«Τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή»

Ανέφεραν στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ σε συνάντησή τους με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2020 17:10

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γ. Καββαθά, τον Αντιπρόεδρο κ. Ευάγ. Αγγελάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αθ. Νικολόπουλο και το Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Λ. Βατικιώτη επισκέφθηκε την Καρδίτσα κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.


Ειδικότερα, παρουσία της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, που έγκαιρα ζήτησε τη λήψη μέτρων για την Καρδίτσα, συνεδρίασε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με τη συμμετοχή του ΔΣ της Τοπικής Ομοσπονδίας ΕΒΕ και τους Προέδρους των Α’ βάθμιων Συλλόγων και εξέθεσαν αναλυτικά τις καταστροφές που υπέστη η πόλη και χιλιάδες επαγγελματίες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός στις 19 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια και οι δύο Διοικήσεις επισκέφθηκαν το εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τις ζημιές και να μιλήσουν με επαγγελματίες.
Δέκα ημέρες μετά οι πληγές της κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι ανοιχτές. Στην πόλη δεν υπάρχει κατάστημα που να μην έχει υποστεί ζημιές. Βάσει εκτιμήσεων το 80% των επιχειρήσεων ή περίπου 2.200 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Ορισμένες δε είναι τόσο εκτεταμένες που είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά.
Οι επαγγελματίες, αφού ευχαρίστησαν τη Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ για την ταχεία ανταπόκριση της στο αίτημά τους να επισκεφτεί την Καρδίτσα, έκριναν θετικά μεν αλλά ανεπαρκή τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση και απαίτησαν:
* Να αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης από τις 8.000 ευρώ στις 20.000 και στο 70% της ζημιάς που υπέστησαν.
* Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να πάψουν οι επιτροπές να ζητούν έγγραφα, όπως τιμολόγια, που καταστράφηκαν.
* Να ενισχυθούν οι επιτροπές εκτιμητών έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο τους.
* Προς διευκόλυνση των πληγέντων, να τους δοθούν άμεσα άτοκα τραπεζικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και οι αποζημιώσεις να συμψηφιστούν με αυτά τα δάνεια. Το υπόλοιπο του δανείου να πληρωθεί σε βάθος πενταετίας.
* Να αυξηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το νομό Καρδίτσας, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν προτάσεις που απορρίφθηκαν λόγω κάλυψης του ορίου.
* Ψήφιση νόμου που να καλύπτει στο διηνεκές τους επαγγελματίες για τις ζημιές και τις απώλειες σημαντικών εγγράφων που υπέστησαν (τιμολόγια κι άλλη φορολογική ύλη κι άλλα παραστατικά).
* Αποζημίωση των επαγγελματιών στο ακέραιο για τις ζημιές που υπέστη παραγωγικός εξοπλισμός ανεξαρτήτως αν έχει παρέλθει ο χρόνος απόσβεσης.
* Για τις επιταγές των πληγέντων επιχειρήσεων αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα 6 επιπλέον μηνών. Σε περίπτωση σφράγισης, ως έκτακτη λύση να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία, αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12μηνη αποπληρωμή. Επίσης δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλότοκο επιτόκιο (0,5-0,7%) για να εξοφλήσουν τις επιταγές.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης και στις συζητήσεις που είχε με τους επαγγελματίες της πόλης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η καταστροφή στην πόλη της Καρδίτσας απειλεί να αφανίσει οικονομικά την πόλη επειδή έρχεται ως συνέχεια της δεκαετούς μνημονιακής κρίσης και της οικονομικής καθίζησης που προκάλεσε η πανδημία. Κατά συνέπεια σχεδόν καμία επιχείρηση δεν διαθέτει απόθεμα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει με ίδια μέσα τις επιπτώσεις του «Ιανού». Αν επομένως το κράτος δεν ενισχύσει άμεσα την Καρδίτσα οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μακροχρόνιες. Καθοριστικό ρόλο στην στροφή της πολιτείας προς τη Καρδίτσα μπορούν να διαδραματίσουν οι Βουλευτές της οικείας εκλογικής περιφέρειας που πρέπει από κοινού να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστροφή της Καρδίτσας στο σημείο που την βρήκε ο «Ιανός». Οι αναστολές πληρωμών δεν αρκούν. Η μετάθεση των υποχρεώσεων στην εφορία και τα ταμεία για μετά από τρεις ή έξι μήνες απλώς μεταθέτει και δεν επιλύει τα προβλήματα που προέκυψαν. Απαιτείται παραγραφή υποχρεώσεων, λόγω ανωτέρας βίας. Άμεσα η πολιτεία πρέπει να χορηγήσει τις αποζημιώσεις με μία απλή βεβαίωση – υπεύθυνη δήλωση, βάσει της οποίας θα πιστώνεται το ποσό. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους πολίτες! Έκτακτες δε συγκυρίες, όπως η τρέχουσα, είναι μια καλή ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις μόνιμης καχυποψίας, που γεννούν τις καθυστερήσεις. Η καταστροφή των υποδομών απαιτεί ταχείες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών πριν έρθει ο χειμώνας. Τέλος, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο «Ιανός» μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται ένας αναπροσανατολισμός της κρατικής μηχανής πολιτικής προστασίας και πολύ περισσότερο η γενναία ενίσχυση των δημόσιων υποδομών μικρής κλίμακας (επαρχιακοί δρόμοι και γεφύρια, κ.α.) αν δεν θέλουμε να μετρούμε συνεχώς θύματα και ζημιές».
Ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ευάγ. Αγγελάκης κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλίας να επισκεφθούν την Καρδίτσα για να ψωνίσουν και να διασκεδάσουν δείχνοντας με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν κι οι πλειστηριασμοί. Ζήτησε επίσης την με νόμο απαλλαγή όσων επλήγησαν από δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης και επιτηδεύματος.
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Αθ. Νικολόπουλος υπογράμμισε την ταύτιση θέσεων μεταξύ ΓΣΕΒΕΕ και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη της ενότητας μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ώστε από κοινού όλοι οι επαγγελματίες της Καρδίτσας μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και την κυβέρνηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass