Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος

Σήμερα η Νεκρώσιμος Ακολουθία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 17:46

ΤΡΙΚΑΛΑ (Της ανταποκρίτριάς μας)
Σε ηλικία 88 ετών εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος Μιχαλόπουλος) γεννήθηκε στον Πειραιά τo 1932. Σύμφωνα με στοιχεία της ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 και χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό.

 

ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Επίσης σε νέα ανακοίνωση της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών, όσον αφορά τη νεκρώσιμο ακολουθία, τονίζονται τα εξής:
«… Η Νεκρώσιμος Ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, την Τρίτη 8-12-2020 και ώρα 12:00 μ.μ. τηρουμένων των νομοθετημένων μέτρων αποφυγής διασποράς κορονοϊού. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ως άνω Ιερού Ναού».
Ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς, ενώ διετέλεσε στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά τη διετία 1955-57. Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα. Έχοντας κυριολεκτικά οργώσει την επαρχία των Τρικάλων τα 34 αυτά έτη ποιμαντορίας κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα ανακύπτοντα εκάστοτε προβλήματα.
Ιδιαίτερη φροντίδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επιδεικνύει στην ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών με αποκορύφωμα την ανέγερση του Προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος, ενός Ναού που απουσίαζε από την πόλη των Τρικάλων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό έργο είναι η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» πλησίον του επισκοπείου, με αίθουσα διαλέξεων, εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, εκκλησιαστικού μουσείου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ».
Τα 34 χρόνια ποιμαντορίας του σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την επίσκεψη του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου Α’ (28-9-1990).
Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών την 1η Οκτωβρίου 1981 και ενθρονίστηκε την 21η του ιδίου μηνός. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και παραιτήθηκε υπέρ του τότε Πρωτοσυγκέλλου του και νυν Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών Χρυσοστόμου (Νάση).

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης σε συλλυπητήριο μήνυμα τονίζει τα εξής:
«Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου, φέρνει θλίψη σε όλους μας. Υπήρξε μία ιδιαίτερα σημαντική φυσιογνωμία όχι μόνο για την τοπική μας εκκλησία και κοινωνία, αλλά και για την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ένας Άνθρωπος που διακρινόταν για την αξιοπρέπεια και την καλοσύνη του, ένας Ιεράρχης που δίδαξε σε όλους μας ταπεινότητα και μεγαλοψυχία, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη το διαχρονικό και ιδιαίτερα πλούσιο ποιμαντικό του έργο.
Για πάνω από 30 χρόνια υπηρέτησε με σεμνότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της περιοχής μας, μας αγκάλιασε, με ένα πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Αθόρυβα, με σεμνότητα, διακόνησε το λόγο του Θεού, αλλά στάθηκε και στο πλευρό της κοινωνίας, βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, αναπτύσσοντας πλούσια φιλανθρωπική δράση.
Ο Θεός να τον αναπαύει.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό».

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος τη ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου.
Σε μήνυμά του τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα επεφύλαξε μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση για την τρικαλινή κοινωνία. Η απώλεια του Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου μας θλίβει όλους/-ες.
Όμως παραμένει ενεργή, η ανάμνηση του έργου και της προσωπικότητας του Ποιμενάρχη στον λαό των Τρικάλων. Συνετός, σώφρων, πράος, επί 34 χρόνια διετέλεσε οδηγός και ηγέτης του εκκλησιάσματος. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του, η ανέγερση, βελτίωση, ανακαίνιση, δημιουργία, κτηριακών και άλλων κοινωνικών υποδομών, η αθόρυβη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες/ισσες, αποτελούν στοιχεία που αναδεικνύουν την ουσία της ποιμαντορίας του».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει ότι τον μακαριστό Αλέξιο χαρακτήριζαν «η αξιοπρέπεια και η ωριμότητά του, η συμπόρευση και η στήριξη στην κοινωνία».
Και συνεχίζει:
«Ο μακαριστός Αλέξιος σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή για τον Δήμο Τρικκαίων και συνολικά για τον νομό Τρικάλων, συνέχισε το έργο πανάξιων εκκλησιαστικών ηγετών και μένει στη μνήμη μας για την Αγάπη που απλόχερα προσέφερε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass