Τσαριτσάνη και Αετοράχη τίμησαν τους Αγ. Αναργύρους

Δημοσίευση: 09 Νοε 2020 17:28

«Εκ της Ασίας ώσπερ δύο αστέρες, εξανατείλαντες Ανάργυροι θείοι, τη οικουμένη λάμπετε θαυμάτων ταις αυγαίς, νόσους μεν ιώμενοι, και δεινάς καχεξίας, χάριν δε παρέχοντες, τοις πιστοίς ευρωστίας, Δαμιανέ θεόφρον και Κοσμά, χειμαζομένων, λιμένες

πανεύδιοι».

Η Τσαριτσάνη και η Αετοράχη Ελασσόνας τίμησαν πρόσφατα, τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων, των θεραπευτών ιατρών, στους φερώνυμους ιερούς ναούς.
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με την παρουσία ελάχιστων προσκυνητών, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα απαγορευτικά μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, στους αντίστοιχους Ιερούς Ναούς των Αγίων Αναργύρων τελέσθηκε την παραμονή της εορτής Εσπερινός με Αρτοκλασία. Ανήμερα της εορτής, την πρώτη του μήνα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις Ακολουθίες του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.
Στις αντίστοιχες Ακολουθίες του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αετοράχης συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου και ο ιερέας π. Ιωάννης Τατσίδης.
Οι θεραπευτές ιατροί Άγιοι, ήταν ιατροί στο επάγγελμα και καθιερώθηκαν στην Ιατρική επιστήμη για τις γνώσεις τους και την προσφορά τους. Δύο αδελφοί, ο Κοσμάς και ο Δαμιανός, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Θεό και τους συνανθρώπους τους. Ως επιστήμονες σημαντικοί για την εποχή τους, ξεχώριζαν γιατί θεράπευαν εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς κανένα αντάλλαγμα και αμοιβές. Γιάτρευαν τον κόσμο δωρεάν, γι΄ αυτό και το όνομα «Ανάργυροι». Υπηρέτησαν με ζήλο την ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Ανακηρύχθηκαν και επίσημα Άγιοι, προστάτες των ιατρών.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ: Βαγγέλης Σαπουνάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass