Απόδραση στα Μνημεία των Αγράφων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 18:28

Μια πρώτη διαδρομή σε μνημεία και ιστορικούς τόπους των Αγράφων πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας. Στο τρίστρατο Ραχούλας, καταφυγίου, Καστανιάς, επισκέφτηκαν το μνημείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων

που κατασκεύασε η Ένωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Ραχούλας το 1992 και είναι έργο του αντιστασιακού Βασίλη Φιτσυλή. Οι Αγραφιώτες το έχουν κάνει σημείο αναφοράς και το βάφτισαν: «Στον Αντάρτη» και στα «Κανόνια». Είναι στρατηγικό πέρασμα και ο χώρος χρειάζεται συνεχή περιποίηση από τον Δήμο. Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στο «Μουσείο ΦΛΩΡΑΚΗ» που ίδρυσαν η Ένωση και ο Δήμος Ιτάμου στο Παλιοζογλόπ «Ραχούλας» σε οικόπεδο που ίδρυσε ο ηγέτης του ΚΚΕ στην Ένωση το 1988. Επίσκεψη στο μνήμα του Καπετάν «Γιώτη» και ένα κερί στον Αϊ-Λιά.
Ακολούθησε επίσκεψη στο ημιτελές κτίριο στις «Καστανιές» Αμαράντου, που η Ένωση και ο Δήμος Ιτάμου το προόριζαν για Ιστορικό Μουσείο Αγράφων με κέρινα ομοιώματα και παραστάσεις, Αγραφιώτικη βιβλιοθήκη, ξενώνα εννέα δωματίων και χώρο εστίασης. Η θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο και τις αγραφιώτικες βουνοκορφές μοναδική ημέρα και νύχτα.
Στην ίδια θέση υπάρχει το Μνημείο ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ με ψηφιδωτή παράσταση έγχρωμη (αντίγραφο του χαράκτη Τάσσου), έργο της Ένωσης, του Δήμου Ιτάμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.
Η διαδρομή περατώθηκε επισκεπτόμενοι το Μνημείο ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ των Εβραίων, προς τους κατοίκους του Αμαράντου, για τη διάσωση 82 Εβραίων το 1943-44 από τους Γερμανούς.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον εν ζωή Εβραίο Βίκτωρα Βενεζίου.
Είναι ορισμένα μόνο από τα μνημεία των Αγράφων που συνέβαλε καθοριστικά η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας στα 37 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Η επόμενη ιστορική διαδρομή θα είναι στον άξονα Λουτρό – Κέδρος – Σμοκόβου – Ρεντίνα – Φουρνά Αγράφων και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας τονίζεται ότι «Ο Δήμος Καρδίτσας πρέπει να συμβάλει στην αποπεράτωσή του με στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πολιτείας, ως ελάχιστη τιμή στην προσφορά Αγράφων και Αγραφιωτών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass