Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατεστραμμένο μεγάλο μέρος των αρδευτικών δικτύων στον Ν. Καρδίτσας

ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2020 15:00

Ασύλληπτες είναι οι ζημιές που υπέστησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τα αρδευτικά δίκτυα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στον Νομό Καρδίτσας, σε σημείο που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ποτιστικές ανάγκες χιλιάδων αγροτών την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Τη μεγαλύτερη καταστροφή έχει υποστεί το δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού σε ποσοστό που ξεπερνάει το 40%, ενώ τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ Τιτανίου, Σελλάνων και Θεσσαλιώτιδος έχουν να αντιμετωπίσουν κι’ αυτά πολύ σημαντικά προβλήματα σε μικρότερο όμως βαθμό.
Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι και οι τέσσερις Οργανισμοί έχουν προχωρήσει σημαντικά τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών κατασκευής κλειστών δικτύων, κάποιες από αυτές μάλιστα είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση.
Μετά τη θεομηνία και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στον καρδιτσιώτικο κάμπο ο «Ιανός», αυτονόητο είναι βέβαια ότι οι εν λόγω μελέτες πρέπει να προωθηθούν με συνοπτικές διαδικασίες από την κεντρική διοίκηση προς υλοποίηση.
ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Τιμολέων Ευθυμίου οι ζημιές στο δίκτυο αρμοδιότητάς του ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα, σε πολλά σημεία γύρω από την Καρδίτσα και κοντά στη Μητρόπολη έχουν σπάσει οι τσιμεντάβλακες και κομμάτια τους διασκορπίστηκαν σε χωράφια. Επίσης, η κεντρική διώρυγα έχει φράξει από φερτές ύλες, χώματα η πέτρες και σε κάποια τμήματά της έφυγαν τα τσιμέντα από τις πλευρές.
Ζημιές υπέστησαν μηχανολογικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο δίκτυο, όπως και γεωτρήσεις.
Αυτή τη στιγμή ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης τεχνικών μελετών για την αντικατάσταση του υφιστάμενου επιφανειακού δικτύου άρδευσης με υπόγειο σωληνωτό δίκτυο από πλαστικούς αγωγούς P.V.C., στις τριτεύουσες διώρυγες (καναλέττα) και την εγκατάσταση επιφανειακών αντλιοστασίων στην κορυφή τους για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πίεσης στις υδροληψίες άρδευσης.
Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 114.000 στρέμματα, δηλαδή το σύνολο της εξυπηρετούμενης έκτασης από τον ΤΟΕΒ και ειδικότερα στα αγροκτήματα Καναλίων, Παλαιοκκλησίου, Καρδίτσας, Ρούσσου, Αρτεσιανού, Κρύας Βρύσης, Γεωργικού, Μητρόπολης, Φράγκου, Φαναρίου, Λωξάδας, Μακρυχωρίου, Σταυρού, Προδρόμου και Μυρίνης. Εκτιμάται ότι το κόστος των εν λόγω έργων είναι γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.
Πάντως η πολύ μεγάλη ζημιά που υπέστη το δίκτυο Ταυρωπού όχι μόνο στα παρακλάδια του αλλά και σε κεντρικούς αγωγούς, αναγκάζει τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ να σκέπτεται πολύ σοβαρά να καταθέσει πρόταση στο ΥΠΑΑ&Τ, οι παραγωγοί των οποίων τα χωράφια δεν μπορούν να ποτιστούν, να προχωρήσουν τη νέα χρονιά σε ξηρικές καλλιέργειες.
ΤΟΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Σπύρος Γιωτάκος, δήλωσε πως οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για ζημιές άνω του 1 εκατ. ευρώ, όμως με επιφύλαξη διότι υπάρχουν πολλά σημεία στο τεράστιο αρδευτικό δίκτυο αρμοδιότητάς του (350 χλμ), τα οποία δεν ελέγχθηκαν ακόμη από τον Οργανισμό.
Όπως μας είπε, πολλοί αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν και δεν υφίστανται προσβάσεις σε αρκετά σημεία του δικτύου.
Επίσης, ζημιές υπέστη η οικολογική παροχή στο φράγμα Σμοκόβου, όπου υπάρχουν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στην πίσω μεριά. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η προσέγγιση στο σημείο αυτό (σκεπάστηκε ο δρόμος με φερτές ύλες) και γι’ αυτό ο Οργανισμός δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις βλάβες και φυσικά για το κόστος που απαιτεί η αποκατάστασή τους.
Ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο στη ΔΕΗ για να διενεργήσει ελέγχους στο φράγμα, ενώ για τις καταστροφές γενικά στο αρδευτικό δίκτυο Θεσσαλιώτιδος ενημερώθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ κ. Τριαντόπουλος.
Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου της μελέτης του έργου κατασκευής κλειστών αρδευτικών δικτύων περιοχής Σμοκόβου.
Έχει τελειώσει η Α’ Φάση της αξιολόγησης των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν τέσσερις Κοινοπραξίες για την εκπόνηση της μελέτης η οποία έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.
Υπογραμμίζεται ότι το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου είναι ένα τεράστιο έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ.
ΤΟΕΒ ΤΙΤΑΝΙΟΥ
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου κ. Βασίλης Γιαννάκος εξέφρασε εκτίμηση για τις ζημιές στο δίκτυο αρμοδιότητάς του, κοντά στις 600.000 Ευρώ.
Αυτές εντοπίζονται σε γεωτρήσεις, σωλήνες αρδευτικού δικτύου, μικρές διώρυγες, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οικίσκους, αγροτική οδοποιία στις περιοχές Βλοχού Ορφανών, Φύλλου, Μεταμόρφωσης, Παλαμά κ.ά.
Ο Οργανισμός έχει εντάξει την κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων στα παράλληλα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα Υπέρειας Ν. Λάρισας, Ορφανών, Φύλλου και μέρους της Λεύκης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός και απομένει η εκτέλεση των παράλληλων έργων για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΤΟΕΒ ΣΕΛΛΑΝΩΝ
Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σελλάνων κ. Γιώργος Μπεκιάρης, μίλησε για εκτίμηση ζημιών στο δίκτυο του Οργανισμού γύρω στις 100.000 Ευρώ.
Καταστράφηκαν γεωτρήσεις, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κανάλια, επιφανειακοί σωλήνες άρδευσης, έσπασαν γεφύρια στην ευρύτερη περιοχή Φανάρι – Μαγούλα, αλλά και στις περιοχές Προαστίου και κοντά στο Μακρυχώρι.
Ο κ. Μπεκιάρης μάς είπε πως ο Οργανισμός έχει ήδη έτοιμη προς δημοπράτηση μελέτη ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για κατασκευή κλειστών δικτύων με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο είναι πολύ σημαντικό αφού θα εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες για νερό που καλύπτονται σήμερα από το 70% των γεωτρήσεων σε 15 χωριά της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ΤΟΕΒ το συντομότερο δυνατό θα αποστείλουν τις εκθέσεις τους για τις ζημιές που υπέστησαν τα αρδευτικά δίκτυα στην περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αποκατάστασή τους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)