Παράταση για διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Ζητά ο δήμαρχος Αλοννήσου με επιστολή στον Υπ. Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 30 Νοε 2020 15:29

ΒΟΛΟΣ
Σημαντική και εύστοχη πρωτοβουλία ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου σχετικά με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στα στενά χρονικά περιθώρια για την εμπρόθεσμη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου Αλοννήσου. Από τις 11 Νοεμβρίου

2020, απεστάλη επιστολή του δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, κοινοποιούμενης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Δημήτρη Σταθάκη.
Σύμφωνα με την επιστολή του κυρίου Βαφίνη, Ο Δήμος Αλοννήσου αποτέλεσε μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην οποία ξεκίνησε η πιλοτική κτηματογράφηση. Όπως όμως έχει αποδειχθεί, υπήρξε μεγάλος αριθμός αστοχιών όπως, αναντιστοιχία ΚΑΕΚ με όνομα ιδιοκτήτη, λάθη στις διαστάσεις και τα όρια των ακινήτων, εκτίμηση μεγάλου αριθμού ακινήτων ως δασικών λόγω έλλειψης κυρωμένων δασικών χαρτών, αναντιστοιχία πραγματικής θέσης ακινήτων με θέση στο Κτηματολόγιο, λανθασμένες καταγραφές αγροτικών οδών, μονοπατιών και ρεμάτων, λάθη που με στοιχεία προσδιορίζονται στο 75% με 80% των εγγραφών. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η μη ολοκλήρωση των κυρώσεων των δασικών χαρτών που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί του Κτηματολογίου. Ο Δήμος Αλοννήσου σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει συμβάλει σημαντικά για τη διόρθωση μέρους των αστοχιών, (περίοδος 2009- 2010). Επίσης, η επιστολή αναφέρει πως πρόκειται να ξεκινήσει και πάλι συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις που επιτρέπονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξωδικαστικά. Ωστόσο, σημειώνεται πως υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που θα πρέπει η διόρθωση της πρώτης εγγραφής να ζητηθεί με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που λήγει την 31-12-2020 και για τις περιπτώσεις αυτές, θα ήταν σημαντικό να εξετάσει το Υπουργείο την απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις που απαιτούν μέχρι σήμερα Δικαστική διόρθωση, προκειμένουοι δημότες να ελαφρυνθούν οικονομικά.
Μέσω της ίδιας επιστολής, ο δήμαρχος ζητά από τον κ. υπουργό παράταση της προθεσμίας αυτής, λόγω συνδρομής εξαιρετικών λόγων και επείγουσας περίπτωσης, ώστε να καταστεί εφικτό σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα να είναι εμπρόθεσμοι.
Οι ειδικότεροι λόγοι αφορούν κυρίως στην πανδημία Covid-19 και την εξ αυτού αδυναμία μετακίνησης, συλλογής στοιχείων, επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και ανάθεσης εντολής χειρισμού της σχετικής δικαστικής υπόθεσης σε δικηγόρο. Παραλλήλως, ειδικά για την Αλόννησο, το προαναφερόμενο πρόβλημα επιτείνεται λόγω της γεωγραφικής θέσεως του νησιού μας, της έλλειψης τακτικής συγκοινωνίας και σύνδεσης με τη χερσαία χώρα και της περιορισμένης, τουλάχιστον μέχρι 30-11-2020, δυνατότητας πρόσβασης στις Υπηρεσίες του Κτηματολογικού Γραφείου, που εδρεύει στη Σκόπελο και του αρμοδίου Πρωτοδικείου που εδρεύει στον Βόλο, ενώ στο νησί δεν εδρεύει ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass