Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης εισηγήθηκε για τα προσφυγόπουλα στον Πυργετό»

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ Π. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2020 15:50

Στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στο διδακτήριο του Πυργετού, υπό το πρίσμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, αναφέρεται ο αντιδήμαρχος κ. Π. Γκατζόγιας.


Σε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει ότι η απόφαση για τη μεταφορά των παιδιών από την Καρίτσα στον Πυργετό του Δήμου Τεμπών, αντί σε σχολική μονάδα του Δήμου Αγιάς έγινε με εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για την οποία εκφράζει απορία και καλεί τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας να παρέμβουν και να τη διορθώσουν. Άλλωστε, όπως αναφέρει, ο Δήμος Αγιάς τυγχάνει και αντισταθμιστικών οφελών για τη λειτουργία της προσφυγικής δομής.
Η ανακοίνωση-απάντηση ξεκινά απευθυνόμενη στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Κολλάτο, λυπούμαστε που χωρίς σεβασμό προς την ίδια σας την παράταξη που όπως δηλώνετε θέλει «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης για τον Δήμο Τεμπών» προβαίνετε, στα πλαίσια μιας στυγνής αντιπολίτευσης, σε άδικες κατηγορίες προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Αναφέρεστε ψευδώς ότι γνωρίζαμε καιρό πριν (προ πανδημίας) ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί το Γυμνάσιο – Λύκειο Πυργετού για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αν και επί αυτού του ερωτήματός σας λάβατε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την κατηγορηματική διαβεβαίωσή μας ότι δεν γνωρίζαμε και ουδέποτε υπήρξε ενημέρωσή μας. Γεγονός που είναι καταγεγραμμένο στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τις 15-1-2020 και 27-1-2020. Δεν σας τιμά κ. Κολλάτο, εννέα χρόνια δήμαρχος, ένα τόσο σοβαρό θέμα να το χρησιμοποιείτε με αυτό τον ποταπό τρόπο.
Επαναλαμβάνω, για μία ακόμη φορά, η δημιουργία σχολείου για την εκπαίδευση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία για το μέλλον αυτών των κατατρεγμένων παιδιών, πιστεύουμε, όπως είναι φυσικό, ότι με δεδομένο την ύπαρξη της δομής φιλοξενίας στον γειτονικό Δήμο Αγιάς και λόγω των αντισταθμιστικών οφελών που έχουν δοθεί στον Δήμο, έχουν και την υποχρέωση αλλά και τους χώρους στον Δήμο Αγιάς να στεγάσουν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Εξάλλου όπως αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας, στην απόφασή του, η επιλογή θα γινόταν και έγινε με γνώμονα τη μη επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Υπουργείου από τη μεταφορά μαθητών και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Άρα θα ήταν φυσικό να επιλεγεί ένα σχολικό συγκρότημα στον προαναφερόμενο Δήμο.
Με λύπη και αγανάκτηση επαναλαμβάνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν «μπήκε στον κόπο» όχι μόνο να συνεργαστεί αλλά και να ρωτήσει τον Δήμο Τεμπών εάν διαθέτει χώρο και εάν δέχεται τη στέγαση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας για τα προσφυγόπουλα σε σχολείο της δικής του ευθύνης. Η πρόταση έγινε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Οπότε λοιπόν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας που ρωτήθηκε από το Υπουργείο όφειλε να δώσει λύση, με βάση όλα τα δεδομένα, μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς.
Η απορία και μεγάλη ερώτησή μας προς την προαναφερόμενη Υπηρεσία είναι με ποια κριτήρια πρότεινε το σχολικό συγκρότημα Πυργετού του Δήμου μας, 26 χιλιόμετρα μακριά από τη δομή φιλοξενίας και τόπο κατοικίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ζητούμε άμεσα από τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλο να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία προς τον Δήμο Τεμπών, τους δημότες και κατοίκους του.
Στη δε κ. Κωστή, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», να είναι πιο προσεκτική στους χαρακτηρισμούς απέναντι σε μένα αλλά και στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, να αφήσει τα αριστερά μανιφέστα στο σπίτι και με θάρρος να πει ξεκάθαρα την πρότασή της για το συγκεκριμένο θέμα: θέλει ή δεν θέλει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής των προσφυγόπουλων στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πυργετού;
Η Δημοτική Αρχή καλεί όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεργαστούν στη διεκδίκηση της λύσης του προβλήματος.
Είναι μια στιγμή δύσκολη για τους συνδημότες μας και οφείλουμε όλοι, τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας δήλωσαν με την ψήφο τους, να αποδείξουμε χωρίς αντιπολιτευτικές μικρότητες, ότι συνεργαζόμαστε για το καλό τους και την ποιότητα στην καθημερινότητά τους».
Ο αντιδήμαρχος Τεμπών
Π. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα