ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

«Ερχονται» 608,8 εκ. για τη Θεσσαλία με το νέο ΕΣΠΑ

* Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο * Κ. Αγοραστός: Από τα καλύτερα το πρόγραμμα της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2014 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:35
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης για το ΣΕΣ ή νέο ΕΣΠΑ 2014-20 συγκάλεσε χθες σε σύσκεψη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η πρόταση που θα καταθέσει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιουλίου, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσής της και σήμερα, στις 7 το απόγευμα, εξετάζεται και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε η «Ε» σε αναλυτικό ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της πρότασης που καταθέτει η Περιφέρεια, το σύνολο του ποσού που της αναλογεί ανέρχεται σε 608.889.265 ευρώ εκ των οποίων τα 491.130.679 είναι από το νέο ΕΣΠΑ ( δημόσια δαπάνη) και τα λοιπά αποτελούν εκχωρήσεις, από το Ταμείο Συνοχής (85.913.466) και από το Γεωργικό Ταμείο (121.845.022 ευρώ), καθώς κάθε Ταμείο χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις.
Η διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να συνταχθεί η πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και ακολούθησε συγκεκριμένα στάδια, εξελισσόμενη τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας όσο και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά.
Ωστόσο, παρά το εύρος χρόνου και χώρου που δόθηκε για διαβούλευση και μέσω διαδικτύου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο 20ήμερο περίπου, είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φορείς της Θεσσαλίας μόνον 14 είναι αυτοί που κατέθεσαν έγγραφες προτάσεις σχετικά με το θέμα.
Όπως επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη χθεσινή σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης-στην οποία μετέχουν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας- πέραν του ότι απουσίαζαν αρκετά από τα μέλη της, αισθητή ήταν και η απουσία δημάρχων, παρότι το θέμα αφορά σε άμεσο επίπεδο τους Δήμους. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ήταν μόνον ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο οποίος έχει επανεκλεγεί και για τη νέα θητεία και δύο νεοεκλεγέντες δήμαρχοι οι οποίοι επισήμως δεν έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους: ο Νίκος Ευαγγέλου από τον Δήμο Ελασσόνας και ο Παναγιώτης Σαρχώσης από τον Τύρναβο.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επισήμανε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής ότι η διαβούλευση οδηγεί σε καλύτερη και ρεαλιστικότερη κατανόηση των κεντρικών επιλογών και σε μεγαλύτερη εμβάθυνση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Καθώς η χθεσινή συνάντηση αφορούσε όπως προαναφέραμε στο ΠΕΠ 2014-2020 που εντάσσεται στο περιφερειακό σκέλος του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, ο κ. Αγοραστός, υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας, δεν περιορίζεται σε αυτό. Ο σχεδιασμός μας, ανέφερε, είναι ευρύτερος και φιλοδοξεί να δεσμεύσει πρόσθετους πόρους από τομεακά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Επίσης αναφέρθηκε στην εντελώς διαφορετική φιλοσοφία που διέπει τη νέα προγραμματική περίοδο σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα, την καινοτομία, στην τεχνολογία, στην έξυπνη εξειδίκευση.
Το 2014-2020 θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρηματικότητα, επισήμανε ο περιφερειάρχης, «γιατί οι άξονες αυτοί ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πρέπει να ακολουθήσουμε τα εγκεκριμένα προγράμματα. Θεωρώ ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα, αν όχι το καλύτερο πρόγραμμα στη χώρα μας και παράλληλα να πολλαπλασιάσουμε τους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, ώστε να έχουμε πολλαπλασιαστικότητα των πόρων και μια προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο έργο, όπως επίσης τη διεκδίκηση νέων χρηματοδοτήσεων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων».
Στις λεπτομέρειες του προγράμματος αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Μελίνα Σαραφίδου ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Δημήτρης Κουρέτας έκανε ειδική αναφορά στον τομέα έρευνας και έξυπνης εξειδίκευσης (RIS).
Το «παρών» έδωσαν και οι δυο βουλευτές του ΣΥΙΡΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημ. Γελαλής. Η κ. Διώτη παρέστη και με την ιδιότητα της εκλεγμένης Περιφερειακής Συμβούλου ως επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Ανατροπής για τη Θεσσαλία». Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αιμίλιος Νταγιάννης, εκπρόσωποι φορέων των θεσσαλικών νομών καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι από το παρών περιφερειακό συμβούλιο αλλά και νεοεκλεγμένοι που θα συμμετέχουν στο επόμενο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass