«Με το αίμα τους άνθισε το λουλούδι της Ελευθερίας»

ΛΙΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 108ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 15:14

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Με διαφορετικό από τα συνηθισμένα τρόπο, προσαρμοσμένο στα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού

(...όπως «προστάζει» το υγειονομικό πρωτόκολλο), εμφανώς λιτό, αλλά με επισημότητα και με επετειακές εκδηλώσεις, η Ελασσόνα γιόρτασε την 108η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα (ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης), βουλευτών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και κατοίκων.
Χθες το πρωί, αρχικά τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν κληρικοί της Ι. Μητρόπολης.
Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, στο τέλος της Δοξολογίας, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων: «Σήμερα, τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν μάθημα αντίστασης, ανδρείας και ηρωισμού, αυτούς που ματαίωσαν τα σχέδια των εχθρών και μας χάρισαν το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας, όπου αυτό το ιστορικό γεγονός έφερε τον διπλασιασμό της πατρίδος μας. Τιμούμε όλους αυτούς που με το αίμα τους πότισαν τη γη της Μακεδονίας και άνθισε το λουλούδι της Ελευθερίας! Ευχαριστούμε τον Θεό για τη μεγάλη δωρεά της ελευθερίας. Εμείς σήμερα απολαμβάνουμε την ελευθερία μας, αλλά... φθάνουμε και στην κατάχρησή της. Υπάρχουν και εχθροί που βρίσκονται εντός των τειχών της πατρίδος μας. Οι αγωνιστές του 1912 πίστευαν στον Θεό και στην Παναγία και αναφέρονται σε μαρτυρίες τους στη βοήθεια και στη δύναμη που πήραν από την Παναγία Ολυμπιώτισσα, που την έβλεπαν μπροστά τους. Σήμερα, η ψυχή μας πάλλεται και αγαλλιάζει, παρά την πανδημία που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο...».
Στη συνέχεια, οι αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στην Κεντρική πλατεία, όπου μπροστά στον χώρο του Ηρώου των πεσόντων τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ), στην πρώτη δημόσια επανεμφάνισή της, μετά την πολύμηνη υποχρεωτική «καραντίνα».
Ο γιορτασμός της επετείου έκλεισε εκεί, αφού η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών τμημάτων δεν πραγματοποιήθηκε.
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η βουλευτής κ. Στέλλα Μπίζιου, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νικος Ντίτορας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θαν. Παιδής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» ο κ. Δαμιανός Ζώκας, ως εκπρόσωπος του ανωτέρου διοικητή Φρουράς Λάρισας ο ταξίαρχος κ. Δημ. Θεοδωρής, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας – ταξίαρχος κ. Αστέρ. Μαντζιώκας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λάρισας – πύραρχος κ. Ζήσης Μπρούζας, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας κ. Βασίλης – Αλέξανδρος Μουλτσιάς, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, επιμελητηριακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Θωμάς Κίτσης, ο συντονιστής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας κ. Θεόδ. Τζιώλας, μέλη της Νομαρχιακής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Χριστίνα Σαμόλαδου – Κατσιαντώνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ελασσόνας κ. Αχιλ. Ζανιάς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass