Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν παρεμβάσεις προστασίας των ημιτελών έργων του Αχελώου

Δημοπρατούνται μέχρι τέλος Ιανουαρίου με απόφαση Κ. Καραμανλή

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 19:45

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2021 (λόγω παρεμβολής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς), δημοπρατούνται οι τεχνικές παρεμβάσεις για την προστασία των ημιτελών έργων μεταφοράς νερού, από τον Άνω Ρου του ποταμού Αχελώου στη Θεσσαλία.


Πρόκειται για εφαρμογή της με Aρ.Πρ.: οικ.647/ΚΕ 1013 Υ.Α. (του Υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή), διάθεσης ποσού 1.880.460 ευρώ, η οποία αφορά τα παρακάτω έργα:
* Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταμούς Αχελώο και Κουμπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάμενων ημιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου.
* Εφαρμογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ημιτελών έργων Φράγματος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισμού και Ενημέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγμάτων Συκιάς.
Κατά την ίδια Απόφαση, ορίζεται ως Αναθέτουσα Αρχή του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταμούς Αχελώο και Κουμπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάμενων ημιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. – Εφαρμογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ημιτελών έργων Φράγματος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισμού και Ενημέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγμάτων Συκιάς», η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιμενικών Υποδομών (Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτές τις ημέρες διευθετούνται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες με απαραίτητες γραφειοκρατικές εγκρίσεις και στη συνέχεια η αρμόδια Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ. του Υπουργείου Υποδομών, προχωράει στη δημοπράτηση των προαναφερόμενων τεχνικών παρεμβάσεων.
Μετά τη δημοπράτηση, τα έργα που προβλέπονται στην Υπουργική απόφαση θα ξεκινήσουν γρήγορα, ίσως και στις αρχές της Άνοιξης, καθώς θα επισπευτούν οι σχετικές διαδικασίες ανάθεσης και εγκατάστασης του εργολάβου επειδή λόγω των μεγάλων καταστροφών του «Ιανού», ο Νομός Καρδίτσας τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.