Επισκέψεις βουλευτών σε πληγείσες περιοχές

Μάξιμος: Αμεσα τα κυβερνητικά αντανακλαστικά -Κέλλας: Εμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων -Β. Κόκκαλης: Πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων - Διπλή παρέμβαση Λιακούλη

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 15:03

Αμεσες ήταν οι επισκέψεις βουλευτών στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων.

Ειδικότερα: «Η καταστροφή πραγματικά είναι πρωτόγνωρη, δεν έχει προηγούμενο, δικαίως μπορεί να πει κανείς ότι έχει βιβλικές διαστάσεις. Είχατε την ευκαιρία να δείτε από το ελικόπτερο το μέγεθος της ζημιάς. Δυστυχώς, θρηνούμε και θύμα από αυτήν, μια άτυχη ηλικιωμένη στο Βασιλί. Μακάρι να σας υποδεχόμασταν υπό διαφορετικές συνθήκες. Αναμφίβολα, όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -με εντολή του οποίου βρίσκεστε στα Φάρσαλα- έδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Το στοίχημα είναι οι δεσμεύσεις να γίνουν γρήγορα πράξεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρσάλων με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατ’ αρχάς εξήρε «την παρουσία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρσάλων, που ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, με στόχο πάνω από όλα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Είναι θετικά τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως επίσης θετικό πρόσημο έχουν και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις της αγροτικής παραγωγής που βρίσκονταν λίγο πριν τη συγκομιδή από τον ΕΛΓΑ, αλλά και τα έργα αποκατάστασης οδικών δικτύων.
 Άμεσα θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή των νοικοκυριών και απαλλαγή τους για κάθε φορολογική υποχρέωση για το επόμενο εξάμηνο». Για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες ο κυβερνητικός βουλευτής είχε επικοινωνία το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο -που βρισκόταν στη Φθιώτιδα, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Λάρισα- ο οποίος τον ενημέρωσε ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από έκτακτη ενίσχυση του Οργανισμού από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
Για δε την εξαγγελία για άμεση οικονομική ενίσχυση κάθε δήμου που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 1 εκατομμύριο ευρώ, απευθυνόμενος προς τον γραμματέα Υποδομών είπε ότι «ο Δήμος Φαρσάλων με 54 χωριά έχει ένα οδικό και αγροτικό δίκτυο από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Άρα θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη χρηματοδότηση. Επιπλέον, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, όπως σας είπε και ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου, θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλιώς θα κληθούμε και πάλι στο μέλλον να θρηνήσουμε θύματα». Τέλος, O Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στο κυβερνητικό κλιμάκιο ζήτησε σε σύντομο διάστημα να επισκεφθούν με άνεση χρόνου την περιοχή, προκειμένου να αποκομίσουν συνολικότερη εικόνα και υπογράμμισε ότι «ως κυβερνητικός βουλευτής οφείλει να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων με γρήγορους ρυθμούς και αν χρειαστεί δεν θα διστάσει θα ασκήσει έλεγχο στους αρμόδιους υπουργούς».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες και εξερχόμενος από το Δημαρχείο Φαρσάλων, έπειτα από το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Κέλλας δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα με βρήκε από το πρωί στα Φάρσαλα. Μετά την αγωνία για την τύχη των εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας, ακολούθησαν η ανακούφιση και η χαρά με τη διάσωση του ηλικιωμένου στον Σταυρό από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.
Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τους ανθρώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρσάλων και όλους τους εθελοντές, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή ανάσχεσης της πρωτόγνωρης καταστροφής που συγκλόνισε τον τόπο μας.
Αν και δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά για έργα, οφείλω να επισημάνω τα άμεσα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, με την παρουσία κλιμακίου της στα Φάρσαλα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους. Παραμένουμε στο πλευρό των πληγέντων».

ΑΥΤΟΨΙΑ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ
Αυτοψία στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Φαρσάλων, πραγματοποίησε την Κυριακή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης. Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Ξυνογαλά, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Άρη Αγραφιώτη και Ζωή Ακριβούλη, και τον δημοτικό σύμβουλο Φαρσάλων, κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, συνομίλησαν με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους στα χωριά που «πνίγηκαν» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Επίσης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Μάκη Εσκίογλου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα.
Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για μία βιβλική καταστροφή και μία πραγματικά έκτακτη συγκυρία. Και στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται πάντα έκτακτα μέτρα.
Γι’ αυτό και ζητάμε, μεταξύ άλλων, την άμεση έκδοση απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει την αναστολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής υποχρέωσης, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής του ΕΝΦΙΑ για διάστημα έξι μηνών.
Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, επειδή θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, πρέπει οπωσδήποτε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατική πεπατημένη από τον ΕΛΓΑ και να καταβληθεί άμεσα το 50% της δηλωθείσας παραγωγής.
Αυτά βέβαια αφορούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων, όμως θα πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει δραματικά και στον κάμπο. Ως υφυπουργός το έλεγα διαρκώς και κίνησα τις διαδικασίες για την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις. Από την άλλη, οφείλουμε να δούμε από μηδενική βάση το σχέδιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου, να το επικαιροποιήσουμε και να του δώσουμε έναν ολιστικό χαρακτήρα που στη συνέχεια θα εφαρμοστεί με τα απαιτούμενα έργα υποδομής.
Θα σταθώ και στις καταγγελίες που δέχθηκα σχετικά με την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, καθώς πολίτες μου τόνισαν ότι δέχθηκαν το ειδικό προειδοποιητικό μήνυμα πολύ αργά, σχεδόν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν δηλαδή η ζημιά είχε ήδη γίνει. Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν αυτά, όταν μάλιστα έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή άλλες έκτακτες καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Θέλω τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας από το χωριό Βασιλί. Θα είμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στην προσπάθεια της Φαρσαλινής κοινωνίας να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΒΑΓΕΝΑ
* Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους της περιοχής των Φαρσάλων και της Καρδίτσας, αλλά και των άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες της νεκρής γυναίκας από το Βασιλί Φαρσάλων και του κτηνοτρόφου από το χωριό Μαγουλίτσα Καρδίτσας. Τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αποτελούν μάθημα για τη σημασία της συντήρησης και βελτίωσης των έργων υποδομής της χώρας μας, πόσο δε μάλλον, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων με τα οποία θα ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Λυπάμαι ειλικρινά για την καταστροφή των περιουσίων, μα πάνω απ’ όλα λυπάμαι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

ΔΙΠΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Με δύο επίκαιρες ερωτήσεις που αναμένεται να απαντηθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, παρεμβαίνει σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο από τον «Ιανό».  Η Ευαγγελία Λιακούλη επισκέφθηκε τα Φάρσαλα και τις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας, ως μέλος κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Ν.Ε. Καρδίτσας και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τις βιβλικών διαστάσεων καταστροφές στη Θεσσαλία, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του «Ιανού», οι οποίες πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν σε υποδομές, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 3 ανθρώπινες ζωές, ενώ ακόμα ένας άνθρωπος να αγνοείται.
Οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις της Λαρισαίας βουλευτή απευθύνονται, συγκεκριμένα, αφενός στον υπουργό Εσωτερικών και αφετέρου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι μετά τα μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα, οι ζημιές στις υποδομές περιοχών του Δ. Φαρσάλων στη Λάρισα και σε όλη την Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστες, όπως βέβαια και στις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές περιουσίες των κατοίκων γενικότερα.Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και στις δύο επίκαιρες ερωτήσεις της, θα πρέπει να υπάρξει άμεση και εξιδεικευμένη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές, πέραν των συνηθισμένων διαδικασιών των δύο Υπουργείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών αρχικά την καταγραφή των ζημιών, στη συνέχεια την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων Δήμων της Θεσσαλίας από τους κεντρικούς πόρους του Υπουργείου, αλλά και τη διάθεση όλων των απαραίτητων τεχνικών μέσων για την αποκατάσταση ύδρευσης, οδικής πρόσβασης και κάθε λειτουργίας που διακόπηκαν ή διαταράχθηκαν από τις καταστροφές. Παράλληλα, η βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βγει από το πολυσυζητημένο, απαρχαιωμένο πλαίσιο του ΕΛΓΑ και να συνδράμει ουσιαστικά τους πληγέντες παραγωγούς, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με νέα ειδικά σχεδιασμένα μέτρα ανακούφισης.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Στα Φάρσαλα, δίπλα στους πληγέντες κατοίκους της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την περιοχή, βρέθηκε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου. Η κα Μπίζιου άκουσε με ικανοποίηση τις πρώτες εξαγγελίες του υφυπουργού που περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων για έξι μήνες, καθώς και έκτακτο βοήθημα 6.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρσάλων η κα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στον Δήμο Φαρσάλων μετράμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και εκτεταμένης εκτάσεως καταστροφές. Θέλω, πρωτίστως, να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης συμπολίτισσάς μας που έχασε τη ζωή από τον φονικό κυκλώνα.
Ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, όμως ο κυβερνητικός μηχανισμός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα σημεία της καταστροφής δίνοντας αγώνα για τη διάσωση των συνανθρώπων μας και των περιουσιών τους. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε τις επισκέψεις σε περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής στο αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass