«Να αντιμετωπίσουμε τη φύση ως σύμμαχο»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ *ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΡΓΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 21:12

«Αποκαταστάσεις υγροβιοτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά πλάτους ποταμών στις αρχικές τους διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαιρέτων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να συμβάλουν στη μείωση των

πλημμυρών» σε συνδυασμό με την υλοποίηση «πράσινων έργων», αποτελούν τη λύση για την προστασία του φυσικού, αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας για την «Περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αποτροπή φυσικών καταστροφών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», που οργάνωσε η ΑΜΚΕ «Πράσινη Κιβωτός» και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη φύση ως σύμμαχο και όχι σαν εχθρό» υποστήριξε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε δράσεις «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες...».
«Η Θεσσαλία, πρόσθεσε είναι μια Περιφέρεια με διακριτό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αφού υλοποιεί μια σειρά «πράσινων έργων» και δράσεων, καθώς και «η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στον τομέα των απορριμμάτων», ενώ παρουσίασε ενδεικτικά τα ακόλουθα:
«-54 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατομμυρίων ευρώ που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων. Τα πράσινα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση». Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και τη χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
-Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκληρώνει μέσα στο 2020 την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Είναι ένα έργο που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας, κατά 10.800 τόνους το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και οδηγεί σε εξοικονόμηση 24 εκατ. ευρώ στα επόμενα 12 χρόνια.
-Με τα έργα των κυκλικών κόμβων αυτορυθμίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων και μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων.
-Προμηθευτήκαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθιστούμε Σταθμούς Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο.
-Περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει και το έργο της ηλεκτροκίνησης του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου», δηλ. του προαστιακού Παλαιοφάρσαλα - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα και της γραμμής Λάρισα-Βόλος, που η Περιφέρεια έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 120 εκατ. ευρώ
-Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομοι, αστικές αναπλάσεις- συμβάλλουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στον συγχρονισμό των πόλεων με την εποχή μας. Ανάλογες παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, αλλά και στα νησιά των Σποράδων.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στον τομέα των απορριμμάτων, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με δημόσιες υποδομές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη. Με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων), με το πρώτο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με ανάλογες Μονάδες να δρομολογούνται σε Λάρισα και Βόλο. Το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποκτούν όλοι Βιολογικό Καθαρισμό.
-Έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που εκσυγχρονίζουν και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.
-Έργα ύδρευσης που διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό.
-Για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας προχωράμε τακτικά σε ελέγχους και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων.
-Εγκαθιστούμε τον πρώτο στη χώρα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι και τοποθετούμε νέους μετρητές ποιότητας του αέρα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Τεχνικές δυσκολίες, φαίνεται ότι επηρέασαν την ομαλή διεξαγωγή της χθεσινής διαδικτυακής ημερίδας, καθώς από την έναρξή της, παρουσιάστηκαν προβλήματα ήχου με πολλούς χρήστες που προσπάθησαν να συνδεθούν για να την παρακολουθήσουν.
Αποτέλεσμα αυτού, ήταν κάποιοι να αποχωρήσουν τελικά απογοητευμένοι από τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της διαδικτυακής ημερίδας, χωρίς να καταφέρουν να την παρακολουθήσουν.
Αξιόλογοι εισηγητές, μίλησαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής, τις στρατηγικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, των καταστροφών και των κρίσεων, για την πρωτοφανή εμπειρία του "Ιανού", για η διαγενεακή δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα κ.ά., παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.
Συγκεκριμένα ομιλητές στην ημερίδα ήταν: ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο κ. Ανδρέας Β. Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας - πρόεδρος Δικτύου "Πίνδος" - αντιπρόεδρος Επιτροπής Ορεινών Περιοχών ΚΕΔΕ, η κ. Έλενα Φλόκα, καθηγήτρια Φυσικής του ΕΚΠΑ, ο κ. Βάγιος Κουτής, διευθυντής Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ και η κ. Λένα Τζιότζιου- Μηλιώνη, πρόεδρος της Πράσινης Κιβωτού.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Δήμου Τρικκαίων, κ. Β. Χατζηκαμαγιάννης, διευθυντής του Europe Direct, κ. Ελένη-Μαρίνα Ξυνοπούλου, δ/ντρια Β/θμιας Εκπ/σης και κ. Χρήστος Τρικάλης, Δ/ντης Π/θμιας Εκπ/σης.
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων, με τη συνδρομή των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass