Μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Αγιά

ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 18:20

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη
Ξεκίνησαν στην Αγιά τα μαθήματα του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.


Η εν λόγω Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος. Κατά τη φοίτησή της διδάσκονται θεωρία και πράξη της βυζαντινής μουσικής, τυπικό, λειτουργική, υμνολογία, θεωρία και σολφέζ ευρωπαϊκής μουσικής. Παρέχονται πτυχίο ιεροψάλτου, πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος.
Η πρώτη φετινή συνάντηση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καθηγητής θα είναι ο κ. Γεώργιος Λεμονόπουλος, ο οποίος μας είπε σχετικά: «Το παράρτημα της Αγιάς ανήκει στην ιστορική Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Με τιμά το γεγονός πως οι άνθρωποι της Σχολής, ιδιαιτέρως ο διευθυντής της, πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Οικονόμου κι ο σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, μου εμπιστεύτηκαν τα ηνία του Παραρτήματος, ενώ οφείλω να υπογραμμίσω πως όλο αυτό το διάστημα είχα και έχω την αμέριστη συμπαράσταση του αρχιερατικού επιτρόπου της Περιφέρειας Αγιάς πρωτοπρεσβύτερου π. Αθανασίου Μακρή.
Υπάρχουν αρκετές και ποικίλες δυσκολίες στον χώρο και κυρίως το γεγονός ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ποια είναι πραγματικά η βυζαντινή μουσική. Δυστυχώς, και η Πολιτεία δεν δίνει την πρέπουσα σημασία σε αυτόν τον εθνικό πλούτο. Πρέπει να γνωρίζουμε πως είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός που έχει δική του μουσική γραφή πέραν της ευρωπαϊκής. Από πνευματικής απόψεως και πρακτικής επί των αναγκών των αναλογίων, θεωρώ πως ο Ορθόδοξος Έλληνας έχει όφελος, και ωφέλεια, να μαθαίνει την ελληνική εκκλησιαστική μας μουσική.
Αυτήν τη στιγμή το Παράρτημα αριθμεί 28 μαθητές και μαθήτριες. Θέλω να πιστεύω πως η τοπική κοινωνία θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο αυτό και μακάρι να υπάρξει και μια καλύτερη συνέχεια».
Οι εγγραφές ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή, κατά τις ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6984-720.536, 6978-722.740. Αγιασμός θα τελεσθεί από τον π. Επιφάνειο Οικονόμου την επόμενη Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass