Η ακτινογραφία της πανδημίας στη Θεσσαλία των 6.607 κρουσμάτων!

ΟΛΗ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟ -ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ -ΜΕΧΡΙ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘ ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2020 21:02

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας στη Λάρισα επικρατεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων με τις προβλέψεις να μιλούν για μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, όχι όμως και για την κατάσταση στο σύστημα

υγείας που θα συνεχίσει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε στην «Ε» ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται, με τον δείκτη να αρχίσει πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα να μειώνεται. Για τα νοσοκομεία, πρόσθεσε, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά γιατί θα συνεχίσουν να πιέζονται ασφυκτικά για τις επόμενες 10-15 ημέρες με τους αριθμούς των διασωληνώσεων και των θανάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η πίεση που θα δέχονται τα δύο νοσοκομεία, ακόμη και αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εκτιμά ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολος Κομνός, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι η μείωση του δείκτη R, δηλαδή του αριθμού αναπαραγωγής, κάτω από τη μονάδα διευκολύνει τους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη κρεβατιών νοσηλείας ασθενών ώστε το σύστημα υγείας να αντέξει.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται είναι το γεγονός ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που εφημέρευε χθες, στα 24 κρεβάτια ΜΕΘ νοσηλεύονται ...26 ασθενείς (!) και 150 περίπου ασθενείς στους διαμορφωμένους χώρους για περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την ανάπτυξη 5 νέων κρεβατιών με στόχο να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας με τα 17 και 14 κρεβάτια αντίστοιχα και νοσηλεύονται ακόμα 89 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία, ενώ ξεκινά τη σημερινή ημέρα με 20 άδεια κρεβάτια ασθενών με ήπια συμπτωματολογία. Στο μεταξύ από χθες άρχισαν οι εργασίες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την εξασφάλιση 4 νέων κρεβατιών για ασθενείς με Covid με μεταφορές ασθενών και απολυμάνσεις χώρων. Τα 4 νέα κρεβάτια αναμένεται να δοθούν στο σύστημα μεθαύριο Τρίτη.
Δύο ασθενείς έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή τους. Πρόκειται για τον 80χρονο που συγκίνησε το Πανελλήνιο με την επιθυμία του να αποχαιρετήσει τους δικούς του ανθρώπους με βιντεοκλήση αρνούμενος να διασωληνωθεί. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατέληξε ασθενής 61 χρόνων από περιοχή της Καρδίτσας.
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΩΝ 6.607 ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ το μέγεθος της πανδημίας στη Θεσσαλία καταγράφει μελέτη του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους αριθμούς να προκαλούν ίλιγγο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης στη Θεσσαλία, από τις 14 Μαρτίου μέχρι την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 6.607 κρούσματα με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Στη Λάρισα έχει καταγραφεί το 53,1% των κρουσμάτων στη Θεσσαλία, δηλαδή 3.509 κρούσματα και ακολουθεί η Μαγνησία με 1.269 κρούσματα (19,2%), η Καρδίτσα με 902 κρούσματα (13,6%), τα Τρίκαλα με 864 κρούσματα (13,1%) και οι Σποράδες με 63 κρούσματα (1%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τον Δήμο Λαρισαίων να έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων με 2.695 κρούσματα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 76,8% και ακολουθεί μακράν ο Δήμος Τυρνάβου με 329 κρούσματα και ποσοστό 9,4% και ο Δήμος Ελασσόνας με 242 κρούσματα και ποσοστό 6,9%. Σε μονοψήφια ποσοστά κινούνται οι υπόλοιποι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Φαρσάλων και Τεμπών με 75 κρούσματα ο καθένας (ποσοστό 2,1%), ο Δήμος Κιλελέρ με 51 κρούσματα (ποσοστό 1,45%) και ο Δήμος Αγιάς, που θεωρείται ο πλέον καθαρός Δήμος με 42 κρούσματα (ποσοστό 1,2%).

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΠΓΝΛ
«Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές λόγω εσφαλμένου σχεδιασμού και έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας» τονίζουν με επιστολή τους προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
«Από την έναρξη του κύματος πανδημίας συνολικά ήλθαν 6 ιατροί –συμπεριλαμβανομένων δύο συναδέλφων που μετακινήθηκαν από το τμήμα Επειγόντων και έφυγαν 4. Ενώ τα κρεβάτια είναι 24, δηλαδή διπλάσια σε αριθμό. Οι απώλειες ιατρικού προσωπικού που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, είτε λόγω Covid-19, είτε από άλλες παθολογίες καλύπτονται «εκ των ενόντων» κάνοντας επιπλέον εφημερίες-βάρδιες, που ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έως πότε. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός υπηρετούντων ιατρών είναι ίδιος με τον Νοέμβρη του 2019 και αναλογικά με τις κλίνες πολύ μικρότερος απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα πανδημίας ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ», τονίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας απευθυνόμενοι στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ.
Παράλληλα τονίζουν ότι: «Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί με μαθητευόμενους στη ΜΕΘ νοσηλευτές που ουσιαστικά κάνουν την πρακτική τους σε συνθήκες μάχης. Αυτό όμως δεν υποκαθιστά τις υψηλού επιπέδου νοσηλευτικές υπηρεσίες που απαιτούνται σε τμήμα ΜΕΘ. Ελπίζουμε τα παραπάνω να μην αποτυπωθούν σε κακή έκβαση των ασθενών ούτε εις βάρος της ασφάλειας του προσωπικού. Τονίζουμε λοιπόν ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες που οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύτιμες, ενώ στο μεταξύ αυξάνονται τα περιστατικά, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποιο σχέδιο που να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του τμήματος δηλαδή:
1. Τη νοσηλεία ασθενών που ήδη υπάρχουν στο τμήμα.
2. Την πιθανή υποστήριξη νέων ασθενών.
3. Την αντιμετώπιση της εξουθένωσης του προσωπικού και εύλογα αναρωτιόμαστε αν οι αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ είναι προϊόν ψύχραιμου σχεδιασμού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Π.Ν. Λάρισας.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους γιατρούς για τον καθημερινό τους αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στην οποία αναφέρει:
«Ο ιός Sars-CoV-2 είναι δυστυχώς ακόμη εδώ και καθημερινά μας δείχνει το άγριο πρόσωπό του. Οι αντοχές του Συστήματος Υγείας της χώρας μας καθημερινά δοκιμάζονται. Όλοι οι υγειονομικοί του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, σε μια πρωτοφανή συνεργασία, δίνουν την υπέρτατη των μαχών.
Θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους μας, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις δομές υγείας για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά.
Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς του ΕΣΥ με Covid-19 ειδικότητες που είναι στην πρώτη γραμμή και υπερβάλλοντες εαυτών, σώζουν τις ζωές των συμπολιτών μας. Παράλληλα, να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων που δίνουν τη μάχη στην ΠΦΥ μαζί με τους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας, αναχαιτίζοντας καθημερινά τη ροή των ασυμπτωματικών και ολιγοσυμπτωματικών ασθενών προς τα νοσοκομεία, ενώ αρκετοί από αυτούς προσφέρουν παράλληλα πολύτιμες υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για να συνδράμουν στο ΕΣΥ και ήδη άρχισαν τα τοποθετούνται από την 5η ΥΠΕ, τον διοικητή της οποίας ευχαριστούμε επίσης για την άψογη συνεργασία.
Θέλουμε ακόμα να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές συναδέλφους μας που προτίθενται να προσφέρουν δωρεάν ολιγόωρες καθημερινές υπηρεσίες στο ΕΣΥ και να τους διαβεβαιώσουμε ότι εκκρεμεί η αντίστοιχη εγκύκλιος τοποθέτησής τους από το Υπουργείο Υγείας.
Επιπρόσθετα, κάνουμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς μέλη μας των ειδικοτήτων: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Γενικής Ιατρικής, Καρδιολογίας και Πνευμονολογίας, σύμφωνα με τη χθεσινή ΚΥΑ, να δηλώσουν την πρόθεσή τους για συνδρομή στα αντίστοιχα Τμήματα, Μονάδες και Κλινικές του ΕΣΥ.
Τέλος, υπενθυμίζουμε προς την Πολιτεία ότι τα διαχρονικά μας αιτήματα για ενίσχυση και ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγορά ποιοτικών υλικών και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με παράλληλη κτιριακή αναβάθμιση και οργάνωση μιας ενιαίας και καθολικής ΠΦΥ, είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε».

Του Δημ. Κατσανάκη

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass