης «να καταδικαστεί ο Δήμος Λάρισας» να «καταβάλει α) το ποσό των 265.867,25 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), νομιμότοκα από τις 27. 10. 2010 και μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του και β) το ποσό των 97.369,02 ευρώ, νομιμότοκα από την άσκηση της παρούσας και έως την εξόφλησή του, άλλως το ποσό των 363.236,27 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), νομιμότοκα» από την άσκηση της αγωγής και έως την εξόφλησή του.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass