«Ο περιφερειακός Τύπος αφέθηκε στο έλεος της κρίσης, χωρίς να νοιάζεται κανείς! »

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΠΕΤΣΑ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 15:28

Σε συνέχεια της τοποθέτησής της από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για τα μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος, ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Σ.

Πέτσα, καθώς και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο περιφερειακός Τύπος αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέσα ενημέρωσης των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, κι όχι τυχαία, από τη στιγμή που μέσα από τη διαχρονικότητα, την ιστορικότητά του, αλλά και τη στενή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, κερδίζει την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού του κοινού, διατηρώντας πιστούς συνδρομητές, με κύριο πυλώνα την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του.
Ωστόσο, και ο περιφερειακός Τύπος ως τομέας επαγγελματικής δραστηριοποίησης αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας τους ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας που τώρα προκύπτει, ως απότοκο της πανδημίας του Covid-19.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί, πως ο περιφερειακός Τύπος της χώρας παρότι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση για τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, αλλά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε ένα χρόνο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μια πληγή στα έσοδά του, με την κατάργηση της υποχρεωτικής καταχώρισης δημοσιεύσεων του δημοσίου τομέα, στον τοπικό Τύπο.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων ζητά εδώ και καιρό από την Κυβέρνηση τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου Μητρώου Περιφερειακών Επιχειρήσεων Τύπου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων, καθώς και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων, ωστόσο δυστυχώς, το αίτημά τους αυτό δεν έχει ακόμη βρει «ευήκοα ώτα».
Εξίσου σημαντικό, όμως, κρίνεται και το ζήτημα της διατήρησης της υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ένα μέτρο που σε κάθε περίπτωση απειλεί την επιβίωση των εφημερίδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου ότι με ευθύνη της προηγούμενης και κυρίως της σημερινής κυβέρνησης, ο περιφερειακός Τύπος έχει αφεθεί στο έλεος της οικονομικής κρίσης, χωρίς ουσιαστική στήριξη και χωρίς καμία πρόνοια για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου που αυτός επιτελεί, ρωτώ τους συναρμόδιους υπουργούς για το αν προτίθενται να καταργήσουν τη διάταξη για τη μη υποχρεωτική δημοσίευση δημοσίων φορέων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, αν σκέφτονται τη θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Μητρώου Περιφερειακών Επιχειρήσεων Τύπου, κι αν σχεδιάζουν την απόσυρση επιβολής του επαχθέστατου, επιπλέον φόρου 2%, επί του ετήσιου τζίρου στις επιχειρήσεις περιφερειακού Τύπου, που με μαθηματική ακρίβεια, τις αφανίζει!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass