Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας

ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 21:02

Στα ξακουστά πατατοχώραφα της Σκαμνιάς Ελασσόνας οι παραγωγοί,

τούτες τις μέρες «χτυπούν» υπερωρίες, προκειμένου να συγκομίσουν εγκαίρως τη φετινή σοδειά, πριν δεχτούν κάποιο ανεπιθύμητο χτύπημα του καιρού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Κώστα Μωραΐτη, «η φετινή σοδειά είναι μέτρια καθώς δεν βοήθησαν, στην ορθή ανάπτυξη της καλλιέργειας, οι πολλές βροχές που σημειώθηκαν στο ορεινό χωριό της Ελασσόνας το καλοκαίρι.
Στη Σκαμνιά καλλιεργούνται παραδοσιακά 150 στρέμματα πατάτας και η συνολική παραγωγή ανέρχεται κάθε χρόνο περίπου στους 300 τόνους. Η πατάτα της είναι ξακουστή και φημίζεται για τη νοστιμιά της, ενώ είναι ανάρπαστη στο εμπόριο. «Το υψόμετρο και η μορφολογία του εδάφους καθώς και οι καλλιεργητικές πρακτικές των παραγωγών αποτελούν το συστατικό της επιτυχίας» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Μωραΐτης που είναι και ο ίδιος πατατοπαραγωγός.
Σχετικά με προβλήματα της καλλιέργειας δύο είναι τα βασικά, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη: «Οι αθρόες εισαγωγές, με αποτέλεσμα η προσφορά των εμπόρων να μην ξεπερνά το κόστος παραγωγής (30 λεπτά) και οι επιθέσεις που δέχεται η καλλιέργεια από τα αγριογούρουνα. Δεν μας φτάνει το αυξημένο κόστος παραγωγής, με τα ακριβά γεωργικά φάρμακα, τα λιπάσματα και το πετρέλαιο, ο καθένας μας έχει να επιβαρυνθεί επιπλέον και μ’ ένα ποσό των 500 ευρώ περίπου, για να τοποθετήσει ηλεκτροφόρα καλώδια στο χωράφι του, ώστε να προστατεύσει την παραγωγή από τα αγριογούρουνα».
Να σημειωθεί ότι στο ορεινό χωριό της Ελασσόνας οι σπορές ξεκινούν τον Απρίλιο και η συγκομιδή ξεκινά αρχές Σεπτεμβρίου.  Η παραγωγή θεωρείται χειμερινή κι έτσι η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί τέλος του μήνα, ενώ το θετικό για την καλλιέργεια είναι ότι αποθηκεύεται εύκολα.                                   

Γ. Ρούστας