«Προκλητικό «μαγείρεμα» η ΚΥΑ για τα δικαστήρια»

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2020 17:40

Με αφορμή τη λειτουργία των Δικαστηρίων εν μέσω των νέων μέτρων για τον κορονοϊό η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) καταγγέλλει Υπουργείο Δικαιοσύνης και κυβέρνηση για «εγκληματική ανευθυνότητα».


Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΔΥΕ «δυστυχώς η διαχείριση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας από την πολιτεία, φανέρωσε τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού.
Εδώ και μήνες, οι κυβερνώντες δεν κουράστηκαν να κουνούν το δάκτυλο της «ατομικής ευθύνης», μα δεν κούνησαν ταυτόχρονα ούτε το μικρό τους δακτυλάκι για να λάβουν ουσιαστικά μέτρα, να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, των γιατρών και των υγειονομικών, να ακούσουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων που σέβονται την επιστήμη τους.
Με την ίδια λογική αντιμετωπίζουν την πανδημία και στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου μήνες τώρα από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτη, ενώ έχουμε καταθέσει ως συνδικαλιστικό όργανο, συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα για να λειτουργούν τα δικαστήρια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας εργαζομένων και πολιτών, δεν υπήρξε καμία μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και δεν φρόντισε ούτε καν για την επαρκή προμήθεια των στοιχειωδών μέσων προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, γάντια).
Και αντί σ' αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας να λάβουν πιο δραστικά μέτρα, είδαμε ένα προκλητικό «μαγείρεμα» κυριολεκτικά ως την τελευταία στιγμή πριν την έκδοση της νέας Κ.Υ.Α., που αφορά τη λειτουργία των Δικαστηρίων από 7/11/2020 έως 30/11/2020, όπου επιτρέπει να εκδικάζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων απ' ό,τι στο πρώτο «πιο ελαφρύ» κύμα της πανδημίας, με τη λογική αφενός μεν να μην χρειαστεί να αποζημιώσουν κατά το χρονικό διάστημα του lockdown τούς πράγματι πληττόμενους από την αναστολή δικηγόρους, αφετέρου δε για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (βλέπε π.χ. διενέργεια συναινετικών προσημειώσεων), την ίδια στιγμή που μικρές επιχειρήσεις βάζουν «οριστικό λουκέτο» και χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν και πάλι τη δουλειά τους.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά: Τα Δικαστήρια μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, μόνο αν ληφθούν τα μέτρα προστασίας που έχουμε προτείνει, μόνο αν καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά στις δικαστικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής του συγχρωτισμού στις Γραμματείες, μόνο αν αναβαθμιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές.
Από την άλλη, μας προκαλεί απορία το επιχείρημα του Συντονιστικού Οργάνου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ότι σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η Δικαιοσύνη λειτουργεί κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να συγκρίνει τις συνθήκες κτηριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, καθώς και τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με τις «τριτοκοσμικές» αντίστοιχες συνθήκες, που επικρατούν στα περισσότερα ελληνικά δικαστήρια.
Γι' αυτές τις «τριτοκοσμικές» συνθήκες, εμείς οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, ζητούμε από την πολιτεία καιρό τώρα και όχι μόνο μέσα στην πανδημία αλλά πολύ πριν, να αλλάξουν προς το καλύτερο» καταλήγει η ΟΔΥΕ καταθέτοντας διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass