Ευκαιρία για περπάτημα στη Λάρισα...

Πέντε προτάσεις για άσκηση στην πόλη στην περίοδο της καραντίνας *Συμβουλές από τον πρόεδρο Μαραθωνοδρόμων

Δημοσίευση: 09 Νοε 2020 21:20

Κι έτσι ξαφνικά πληκτρολογούμε πάλι το νούμερο 6 και το αποστέλλουμε στο 13033. Το καθολικό «lockdown» φέρνει στην καθημερινότητά μας, συνήθειες από την πρόσφατη άνοιξη. Τότε που οι περισσότεροι αναζητώντας λόγο εξόδου από το σπίτι επέλεξαν

στο περπάτημα. Κάποιοι κράτησαν αυτόν τον τρόπο άσκησης όλο αυτό το διάστημα, άλλοι πάλι όχι. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα φορέσουν τα αθλητικά τους, τη μάσκα τους και θα πάρουν τους δρόμους...
Η «ΕτΔ» προτείνει πέντε διαδρομές εντός και πλησίον του αστικού ιστού που μεγάλο μέρος των πολιτών μπορούν να φτάσουν. Διαδρομές που αγγίζουν τη μία ώρα περπάτημα, χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό για την καθημερινή σωστή άσκηση του οργανισμού.
1. Μια ωραία διαδρομή αρχίζει από το Αρχαίο Θέατρο και φτάνει μέχρι το Στάδιο Αλκαζάρ. Ο περιπατητής μπορεί προς τη μια κατεύθυνση να επιλέξει τον εξωτερικό διάδρομο του κηποθέατρου Αλκαζάρ και στην επιστροφή να πάει από τον εσωτερικό υπερυψωμένο διάδρομο δίπλα από την όχθη του Πηνειού.
2. Μία επίσης ευχάριστη λύση είναι ο λόφος του Μεζούρλου. Ολόκληρος ο γύρος του λόφου είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και σε 40 περίπου λεπτά καλύπτεται. Δύο φορές είναι μια ιδανική άσκηση. Προσοχή όμως η είσοδος πλέον γίνεται μόνον από την πλευρά του κόμβου.
3. Ωραία μεγάλη διαδρομή ξεκινάει από το λιμανάκι (να το κάνει ο θεός δηλαδή...) του Πηνειού. Από εκείνο το σημείο ο αθλούμενος επιλέγει την κοίτη του ποταμού στη δεξιά πλευρά. Αφού περάσει πίσω από το γήπεδο του Ταμπακιακού, τα ΚΤΕΛ, το ΓΝΛ, τα σφαγεία, βγαίνει στον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης. Κάνει αριστερά και ακολουθεί το πεζοδρόμιο της Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι να μπει στον δρόμο αριστερά που οδηγεί στην Πάρνηθος και μετά περνάει στην κοίτη του Πηνειού. Αν έχει πέσει το φως διασχίζοντας τη γέφυρα των Κρηνίδων Νυμφών θα δει και πώς φωσφορίζει.
4. Σε κάποιους που τους αρέσει το αστικό τοπίο προτείνουμε τον γύρο της 1ης Στρατιάς. Σαρίμβεη, Ηρωών Πολυτεχνείου, Αγίας Τριάδας και πάρκο Χατζηχαλάρ. 45 λεπτά και όσοι θέλουν το κάνουν εις διπλούν.
5. Μία ακόμα λύση για όσους κατοικούν στο κομμάτι της Νέας Πολιτείας και του Αβέρωφ είναι η διαδρομή που αρχίζει (ή και αντίστροφα) από το ανοιχτό κολυμβητήριο και φτάνει (διά της Τσιτσάνη και Παιωνίου) από τα δένδρα της Θεοφράστου μέχρι τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στην Φαρσάλων.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τρέχοντας και περπατώντας είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, κ. Αποστόλης Γούλας ο οποίος εξήγησε στην «ΕτΔ» πως όσοι περπατούν καλό θα είναι να επιλέγουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ελαφριά ρούχα τα οποία προτιμότερο είναι να φωσφορίζουν στο σκοτάδι.
Τόνισε πως είναι καλό να υπάρχει συχνότητα σε εβδομαδιαία βάση, μα ακόμα πιο σημαντικό είναι η επίσκεψη στον γιατρό για να έλεγχο στη συχνότητα και την ένταση της προπόνησης. Μάλιστα αναφέρει πως «Η μετάβαση από το περπάτημα στο τρέξιμο δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάτε βήμα-βήμα και να επιταχύνετε λίγο τον ρυθμό».
Προσοχή όμως ακόμα και το βάδισμα έχει κανόνες για το σώμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς. Θα πρέπει να μακραίνει ο κορμός, να έχουμε έξω στήθος, μέσα την κοιλιά και χαλαρούς τους ώμους. Όσον αφορά τα πόδια φροντίστε να τα πατάτε ευθεία μπροστά χωρίς να υπάρχει σταύρωμα αυτών. Τα χέρια μπροστά πίσω χαλαρά, εκτός κι αν πρόκειται για πιο δυναμικό περπάτημα, τότε η κίνηση γίνεται πιο γρήγορα άρα και πιο έντονη.
Καλές βόλτες...

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass