Μάθημα πρώτο: «Μένουμε ασφαλείς στο σχολείο»

-ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΙ ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Πρώτο κουδούνι χθες για τα σχολεία, στη σκιά της πανδημίας και το πρώτο μάθημα

στις τάξεις ήταν η επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στην ιστορία της εκπαίδευσης, φορώντας μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, με τους δασκάλους και τους καθηγητές αντίστοιχα να τους καθοδηγούν κατά την είσοδό τους στα σχολικά κτίρια, επισημαίνοντας την αυστηρή τήρηση των νέων κανόνων.
«Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της φετινής σχολικής χρονιάς είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο του αγιασμού στα 5ο και 36ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας, ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές σημειώνει ότι «σας δίνετε μια ευθύνη που θα σας ωριμάσει. Πρέπει να φοράτε μάσκες και να τηρείτε τα μέτρα προστασίας για χάρη των ανθρώπων που εσείς αγαπάτε».
Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, που παρευρέθηκε στον ίδιο αγιασμό, επισήμανε: «Κάνουμε μια προσπάθεια να τηρήσουμε όλα όσα μας επιβάλλει η πολιτεία αυτό το διάστημα, διαφυλάσσοντας την υγεία όλων, τη δική σας, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλου του περίγυρου που έχει ο καθένας μας. Ζούμε νέες συνθήκες λόγω της εμφάνισης του υγειονομικού φαινομένου...».
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από μια ομάδα πολιτών για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, υποστήριξε: «Προβληματισμούς έχουμε όλοι μας, αλλά αυτό που έχει αξία είναι όλοι οι θεσμοί, ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα Υπουργεία και όλοι όσοι εμπλέκονται στην καλή λειτουργία αυτής της περιόδου, να είμαστε συντεταγμένοι, με κοινή άποψη, με τη βοήθεια που χρειάζεται για να περάσουμε τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς».ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Με το μεγαλύτερο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού του κάθε σχολείου, να βρίσκεται στις αίθουσες, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι αγιασμοί τελέστηκαν με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών στα προαύλειά τους, για αποφυγή συγχρωτισμού. Ακολούθως οι ιερείς που τέλεσαν τους αγιασμούς, επισκεπτόταν όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου ράντιζαν με αγιασμό τους υπόλοιπους μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν άμεσα τα καθήκοντά τους πραγματοποιώντας χθες το πρώτο μάθημα της χρονιάς: «Πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης, βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ».
Όπως διαπιστώθηκε, οι μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν «διαβασμένοι»!
Όλοι φορούσαν μάσκες και τήρησαν πιστά τους κανόνες, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.  Στο εξής, οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, θα είναι η καθημερινότητά τους στο σχολείο. Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που τα προαύλεια δεν κατακλύστηκαν από γονείς. Συνόδευσαν τα παιδιά τους μέχρι την εξώπορτα των σχολικών συγκροτημάτων και περίμεναν στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, πλην αυτών των Νηπιαγωγείων και των Α’ τάξεων Δημοτικού, που επιτρεπόταν να τα συνοδεύσει ένας γονέας.«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ...»
Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Βασιλική Ζιάκα, σε μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής τονίζει: «Επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα με αισιοδοξία, ελπίδα και προσδοκίες, σε μια ομολογουμένως ιδιαίτερα διαφορετική σχολική χρονιά για όλους μας. Να «Μαθαίνουμε ασφαλείς», να ξανασχεδιάζουμε, για να συνεχίσουμε απερίσπαστα την εκπαιδευτική διαδικασία, για το αύριο όλων μας. Καλούμαστε να συμπεριλάβουμε όλους χωρίς εξαίρεση στο φετινό άνοιγμα των σχολείων μας, να ακούσουμε τις φωνές όλων των εμπλεκομένων, να οδηγηθούμε από την κοινότητα της Υγείας, για να υποστηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία, τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και βεβαίως να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της μάθησης και της κοινωνικοποίησης. Καθένας μας, στο συγκείμενο της εκπαίδευσης, από τη θέση που βρίσκεται και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα σύγχρονα δρώμενα, καλείται να δουλέψει, να προσφέρει και να υποστηρίξει την κοινωνία που χτίσαμε, ώστε να μπορεί αυτή μελλοντικά να εξελιχθεί και να βελτιωθεί».

«Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ»
Η προσωρινή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Αικατερίνη Καραγιώργου, σε μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής η χρονιάς αναφέρει: «Φέτος, η 14η Σεπτέμβρη 2020, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Είναι η ημέρα των παιδιών μας, καθώς αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στην πορεία κατάκτησης των εκπαιδευτικών στόχων στο νοητικό, συναισθηματικό και ψυχοκινητικό τομέα, στο πλαίσιο μιας ολιστικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, είναι η πρώτη ημέρα, για να γίνει πράξη η θέση του φιλόσοφου και παιδαγωγού John Dewey ότι: «Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή». Ωστόσο, στις ιδιαίτερες συνθήκες που περιήλθε η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα από τον ιό SARS CoV-2, πρώτη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η διασφάλιση ενός σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο θα τηρούνται τα καθορισμένα -από τους επίσημους φορείς της πολιτείας- μέτρα πρόληψης και προστασίας και δεύτερη η διαμόρφωση ενός θετικού παιδαγωγικού κλίματος, το οποίο θα προάγει τη δευτερογενή κοινωνικοποίηση των μαθητών/-τριών και θα αναδεικνύει τη δημιουργικότητά τους παρά τις αντίξοες υγιειονομικές περιστάσεις.
Είναι η μέρα των γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους εκπαιδευτικούς και στο σχολείο, ένα σχολείο ανοιχτό, μαθητοκεντρικό και βιωματικό, όπου μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης ενισχύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργίας του, αμβλύνονται οι εκπαιδευτικές ανισότητες και καταργούνται οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, αποδεικνύοντας ότι η Παιδεία συνιστά καθολικό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, που παρέχεται σε συνθήκες ασφάλειας για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Είναι η μέρα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως κοινότητα μάθησης, στην οποία οι συμμετέχοντες μοιράζονται κοινούς στόχους, δημιουργούν το κατάλληλο συνεργατικό περιβάλλον που ενισχύει το δυναμικό των μελών της και σέβονται τις διαφορετικές οπτικές τους. Ταυτόχρονα, προωθούν ενεργά μαθησιακές ευκαιρίες με ενταξιακό χαρακτήρα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, υλοποιούν προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, αλλά και καινοτόμα, υποστηρίζουν τον διάλογο των πολιτισμών, την αμοιβαία κατανόηση και την αποδοχή της ετερότητας, δημιουργούν νέα γνώση.
Εύχομαι, παραφράζοντας τη ρήση του Σωκράτη, το σχολείο να αποτελέσει: «πανηγύρι της ψυχής, γιατί (στην παιδεία) υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ TOY Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απηύθυνε το εξής μήνυμα: «Η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα είναι μια χρονιά διαφορετική για όλους. Ο κορονοϊός δεν έκανε διακοπές, δεν έφυγε ποτέ, βρίσκεται ανάμεσά μας. Οι μήνες που πέρασαν ήταν δύσκολοι. Όλοι χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της πανδημίας. Μείναμε Σπίτι, στερηθήκαμε εξόδους, φορέσαμε μάσκες. Χρησιμοποιήσατε νέα ψηφιακά εργαλεία και εξοικειωθήκατε με την τηλεκπαίδευση. Ήταν δύσκολο, αλλά αποδείξατε ότι δεν είναι ακατόρθωτο.
 Εξάλλου οι αλλαγές είναι το πεδίο των νέων. Ένα πεδίο στο οποίο αποδείξατε ότι μπορείτε να προσαρμόζεστε γρηγορότερα και καλύτερα από τον καθένα. Όλοι μαζί πετύχαμε, με τη στάση ευθύνης που δείξαμε, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Είναι και αυτό ένα μάθημα, δίπλα στα άλλα σημαντικά που θα διδαχτείτε και φέτος στο σχολείο. Η γνώση είναι δύναμη. Είναι το κλειδί της επιτυχίας του αύριο, το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή σας. Η γνώση είναι το αγαθό που είναι δικό σας, σας ανήκει αποκλειστικά και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν δικαιούται να σταματήσει την πορεία σας προς τη γνώση. Σήμερα που επιστρέφετε στις τάξεις σας, δεν επιστρέφετε απροστάτευτοι. Έχουμε όπλα: σωστή ενημέρωση, μάσκες, αντισηπτικά, μέτρα προστασίας. Επιστρέφουμε στο σχολείο με κανόνες, με προσοχή.
Μένουμε ασφαλείς, μαθαίνουμε ασφαλείς. Φοράμε μάσκα, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας. Κρατάμε αποστάσεις, ενημερώνουμε αμέσως τους εκπαιδευτικούς για ύποπτα συμπτώματα. Όσο παραμένουμε ασφαλείς, είναι ασφαλείς και η οικογένεια, οι φίλοι μας, οι ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες, οι ευπαθείς ομάδες. Η πανδημία απέδειξε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Η νέα χρονιά είναι απαιτητική, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε. Και φέτος μπορείτε να μας κάνετε όλους περήφανους. Με κανόνες, μεθοδικότητα, με αισιοδοξία και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass